27.11.22

Ανάκληση της απόφασης για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δήμου Τριφυλίας για την ανάπλαση της πλατείας Φιλιατρών, προϋπολογισμού ύψους 3.250.000 ευρώ»

 

Ανάκληση της απόφασης για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δήμου Τριφυλίας για την ανάπλαση της πλατείας Φιλιατρών, προϋπολογισμού ύψους 3.250.000 ευρώ»

Από Θανάση Πετράκο

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Η ομόφωνη απόφαση της Κοινότητας Φιλιατρών, με την οποία εκφράζουν τη ριζική τους αντίθεση στην αυθαιρεσία του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου, για το φαραωνικο έργο της ανάπλασης της πλατείας των Φιλιατρών επιβεβαιώνει τα όσα είχαμε γράψει στην αρχική μας εισήγηση και δικαιώνει τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίοι με τις υπογραφές μας ζητήσαμε να συζητηθεί το θέμα αυτό, διότι η περίφημη προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου δεν εκφράζει την τοπική κοινωνία.

Είναι προφανές ότι η ομόφωνη απόφαση των Φιλιατρινών μας εκφράζει και οφείλει το ΠεΣυΠ να σεβαστεί την τοπική κοινωνία και να καταδικάσει τις εμμονές του κ. Περιφερειάρχη και του κ. Δημάρχου.

Κυρίες και κύριοι,

Με έκπληξη είδαμε να ανακοινώνει η Περιφερειακή Αρχή την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δήμου Τριφυλίας για την ανάπλαση της πλατείας Φιλιατρών, προϋπολογισμού 3.250.000. Η έκπληξη μας αυτή έγινε οργή διότι ενώ έχει προγραμματιστεί συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο η Περιφερειακή Αρχή ανακοινώνει «Την έγκριση του σχεδίου Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύναψη Συμβάσεων Μίσθωσης Έργου (Σ.Μ.Ε.) ιδιωτικού δικαίου με τέσσερα (4) άτομα στο πλαίσιο υλοποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης για την Πράξη: “Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων έδρας της Περιφέρειας Πελοποννήσου”, και ειδικότερα για το αρ. πρωτ. 376866/01-11-2022 αίτημα της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Πελοποννήσου «ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ – ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ» αποφάσισε την περασμένη Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022, σε δια περιφοράς συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της «ΜΟΡΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ».»!!!

Ουσιαστικά και τυπικά ο κ. Περιφερειάρχης μας λέει «σας γράφω στα παλαιότερα των υποδημάτων μου» και προκειμένου να παρακάμψω τα συλλογικά όργανα και να κάνω αυτό που θέλω αναθέτω εγώ μελέτη στον Αναπτυξιακό Οργανισμό «ΜΟΡΙΑΣ ΑΕ».

Εισαγωγικά οφείλουμε να πούμε ότι διαπράττετε ύβρη απέναντι σε μια πολύ μεγάλη προσωπικότητα που άλλαξε την πόλη της Καλαμάτας, απέναντι δηλαδή στον Μεγάλο Αρχιτέκτονα Γρηγόρη Διαμαντόπουλο ο ποιος είναι ο μελετητής της Πλατείας των Φιλιατρών. Αδιάψευστα τεκμήρια είναι τα στοιχεία της βραβευμένης μελέτης των εμβληματικών αρχιτεκτόνων που διαμόρφωσαν την Πλατεία Φιλιατρών με τη σημερινή της μορφή και που έλαβαν για το έργο αυτό το έτος 1983, 2ο αρχιτεκτονικό βραβείο Μπιενάλλε της Σόφιας. Οι αντιρρήσεις μας εξαρχής στη μη πραγμάτωση του τεράστιου σε προϋπολογισμό έργου και της συγκεκριμένης μελέτης του Δήμου Τριφυλίας, δεν ήταν άστοχη. Έργα βραβευμένα και καταξιωμένα δεν καταστρέφονται!

Οι αποφάσεις σας αυτές, κύριε Περιφερειάρχη έχουν ήδη ακυρωθεί στην πράξη τόσο από το Τοπικό Συμβούλιο Φιλιατρών, όσο και από το Δημοτικό Συμβούλιο και την κοινωνία των Φιλιατρών όπου τα έχουν απορρίψει.

Οι προκλητικές αυτές πρακτικές όμως είναι εκτός από απαράδεκτες πολιτικά, θεσμικά, και δεοντολογικά είναι κατά τη γνώμη μας και μη νόμιμες διότι παρ’ ότι βέβαια χρησιμοποιώντας τα θεσμικά πραξικοπήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν πάρει απόφαση οι Οικονομικές Επιτροπές και της Περιφέρειας και του Δήμου.

 Όμως με δεδομένα:

1. Το ΠεΣυΠ έχει πάρει απόφαση αρνητική για τη συγκεκριμένη ανάπλαση την οποία «γράφετε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας».

2. Η τοπική κοινωνία είναι αντίθετη και έχει προσφύγει στο ΣτΕ στο οποίο έχει οριστεί δικάσιμος μετά τη προσφυγή των ενεργών πολιτών των Φιλιατρών

3. Η Δ/νση Νεωτέρων μνημείων του Υπουργείο Πολιτισμού έχει απορρίψει τη συγκεκριμένη ανάπλαση.

4. Ο προϋπολογισμός για έργο ύψους 3.250.000 ευρώ σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπει σε ήπια παρέμβαση, όπως έχει ανακοινώσει ο Περιφερειάρχης.

5. Η απόφαση σας αυτή δεν σέβεται ούτε το ΣτΕ.

6. Η πρόσκληση του Α. Τρίτσης ΑΤΟ6 περί αστικής αναζωογόνησης και ειδικά το προβλεπόμενο περιεχόμενο για παρεμβάσεις εντός αστικού ιστού (ΜΕΤΡΑ ΙV και V, σελ. 6-8). Προφανώς Αστική Αναζωογόνηση δεν είναι μια πλατεία 3.250.000 ευρώ!!!!

Η τοπική κοινωνία έχει προτείνει αντί της πλατείας μια ολοκληρωμένη αστική παρέμβαση που θα συμπεριλάβει: 1. κτιριακό απόθεμα (εμβληματικά κτίρια όπως το παλαιό Λύκειο και το Δημαρχείο), 2. παρεμβάσεις επί της πλατείας ήπιου χαρακτήρα που δεν θα αλλοιώνουν τη μορφή της όπως φωτισμό, ανάδειξη συντριβανιού και συντήρηση, πεζοδρόμια, αντικατάσταση κιοσκιών καταστημάτων με κανόνες ως προς την έκταση και τη μορφή, επισκευή όπου απαιτείται) 3. ανακατασκευή πεζοδρομίων, δημιουργία ποδηλατικών διαδρομών προς γήπεδο, σχολεία κλπ., 4. ανάπλαση χώρου Αγροκηπίου και περιβάλλοντος γηπέδου με νέες αθλητικές υποδομές. Με 3,5 εκατ. θα αλλάξουν όλα τα Φιλιατρά, όταν με 1,5 άλλαξε όλο το κέντρο της Κυπαρισσίας!!!!!!

7. Η προγραμματική σύμβαση άρθρα 2 (αλλά και 1 και 3) δεν δίνουν το δικαίωμα στον κ. Περιφερειάρχη να συντάξει τη μελέτη.... πολύ δε περισσότερο ερήμην του Δήμου, του Δημοτικού και Κοινοτικού Συμβουλίου, ερήμην της πόλης των Φιλιατρών.

Επιπλέον οφείλουμε να τονίσουμε ότι ο κ. Νίκας απευθύνεται με απρέπεια απέναντι στο Δήμο και τους πολίτες..... με την ανοχή και την κάλυψη του Δήμαρχου βέβαια : «πάρτε αυτό που σας δίνω αλλιώς θα σας πάρω τα λεφτά». Είναι δυνατόν Περιφερειάρχης να απευθύνεται έτσι σε Δημοτικό και Τοπικό Συμβούλιο;

Επιπλέον οφείλουμε να καταγγείλουμε μεθοδευμένες πρακτικές του τελευταίου χρονικού διαστήματος, όπου - ως σπασμωδικές κινήσεις - ελλείψει δημόσιας διαβούλευσης, υφαρπάζονται υπογραφές από ανύποπτους πολίτες, υποκρύπτοντας τους την αλήθεια για το έργο και παραπλανώντας τους με επίδειξη κατόψεως της πλατείας όπως είναι σήμερα. Αυτό αποτελεί εξαπάτηση και πολιτική αλητεία και δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατική διαδικασία της διαβούλευσης. Οι όποιες παρεμβάσεις στην Πλατεία Καποδιστρίου Φιλιατρών πρέπει να είναι ήπιου χαρακτήρα ώστε να μην αλλοιώνουν, αλλά να αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που της δίνουν αυτή την ταυτότητα. Για παράδειγμα: συντήρηση – καθαρισμός, ηλεκτροφωτισμός του Ιστορικού διατηρητέου μνημείου Σιντριβανιού ή αντίστοιχα οριοθέτηση, ηλεκτροφωτισμός της μνημειακής μουριάς Ταμβάκη. Οι όποιες παρεμβάσεις πρέπει είναι αποτέλεσμα μιας ολιστικής προσέγγισης, βάση της οποίας σειρά επιστημόνων: αρχαιολόγων, ιστορικών, διεθνολόγων, αρχιτεκτόνων, αρχιτεκτόνων τοπίου, στα πλαίσια συλλογικής διαβούλευσης θα προτείνουν περιορισμένης κλίμακας ήπιες παρεμβάσεις (φρεσκάρισμα), ώστε η Πλατεία να μην χάσει την πολιτισμική της ταυτότητα

Για όλους αυτούς τους λόγους προτείνουμε να ληφθεί η εξής απόφαση:

1.       Να ανακληθεί η απόφαση για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δήμου Τριφυλίας για την ανάπλαση της πλατείας Φιλιατρών, προϋπολογισμού ύψους 3.250.000 ευρώ υπογραφή προγραμματικής σύμβασης.

2.       Να ανακληθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύναψη Συμβάσεων Μίσθωσης Έργου (Σ.Μ.Ε.) ιδιωτικού δικαίου με τρία (3) άτομα για την εκπόνηση των επιμέρους μελετών που απαιτούνται για την «ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ – ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ», στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης “Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων έδρας της Περιφέρειας Πελοποννήσου”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετάφραση