22.10.20

2η ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ Για την ενίσχυση των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω κορονοϊού

 

2η  ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Για την ενίσχυση των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω κορονοϊού»

κ. Πρόεδρε, κ. Περιφερειάρχη,

1) Για την ενίσχυση των εργαζομένων

Γνωρίζετε ότι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας δεν έχουν λάβει καμία ενίσχυση πέραν των 539 ευρώ. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν ενέργειες προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας ώστε να εξευρεθεί κονδύλι συμπληρωματικής ενίσχυσης των εργαζομένων αυτών είτε από το ΕΣΠΑ είτε από εθνικούς πόρους.

2) Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Όπως γνωρίζετε από το πρόγραμμα ενίσχυσης των ελευθέρων επαγγελματιών και των τοπικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού, προκειμένου να σταθούν όρθιες και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται αρκετές επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας, όπως π.χ. οι επιχειρήσεις χοντρικού εμπορίου και εξαγωγών για νωπά οπωροκηπευτικά, όπως και οι επιχειρήσεις εμπορίας, τυποποίησης και εξαγωγών ελαιολάδου, διότι όπως γνωρίζετε πολύ καλά ότι προκειμένου να υλοποιηθεί γρήγορα το πρόγραμμα χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα της Κεντρικής Μακεδονίας η οποία δεν έχει τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Επίσης όπως σας είναι γνωστό, δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε οι σχολές οδηγών στο πρόγραμμα.

Η λύση κατά τη γνώμη μας μπορεί και πρέπει να δοθεί από την κυβέρνηση, η οποία πρέπει να ενισχύσει από εθνικούς πόρους τις επιχειρήσεις των οποίων οι ΚΑΔ δεν συμπεριλαμβάνονται στα προγράμματα των Περιφερειών.

Κατόπιν όλων αυτών σας ερωτάμε:

1) Συμφωνείτε με τις προτάσεις μας αυτές;

2) Έχετε προβεί σε ενέργειες μέχρι τώρα, και σε ποιες και για την ενίσχυση των εργαζομένων και για την ενίσχυση των επιχειρήσεων των οποίων οι ΚΑΔ δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα;

3) Σε τι ενέργειες σκέπτεστε να προβείτε, ώστε να υπάρξει ενίσχυση και των εργαζομένων και των επιχειρήσεων αυτών;

Οι επερωτώντες περιφερειακοί σύμβουλοι

Θανάσης Πετράκος

Δημοσθένης Δρούγκας

 

 »


 

 

Μετάφραση