1.11.21

KOINH ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ: «ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΕΣΥΠ (ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 30/08/2021) ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ»

 

KOINH   ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

ΣΤΟ ΘΕΜΑ: «ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΕΣΥΠ (ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 30/08/2021) ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ»

Α. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου διαπιστώνει  ανύπαρκτη έως ελλιπή διεκδίκηση από την Περιφερειακή Αρχή για να  υλοποιηθεί  η απόφασή  του της 30ης Αυγούστου 2021 για: την αποζημίωση των πυροπλήκτων, την αποκατάσταση και αντιπλημμυρική – αντιδιαβρωτικό προστασία και θωράκιση των πληγέντων  περιοχών καθώς επίσης και την περιβαλλοντική αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων. Επιπλέον το ΠεΣυΠ διαπιστώνει σημαντικές καθυστερήσεις από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής για όλα τα άμεσα και αναγκαία έργα στις πυρόπληκτες περιοχές.

Β. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου διαπιστώνει επίσης:

 1. Ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να βελτιώσει τις αρχικές της αποφάσεις ώστε να αποζημιωθούν ουσιαστικά και πλήρως οι πληγέντες για τις ζημιές που υπέστησαν από τις πυρκαγιές. Αλλά και καθυστερήσεις στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της προς τους πυρόπληκτους .Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί ο ΕΛΓΑ για την εκτίμηση της απώλειας της ηρτημένης παραγωγής στα καμένα ελαιόδεντρα.

2. Σημαντικές καθυστερήσεις σε όλους τους τομείς αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών.

3. Ανεπαρκή κονδύλια για τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους το ΠεΣυΠ ζητά από τον Περιφερειάρχη και την Περιφερειακή Αρχή:

1. Την επιτάχυνση όλων των ανωτέρω αναγκαίων έργων και την έντονη πίεση προς την κυβέρνηση για την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων.

2. την αποφασιστική διεκδίκηση για να υπάρξει άμεσα αποζημίωση κατά 100% των πυρόπληκτων στη βάση των διεκδικήσεων των επιτροπών αγώνων τους και της απόφασης της 31ης Αυγούστου 2021.

3. Καλεί τον Περιφερειάρχη να μην κάνει χρήση της δυνατότητας για απευθείας αναθέσεις στα 5.325 εκ.

 

Μετάφραση