12.1.21

Συνοπτικός Απολογισμός Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου 1/9/2019 έως 15/1/2021

 

Συνοπτικός Απολογισμός Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου

1/9/2019 έως 15/1/2021

Α) Γενική εκτίμηση

Η κυβέρνηση αμέσως μετά την εκλογή της προχώρησε σε σωρεία αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων και νομοθετημάτων, οι οποίες έχουν στόχο την αλλοίωση των αποτελεσμάτων των εκλογών. Για την αυτοδιοίκηση, την κατάργηση στην πράξη της απλής αναλογικής και την υποβάθμιση και απαξίωση των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.

Στο επίπεδο της Περιφέρειας ο Περιφερειάρχης κ. Νίκας και συνολικά η περιφερειακή αρχή στήριξαν και στηρίζουν απόλυτα και συνολικά την κυβερνητική πολιτική σε όλους τους τομείς.

Οι άλλες παρατάξεις είναι δέσμια η καθεμιά των θέσεων και αντιφάσεών τους. Ιδιαίτερα η παράταξη Τατούλη, παρά τις προσπάθειες που γίνονται να κρατηθεί, έχει διαρροές από τα στελέχη της που πρόσκεινται στη Ν.Δ. αφού έχασε την εξουσία και η αντιπαράθεσή της με την περιφερειακή αρχή είναι στα θέματα διαχείρισης της εξουσίας. Παρόλα αυτά εμείς αξιοποιούμε ακόμα και αυτές τις ρωγμές και αντιθέσεις.

Η παράταξη Δέδε, λειτουργεί υποτονικά και με αντιφάσεις λόγω των δεσμεύσεων και των αποφάσεων που για διάφορα θέματα που είχε πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση (διαχείριση απορριμμάτων κ.λπ.). Εμείς επιδιώκουμε κοινή δράση και σε αρκετά θέματα έχουμε πετύχει κοινή στάση και προτάσεις.

Η παράταξη Μπουντρούκα συνεργάζεται στα περισσότερα θέματα με την περιφερειακή αρχή, παρόλα αυτά εμείς και προς την παράταξη αυτή ακολουθούμε ενωτική πολιτική.

Η παράταξη Γόντικα γενικά στα περισσότερα ζητήματα ακολουθεί μια στενή αντιενωτική πολιτική. Παρόλα αυτά εμείς σταθερά επιδιώκουμε την κοινή δράση.

Η παράταξη ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα περισσότερα θέματα συντάσσεται με την παράταξη του ΚΚΕ. Έχουμε όμως σε αρκετά ζητήματα κοινές δράσεις.

Τέλος με την παράταξη των Οικολόγων (Λυμπεροπούλου) έχουμε σταθερά και συνέχεια κοινή στάση και δράση.

 

Β) Η δράση της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου

Η Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου από την πρώτη στιγμή σηκώσαμε το βάρος της αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική και με την πολιτική της περιφερειακής αρχής, η οποία ακολουθούσε και ακολουθεί την κυβερνητική γραμμή.

Αναδείξαμε και προβάλαμε και αγωνιστήκαμε για όλα τα «μεγάλα» και τα «μικρά» θέματα που απασχολούν την Πελοπόννησο, τους πολίτες της και συνολικά την αυτοδιοίκηση. Επιδιώκαμε τη μέγιστη δυνατή συνεργασία ακόμη και με τον πιο ασταθή και προσωρινό σύμμαχο.

Αυτή η τακτική μας είχε σημαντικά αποτελέσματα γιατί καταφέραμε να πάρει το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσεις σημαντικές σε όλα τα μεγάλα θέματα που απασχόλησαν αυτόν τον ενάμισυ χρόνο την κοινωνία και την αυτοδιοίκηση.

 

1) Για τα θεσμικά (απλή αναλογική, αφαίρεση αρμοδιοτήτων κ.ά.)

Από την πρώτη στιγμή σηκώσαμε το θέμα των αντιδημοκρατικών νομοθετημάτων και αποφάσεων της κυβέρνησης και φτάσαμε τον Οκτώβρη του 2020 να πάρει το ΠεΣυΠ απόφαση ενάντια στην υποβάθμιση του ρόλου και υπέρ της απλής αναλογικής. Η απόφαση αυτή πάρθηκε κόντρα στην παράταξη Νίκα και παρότι ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ με αστεία επιχειρήματα δεν υπερψήφισαν την πρότασή μας.

Αναδείξαμε επίσης το θέμα της μη απόδοσης των νομοθετημένων πόρων από τον Σεπτέμβρη του 2019 συνέχεια μέχρι σήμερα και διαφαίνεται ότι τις επόμενες ημέρες θα πετύχουμε να υπάρξει ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα αυτό.

Επιπλέον είμαστε οι μόνοι που θέσαμε το θέμα της δημοσιοποίησης των συνεδριάσεων της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία έχει πλέον αναδειχθεί σε υπερόργανο.

 

2) Απολιγνιτοποίηση

Είμαστε αυτοί οι οποίοι σηκώσαμε σχεδόν όλο το βάρος της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και καταφέραμε κόντρα στην παράταξη Νίκα και χωρίς τη στήριξη Γόντικα και Κάτσαρη να πάρει το ΠεΣυΠ δύο σημαντικές αποφάσεις και τον Νοέμβρη του 2019 ενάντια στην απολιγνιτοποίηση και πρόσφατα ενάντια στο master plan.

Η απόφασή μας αυτή επέδρασε σημαντικά ώστε να πάρει απόφαση ενάντια στο master plan και το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας. Η πιο μεγάλη στιγμή για την παράταξή μας ήταν η διαδικτυακή ημερίδα που οργανώσαμε τον Ιούνιο ενάντια στην απολιγνιτοποίηση, η οποία είχε τεράστια απήχηση. Την παρακολούθησαν σχεδόν 4.000 άνθρωποι.

Παράλληλα είμαστε οι μόνοι οι οποίοι αναδείξαμε την καταστροφική απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την τηλεθέρμανση στη Μεγαλόπολη.  

 

3) Διαχείριση απορριμμάτων

Συνεχίσαμε τον αγώνα που είχαμε ξεκινήσει από το 2011 ενάντια στο καταστροφικό σχέδιο διαχείρισης με ΣΔΙΤ. Αντιπαλέψαμε το θέμα των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, της αντιδημοκρατικής νομοθετικής ρύθμισης για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στην Οικονομική Επιτροπή, αναδείξαμε το θέμα μαζί με φορείς και πρώην δημάρχους μετά τις 30 κόκκινες κάρτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με συνεντεύξεις τύπου, συσκέψεις και εισαγωγή τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Συνεχίζουμε την αντιπαράθεση και τον αγώνα μαζί με τους φορείς και στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής (έχουμε εκδώσει ανακοινώσεις).

 

4) Εκχώρηση στρατιωτικού αεροδρομίου Καλαμάτας

Είμαστε οι μόνοι που από την πρώτη στιγμή (Ιούλιος 2020) που γνωστοποιήθηκε η προκαταρκτική συμφωνία Μητσοτάκη – Νετανιάχου αναδείξαμε το ζήτημα με επερώτηση, άρθρα, συνεντεύξεις, συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Δυστυχώς η απόλυτη ταύτιση Νίκα με την κυβερνητική πολιτική και οι «δεσμεύσεις» από τη μια των Τατούλη, Δέδε και η διχαστική λογική από την άλλη Γόντικα και Κάτσαρη δεν επέτρεψαν να βγει απόφαση ούτε καν για την αναβάθμιση του πολιτικού αεροδρομίου με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

Εμείς θα συνεχίσουμε την αντιπαράθεση και τον αγώνα.

 

5) Μεγάλα έργα

α) Πάτρα – Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα

Με δική μας πάλι πρωτοβουλία αναδείξαμε το θέμα της συμπαράταξης με τους Ηλείους και της συμμετοχής στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις με επιστολές στους δημάρχους, συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο όπου καταφέραμε και πήραμε απόφαση (υπερψήφισε όλη η αντιπολίτευση).

Ήμασταν παρόντες στο μεγάλο συλλαλητήριο στο Βουπράσιο της Ηλείας στις αρχές Μάρτη, όπου μας δόθηκε ο λόγος να μιλήσουμε ως εκπρόσωποι της Περιφέρειας (από όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο παραβρέθηκαν Πετράκος και Νικολάκου). Συνεχίσαμε να αναδεικνύουμε το θέμα.

β) Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη

Με δική μας πάλι πρωτοβουλία και μετά από συνεχείς παρεμβάσεις συζητήθηκε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο το οποίο πήρε απόφαση συμφωνώντας με τη δική μας πρόταση.

γ) Αναδείξαμε επίσης τα μεγάλα θέματα των αντιπλημμυρικών έργων, της ιδιωτικοποίησης της Μαρίνας Ναυπλίου, το κτίριο συσσιτίων της Ευαγγελίστριας και το ζήτημα του σιδηροδρόμου.

δ) Φυσικό αέριο

Και αυτό το θέμα με δική μας πρωτοβουλία, αφού καταθέσαμε δύο επερωτήσεις, μπήκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο υπερψήφισε και την πρότασή μας.

 

6) Αγροτικά

Έχουμε αναδείξει συνεχώς όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες και την αγροτική οικονομία της Πελοποννήσου, όπως ενδεικτικά:

·        ΓΟΕΒ Μεσσηνίας, Αργολίδας και Τριφυλίας.

·        Λίμνη Τάκα.

·        Αποζημιώσεις ελαιοπαραγωγών και παραγωγών εσπεριδοειδών.

·        Μείωση ενεργειακού κόστους αγροτών.

·        Αγροτικοί δρόμοι.

·        ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας, θέμα για το οποίο πήρε απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο συμφωνώντας με την πρότασή μας.

·        Και τέλος για τη δακοκτονία και τη μείωση των κονδυλίων για την αντιμετώπιση του δάκου.

 

7) Περιβάλλον

Αναδείξαμε σημαντικά ζητήματα για την προστασία του περιβάλλοντος και σε πολλά απ’ αυτά καταφέραμε να πάρει απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως:

·        Ενάντια στο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

·        Για την βελτίωση των δασικών χαρτών.

·        Για τα πυρηνελαιουργεία.

·        Ενάντια στις ανεμογεννήτριες, οι οποίες «γεμίζουν» όλα τα βουνά της Πελοποννήσου.

·        Ενάντια στο εργοστάσιο αφαλάτωσης στην Αργολίδα.

·        Για την προστασία του Ερασίνου κ.ά.

 

8) Πανδημία – κορονοϊός

Αμέσως μετά την 11η Μαρτίου πήραμε πρωτοβουλία και φέραμε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε να γίνει αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού για να ενισχυθούν οι δομές υγείας της Περιφέρειας, να αγοραστούν μηχανήματα και αναλώσιμα προστασίας. Το θέμα αυτό ήταν συνεχώς στη δραστηριότητά μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από πέντε φορές έχουμε φέρει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αντιδράσαμε άμεσα και ζητήσαμε μέτρα όταν παρουσιάστηκαν τα σοβαρά προβλήματα και στο Κρανίδι της Αργολίδας και στη Σκάλα της Λακωνίας, αλλά και έγκαιρα θέσαμε το θέμα των τεστ στους εργάτες γης ενόψει της ελαιοσυγκομιδής.

Δεν μείναμε μόνο στα θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά επιμείναμε πολλές φορές με επερωτήσεις και προτάσεις αποφάσεων για να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις οικονομικές συνέπειες λόγω της πανδημίας. Πολλοί κλάδοι μικροεπαγγελματιών απευθύνονται σ’ εμάς για να αγωνιστούμε ώστε να πάρουν κάποιες ενισχύσεις. Καταφέραμε ώστε το πολύ φτωχό αρχικό πρόγραμμα της Περιφέρειας να αυξηθεί.

 

9) Πολιτισμός

Ήταν διαρκώς στη δράση μας τα θέματα του πολιτισμού και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, γεγονός που υποχρέωσε την περιφερειακή αρχή να πάρει θετικές αποφάσεις. Ενδεικτικά αναφέρω:

·        Τη χρηματοδότηση του Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου.

·        Τη χρηματοδότηση των ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη.

·        Την προγραμματική σύμβαση για το Κάστρο της Κορώνης.

·        Την ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής.

·        Αρχοντικό Ταρσούλη.

·        Πρόταση να τιμηθεί η προσφορά του Γιώργου Μπίζου.

·        Τη φωτιά στις Μυκήνες και άλλα πολλά.

 

10) 200 χρόνια από το ‘21

Συμμετέχουμε σταθερά στην γνωμοδοτική επιτροπή και έχουμε συμβάλλει σημαντικά στο έργο της.

Παράλληλα καταθέσαμε πρόσφατα την σημαντική πρόταση για να γίνει ινστιτούτο μελέτης των επαναστάσεων στα πλαίσια της πρότασης που είχε διατυπώσει το 1999 ο αείμνηστος ιστορικός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιέννης Πολυχρόνης Ενεπεκίδης.

 

11) Συμμετοχή και στήριξη των αγώνων

Των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρομεσαίων επαγγελματιών και των υπαλλήλων της Περιφέρειας απέναντι στην αντιδημοκρατική συμπεριφορά Νίκα.

 

12) Εσωτερικά θέματα

Αναδείξαμε με ιδιαίτερη ένταση και αντιπαρατεθήκαμε:

·        Στον αντιδημοκρατικό κανονισμό λειτουργίας.

·        Στις αναπτυξιακές εταιρείες.

·        Στην προσπάθεια να γίνονται οι συνεδριάσεις δια περιφοράς. Η αντίδρασή μας αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να ανακρούσει πρίμα ο κ. Νίκας και από τότε οι συνεδριάσεις γίνονται με τηλεδιάσκεψη.

 

13) Θέματα γενικότερης πολιτικής

·        Καταδίκη της Χρυσής Αυγής και των εκπροσώπων της στα αιρετά όργανα. Καταφέραμε και πήρε απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο με τις ψήφους όλης της αντιπολίτευσης.

·        Εκδηλώσεις Πολυτεχνείου, για Γρηγορόπουλο, για Πρωτομαγιά.

·        Νομοσχέδιο για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων, όπου πάλι με δική μας πρωτοβουλία πήρε απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο κ.ά.

 

14) Διάφορα τοπικά προβλήματα

Είχαμε διαρκή ενασχόληση με όλα τα «μικρά» προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες.

 

Αναλυτικά ο απολογισμός της δράσης μας βρίσκεται στο χρονολόγιο που σας στέλνουμε και στο μπλογκ http://thanasispetrakos.blogspot.com/.

Μετάφραση