29.1.21

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΟΧΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΜΑΊΝΑΛΟ ΣΤΟ ΛΥΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΟΧΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΜΑΊΝΑΛΟ  ΣΤΟ ΛΥΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στη συνεδρίαση του τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 αφού συζήτησε το θέμα  των αιτήσεων στη ΡΑΕ   για εγκατάσταση 54  ανεμογεννητριών στο Μαίναλο, σε τοποθεσία μεταξύ Στεμνίτσας (Δήμος Γορτυνίας) και Χρυσοβιτσίου (Δήμος Τρίπολης) , για την εγκατάσταση ακόμα 49 ανεμογεννητριών βόρεια του Μαινάλου, στα όρια των Δημοτικών Ενοτήτων Βυτίνας, Κλείτορος και Κοντοβάζαινας και ακόμη 72 ανεμογεννητριών στην περιοχή του Λύκαιου όρους και Ανδρίτσαινας,στο Δήμο Μεγαλόπολης και λαμβάνοντας υπόψι  και τις ομόφωνες αποφάσεις των Δήμων Γόρτυνίας και Οιχαλίας  ομόφωνα    αποφάσισε τα εξής :

Είμαστε ως Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου απολύτως  αντίθετοι με την πανσπερμία   των γιγάντιων (120 και πλέον μέτρων)  103 ανεμογεννητριών στο Μαίναλο  που μαζί με τα τεράστια έργα οδοποιίας και ηλεκτροπυλώνων που τα συνοδεύουν, χωρίς την ύπαρξη ουσιαστικού και επικαιροποιημένου ειδικού χωροταξικού πλαισίου, αλλοιώνουν ριζικά τα αναντικατάστατα τοπία, τη βιοποικιλότητα και τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της ελληνικής φύσης. Ιδιαίτερα για το Μαίναλο και το φαράγγι του Λουσίου, για την προστασία των οποίων τόσοι αγώνες έχουν δοθεί για να αναδειχτούν ως κορυφαίοι φυσιολατρικοί προορισμοί της Ελλάδας.

Όπως είμαστε απολύτως  αντίθετοι   στην εγκατάσταση αιολικών στην ευρύτερη περιοχή του ναού του Επικούριου Απόλλωνα και του Λυκαίου Όρους, που θα οδηγήσει σε καταστροφική αλλοίωση του τοπίου, με τραγικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και την αρχαιολογική-πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής αυτής ως μοναδικού χώρου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που πρέπει να τυγχάνει ειδικής μέριμνας και φροντίδας κάθε ευνομούμενου Κράτους.    

Στηρίζουμε τις ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις των Δήμων Γόρτυνίας και Οιχαλίας  και απαιτούμε η ΡΑΕ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να σεβαστεί τις ομόφωνες αποφάσεις μας και να μην δώσει άδειες εγκατάστασης των ανωτέρω ανεμογεννητριών αλλά και άλλων στο μέλλον στο Μαίναλο και Λύκαιο όρος ,διότι αυτό θα σημάνει βάναυση καταστροφή του φυσικού και   πολιτιστικού τοπίου, το οποίο αποτελεί συστατικό στοιχείο της ταυτότητας  των συγκεκριμένων περιοχών  ,της  ήπια και αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης και του εναλλακτικού τουρισμού, που τα τελευταία χρόνια έχουν αποτελέσει κινητήρια δύναμη για τις ανωτέρω  περιοχές.

Προφανώς είμαστε υπέρ των ΑΠΕ και των επενδύσεων που συμβάλουν στην αειφόρο ανάπτυξη και σέβονται το φυσικό τοπίο και την πολιτιστική κληρονομιά . Όμως η εγκατάσταση και λειτουργία των  ΑΠΕ δεν μπορεί να γίνεται χωρίς σχεδιασμό και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ο χαρακτήρας και οι ιδιαίτερες δραστηριότητες, που για διάφορες περιοχές συνιστούν συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξή τους. Απαιτεί πρώτα απ όλα  τη θέσπιση ενός ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ που θα ανακόψει την ασυδοσία της άναρχης και καθολικής διασποράς τους και θα εξαιρέσει συγκεκριμένες περιοχές ιδιαίτερης φυσικής, ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ενδεχόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών  στο Μαίναλο και στο Λύκαιον δεν γίνεται δεκτή .

Το Μαίναλο και το Λύκαιον αποτελούν περιοχές με ιδιαίτερο-ανεπανάληπτο φυσικό κάλλος, πλούσια βιοποικιλότητα και έντονη ιστορικότητα. Αποτελούν πηγές υγείας και ζωής, πόλους αναπτυξιακής δυναμικής και πλούτου.    

Στο Μαίναλο βρίσκονται «μνημεία» της φύσης και της ιστορίας :  Στα μονοπάτια του, στο φαράγγι του Λούσιου, αποτυπώνονται η ανόθευτη φύση και το φυσικό κάλλος.  Η σειρά   ιστορικών τόπων και τοποθεσιών (Τρίκορφα, Λιμποβίσι, Πιάνα, Χρυσοβίτσι, Στεμνίτσα, Δημητσάνα κλπ) και τα μοναστήρια (το «Άγιον Όρος» της Πελοποννήσου)  αποτελούν σημεία αναφοράς της Επανάστασης του 1821  που εκπέμπουν ιστορικότητα για τον Ελλάδα και την Ορθοδοξία.

Το Λύκαιον, με το ιερό του Διός, τους Λύκαιους αγώνες και την πρώτη πόλη στο κόσμο, τη Λυκόσουρα,  έχει ιδιαίτερη μυθολογική αξία,

Όλα αυτά συνιστούν συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ευρύτερη περιοχή, την Αρκαδία και την Πελοπόννησο, που πρέπει να διαφυλαχθούν-να προστατευθούν ως «κόρη οφθαλμού».

Με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και τα πρόδρομα και συνωδά έργα που απαιτούνται, θα προσβληθούν η βιοποικιλότητα, το φυσικό τοπίο και η ιστορικότητα και θα πληγούν. η αγροτουριστική δραστηριότητα και οι ιδιαίτερες μορφές της, που αποτελούν τον βραχίονα ήπιας ανάπτυξης, περιβαλλοντικά φιλικής και οικονομικά επωφελούς, για τη φύση και τους ανθρώπους αυτών των περιοχών και εν τέλει προϋπόθεση αειφορίας

Επιπλέον  ο Επικούριος Απόλλωνας, ο δεύτερος σε αρχαιότητα ναός μετά την Ακρόπολη, είναι ενταγμένος στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και δεν πρέπει να αλλοιωθεί με τέτοιου είδους παρεμβάσεις  διοτι είναι περιβαλλοντικό ανοσιούργημα η  εγκατάσταση 72 ανεμογεννητριών με ύψος 185 μέτρα, στην ευρύτερη περιοχή του Επικούριου Απόλλωνα.

Για όλους αυτούς τους λόγους επαναλαμβάνουμε ότι ομόφωνα απαιτούμε η ΡΑΕ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να σεβαστεί τις ομόφωνες αποφάσεις μας και να μην δώσει άδειες εγκατάστασης των ανωτέρω ανεμογεννητριών αλλά και άλλων στο μέλλον στο Μαίναλο και Λύκαιο όρος.

 

Μετάφραση