21.1.22

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ Στήριξη των σταφιδοπαραγωγών και συμπληρωματική ενίσχυση του εισοδήματος τους από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΘΑΝΑΣΗ  ΠΕΤΡΑΚΟΥ 

  Στήριξη των σταφιδοπαραγωγών και συμπληρωματική ενίσχυση του εισοδήματος τους  από την Περιφέρεια Πελοποννήσου 

Κύριε Πρόεδρε , κύριε Περιφερειάρχη ,κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Γιατί συζητάμε πάλι το θέμα της σταφίδας; Η απάντηση είναι δυστυχώς απλή . Διότι δεν έχει γίνει τίποτα  .

 Για αυτό έγραψε στις 13/1/2022 ο γνωστός έγκριτος δημοσιογράφος και Διευθυντής της Agreda  και του Agronews και γνωστός Νεοδημοκράτης  Γιάννης Πανάγος

«Στα άκρα έχει οδηγηθεί η οικονομική και πολιτική διαπάλη για την κορινθιακή σταφίδα, εξέλιξη η οποία οδηγεί σε εξευτελισμό τις τιμές αγοράς του προϊόντος, αντιμέτωπους με τη χρεοκοπία χιλιάδες παραγωγούς και σε παρακμή μια ιστορική καλλιέργεια η οποία έδειχνε να ανακτά τη δυναμική του στη νέα εποχή της υγιεινής διατροφής και της δόξας των λεγόμενων super foods.

 Για τους παρεπιδημούντες της Ιερουσαλήμ, η ιδιαίτερη σχέση του υπουργού με ιδιώτη μεταποιητή του κλάδου ήταν αυτό που εμπόδισε τις βιώσιμες λύσεις και έφερε τα σημερινά χάλια.»         

Για αυτό και οι βουλευτές Μεσσηνίας του κυβερνώντος κόμματος κ.κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς όπως  και ο  κ. Αλέξης  Χαρίτσης  της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναγκάστηκαν να καταθέσουν πάλι ερωτήσεις προς τον κ. Λιβανό  και να ζητήσουν να εφαρμοστούν τουλάχιστον οι με μεγάλη καθυστέρηση  δεσμεύσεις του και  να αποσαφηνιστεί ο οδικός χάρτης της λύσης και επιπλέον να υπάρξει κάλυψη του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών που πούλησαν από 0,50  μέχρι 1  ευρώ μέχρι το  1,40  και να δωθεί επαρκής παράταση.

Θυμίζω συνοπτικά τα τελευταία  γεγονότα 

Στις 21 Δεκεμβρίου είχαμε την τελευταία παράσταση του δράματος εκ μέρους του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην τραγωδία με θέμα "Ο Θάνατος της Μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας".

Καίτοι έχουν προηγηθεί σωρεία παρεμβάσεων στην Βουλή και στην Ευρωβουλή από το σύνολο των κομμάτων προεξάρχοντος του Κυβερνητικού κόμματος με τους Βουλευτές Γιάννη Λαμπρόπουλο και Περικλή Μαντά αλλά και παρεμβάσεις κυβερνητικών Βουλευτών της Αχαΐας – Ηλείας και Κορινθίας.

Βρισκόμαστε σήμερα 21  Ιανουαρίου 2022 έχουν περάσει 35 ημέρες  μετά την δέσμευση (για τρίτη φορά) του Υπουργού για απορρόφηση (όπως βαφτίστηκε η απόσυρση) των πλεονασμάτων του 2020 και το πρόγραμμα της απορρόφησης ξεκίνησε με ρυθμούς «χελώνας» στις 19 Ιανουαρίου  . Μέχρι σήμερα έχουν φύγει μόνο 60 τόνοι. Με αυτούς τους ρυθμούς θα  χρειαστούν 7,5  μήνες για την απορρόφηση των 4.500 τόνων  . Άρα έχουμε  καταστροφή  δυο ετών   για τη σταφίδα και τους σταφιδοπαραγωγούς  και βέβαια  οι πράξεις που γίνονται δεν  έχουν πετύχει την τιμή του €1,40/kg όπως πρότεινε ο Υπουργός αντιλαμβανόμενος την κατάρρευση που προκάλεσαν οι χειρισμοί του. Επιπλέον με αυτούς τους ρυθμούς απορρόφησης η παράταση που δόθηκε μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου και την υποβολή των τιμολογίων πώλησης είναι εντελώς ανεπαρκής  αφού οι  τα παλετοκιβώτια για αυτούς τους 60 τόνους   θα  τα επιστρέψουν οι ιδιώτες στην Πανεγιάλειο μετα 20  ημέρες .

Μόνος ωφελημένος, ελάχιστοι τυποποιητές που αγόρασαν σταφίδα με τιμές από 1 ευρώ και κάτω την ώρα που το προϊόν την τελευταία τριετία είχε από 1, 40 έως 1,70 με σταθερά ανοδικές τάσεις.

Μόνιμα χαμένος! Ο Έλληνας σταφιδοπαραγωγός όπου μέσα σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει (δάνεια, εισφορές, εφορία, αγροτικό πετρέλαιο, ακρίβεια, αγροτικό ρεύμα, εργατικά χέρια, διαμονή στη ύπαιθρο, ανασφάλεια, αποστάσεις κτλ) προστέθηκε και το πιο σημαντικό αυτό της κατάρρευσης του εισοδήματος του χωρίς να ευθύνεται. Με ορατό πλέον το κίνδυνο να έχουμε δραστικότερη μείωση της ποσότητας σταφίδας τα επόμενα χρόνια λόγω εγκατάλειψης της.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα ύστερα από κινητοποιήσεις 10 μηνών όπου εάν ο Υπουργός ΑΑΤ είχε εισακούσει έγκαιρα τους Συνεταιριστικούς φορείς, σήμερα δεν θα συζητούσαμε για λύσεις και ταυτόχρονα θα διασφαλίζαμε τόσο το εισόδημα των παραγωγών όσο και το μέλλον του προϊόντος. Το τίμημα θα ήταν σαφώς μικρότερο αλλά και σήμερα που απλόχερα τόσοι κλάδοι στηρίζονται με σωρεία εκατομμυρίων, ένα πρόγραμμα 8 – 10 εκατομμύρια ευρώ που θα στήριζε τόσο τους παραγωγούς που έχουν ήδη πουλήσει μισοτιμής όσο και θα προχωρούσε στην απορρόφηση των πλεονασμάτων δυστυχώς σέρνεται στο Υπουργικό γραφείο.  

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος για ένα πρόβλημα που είναι γνωστό εδώ και 10 μήνες και πήρε χαρακτηριστικά σήριαλ εξαιτίας της πρόθεσης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να υιοθετήσει άκριτα την θέση μιας μειοψηφίας τυποποιητών που απλά ήθελαν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλά, δηλαδή να αυξήσουν την κερδοφορία τους ρίχνοντας την τιμή του παραγωγού! Και δυστυχώς αντί στην ενιαία στάση που κράτησαν Βουλευτές όλων των κομμάτων και Συνεταιριστικοί φορείς να ενσωματωθεί και η Περιφερειακή αρχή, δυστυχώς προτίμησε να μπει απέναντι σε 15000 σταφιδοπαραγωγούς και τις οικογένειες τους γιατί απλά πρόταξε το συμφέρον της προστασίας του Υπουργού και της παρέας του αντί των Πελοποννησίων. Πραγματικά Μαύρη σελίδα στην λίστα όσων θα παρουσιαστούν αύριο ως τεθλιμμένοι συγγενείς να ζητήσουν την ψήφο των σταφιδοπαραγωγών. Καλούμε τον κ. Περιφερειάρχη να πραγματοποιήσουμε από κοινού περιοδεία σε σταφιδοπαραγωγικές περιοχές να του μεταφέρουν οι ίδιοι οι σταφιδοπαραγωγοί το πρόβλημα γιατί προφανώς βρίσκεται κλεισμένος στα γραφεία του μακριά από τους παραγωγούς.

Αντί το Υπουργείο να στέλνει Οκτώβριο – Νοέμβριο αλλεπάλληλους ελέγχους στην Παναιγιάλειο Ένωση (κάτι που θα μπορούσε να το πράξει από τον Απρίλιο – Μάιο) μήπως και βρει στοιχεία για να την εκδικηθεί και βοηθήσει τους φίλους του Υπουργού είχε φροντίσει να τεκμηριώσει αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα δεν θα ήμασταν εδώ! Αλλά και ο Υπουργός αντί να γνωρίζει ότι υπήρχε πρόγραμμα ένταξης της σταφίδας στα σχολικά πρωινά όπως του υπέδειξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αυτός δυστυχώς έφτιαχνε επιστολές που τις βάφτιζε διαπραγμάτευση και έπαιζε καθυστερήσεις για να αγοράσουν σταφίδα οι φίλοι του ιδιώτες σε τιμές εξευτελιστικές.

Σήμερα βρισκόμαστε πλέον στην τελευταία πράξη του δράματος. Σε μερικές μέρες κλείνει η περίοδος έγκαιρης παράδοσης σταφίδας για να μπορέσουν οι παραγωγοί να τιμολογηθούν και να λάβουν την συνδεδεμένη ενίσχυση. Η Παναιγιάλειος Ένωση δεν διαθέτει άλλα αποθηκευτικά μέσα και χώρους λόγω των αποθεμάτων, οι ιδιώτες δεν έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν άλλη σταφίδα, είναι μετέωρο το πρόγραμμα απορρόφησης και οι παραγωγοί με 60 έως 90 λεπτά το κιλό λιγότερα χρήματα.

 Ως εκ τούτου τέρμα τα ψέματα, τα ήξεις αφίξεις και οι γενικόλογες συζητήσεις. Καθαρή θέση, καθαρές λύσεις με ειλικρίνεια απέναντι στους σταφιδοπαραγωγούς που κάποιοι τους διαβεβαίωναν ότι θα είναι δίπλα τους και τους καλούσαν να κλείσουν τα αυτιά σε όσους αντιπολιτεύονται τάχα την Κυβέρνηση και κινδυνολογούν.

Η καταστροφή σε μεγάλο βαθμό έχει γίνει αλλά  αν υπάρχει συναίσθηση και φιλότιμο  πρέπει  να παλέψουμε όλοι  μαζί  «για να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται». Οφείλουμε όλοι μαζί σήμερα να απαιτήσουμε επιτέλους  να δώσει λύση το Υπουργείο χθες για να μπορέσουμε τόσο να ανακουφίσουμε τους παραγωγούς αλλά και να διασφαλίσουμε ότι την επόμενη εσοδεία το προϊόν δεν θα ξεκινήσει από το 1€ που επιθυμούν οι γνωστοί  - άγνωστοί που ευθύνονται για την πτώση της τιμής της σταφίδας αλλά τουλάχιστον στο €1,40/kg, παράλληλα να εγκρίνουμε την χορήγηση  συμπληρωματικής ενίσχυσης στους σταφιδοπαραγωγούς με χρήματα από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας που πρέπει να αποτελεί καταφύγιο στήριξης όταν το κεντρικό κράτος αδιαφορεί ή κωλυσιεργεί ή τους εμπαίζει.

 Συγκεκριμένα πρέπει να συνταχθείτε επιτέλους κ. Περιφερειάρχη με τα συμφέροντα των σταφιδοπαραγωγών  και όχι με τα συμφέροντα των Μαρλαφέκηδων και Κουνινιώτηδων   και να διεκδικήσουμε ομόφωνα αυτά που ζητάνε οι σταφιδοπαραγωγοί  και  οι περισσότεροι βουλευτές. Όσον αφορά τον κ. Λιβανό να είστε βέβαιος ότι  θα μείνει στην ιστορία ως «ο  νεκροθάφτης της σταφίδας» και ως διαπλεκόμενος με συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα που διαχρονικά επιδίωξη τους είναι  να κερδοσκοπούν εις βάρος των σταφιδοπαραγωγών. Δεν το λέω πια μόνο εγώ αλλά και άνθρωποι που είναι ή πρόσκεινται   στη ΝΔ.  Για αυτό επιλέξτε κ. Νίκα έστω και τώρα . Ελάτε επιτέλους  με το σταφιδοπαραγωγό και μην συνεχίζετε να στηρίζετε   το  νεκροθάφτη  της σταφίδας και τν σταφιδοπαραγωγών  :

Για όλους αυτούς τους λόγους οφείλουμε να αποφασίσουμε σήμερα ομόφωνα και να διεκδικήσουμε:

1. Να επιταχυνθεί  αποφασιστικά  με ενέργειες του υπουργού το  πρόγραμμα απορρόφησης των αποθεμάτων  με βάση την πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του υπουργείου, της πλειοψηφίας των παραγωγών, των συνεταιριστικών φορέων και των μεταποιητών του. Διότι 35 ημέρες μετά τη συμφωνία  το πρόγραμμα απορρόφησης ξεκίνησε στις 19Ιανουαρίου με 20 τόνους την ημέρα  . Δηλαδή κοροϊδία. Με αυτούς τους ρυθμούς θα  χρειαστούν 7,5  μήνες για την απορρόφηση των 4.500 τόνων  . Άρα έχουμε  καταστροφή  δυο ετών   για τη σταφίδα και τους σταφιδοπαραγωγούς  .

2. Να δοθεί πολύ μεγαλύτερη  παράταση από αυτή που δόθηκε μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου ,  για τη συνδεδεμένη ενίσχυση της κορινθιακής σταφίδας  διότι  με αυτούς τους ρυθμούς απορρόφησης η παράταση που δόθηκε μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου και την υποβολή των τιμολογίων πώλησης είναι εντελώς ανεπαρκής  αφού οι  τα παλετοκιβώτια για αυτούς τους 60 τόνους   θα  τα επιστρέψουν οι ιδιώτες στην Πανεγιάλειο μετα 20  ημέρες. Η επιπλέον παράταση θα βοηθήσει   ούτως ώστε να  εκτονωθεί η πίεση που σήμερα υφίσταται προς την πλευρά των παραγωγών», αλλά και να  δοθεί η δυνατότητα για κανονική διαπραγμάτευση των τιμών της φετινής σοδειάς και ομαλοποίηση της αγοράς του προϊόντος  και κυρίως για να μπορέσει το 20% των παραγωγών που έχει τη σταφίδα στις αποθήκες του να την πουλήσει .

3. Οι σταφιδοπαραγωγοί που πούλησαν το προϊόν τους σε τιμές χαμηλότερες του 1,40 ευρώ ανά κιλό να ενισχυθούν συμπληρωματικά μέχρι το €1,40/Kg   ώστε να μην υπάρξουν αδικίες.

4. Να εγκρίνουμε την χορήγηση  συμπληρωματικής ενίσχυσης στους σταφιδοπαραγωγούς με χρήματα από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας που πρέπει να αποτελεί καταφύγιο στήριξης αν παρά τη διεκδίκηση ο υπουργός συνεχίσει   να εμπαίζει τους σταφιδοπαραγωγούς.   Με  δεδομένο ότι από τους 5.000 τόνους σταφίδα που παράγει η Μεσσηνία και η Κορινθία και οι 4.000  τόνοι έχουν πουληθεί σε τιμές 0,50  έως 1  ευρώ  η Περιφέρεια θα πρέπει  με βάση τα τιμολόγια που θα προσκομίσει ο  κάθε παραγωγός που έχει πουλήσει να   αποφασίσουμε σήμερα ότι θα καλύψει τη διαφορά αν δεν την καλύψει το κράτος όπως έχει υποχρέωση .  Για δε τους 1000 τόνους που είναι στις αποθήκες των παραγωγών πρέπει χωρίς εκπτώσεις να ζητήσουμε να εφαρμοστεί η συμφωνία για το 1,40 διαφορετικά να καλυφθούν και αυτοί από τη Περιφέρεια . Εξ άλλου ο  κ. Περιφερειάρχης είχε δηλώσει ότι είναι με τους φτωχούς σταφιδοπαραγωγούς και όχι με τις ΑΕ . Ιδού λοιπόν η ώρα να αποδείξει ότι αυτά που έχει  πεί θα τα τηρήσει .

Το κόστος της συμπληρωματικής ενίσχυσης είναι προφανώς περίπου 2,5 εκατ. ευρώ .  Αν συνταχθεί ο  κ. Περιφερειάρχης έστω και τώρα αποφασιστικά και με ειλικρίνεια με τους σταφιδοπαραγωγούς έχω τη γνώμη ότι δεν θα χρειαστεί  να διαθέσει η  Περιφέρεια τα 2,5  έως 3 εκατομμύρια  .  Στο χέρι του είναι αυτά να τα βάλει ο  φίλος του ο  κ. Λιβανός .

5. Να συμβάλει η Περιφέρεια στην απορρόφηση μέρους του αποθέματος με δική της χρηματοδότηση όπως έχει  κάνει ο Δήμος Πύλου -  Νέστορος  και  όπως αποφάσισε η Περιφέρεια Κρήτης . Συγκεκριμένα επιβάλλεται να  προχωρήσει η Περιφέρεια σε συνεννόηση με τις Ενώσεις Μεσσηνίας  , Κιάτου και Κορίνθου και την Παναιγιάλειο  για να τυποποιηθεί  σταφίδα και να μοιραστεί στα σχολεία, Νοσοκομεία ,δομές ηλικιωμένων , προνιακές δομές κλπ της Περιφέρειας.

 

Καλαμάτα 21 Ιανουαρίου 2022   

Μετάφραση