16.3.23

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΑΚΑ

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΑΚΑ

Κύριε Πρόεδρε  κύριε Περιφερειάρχη

Επειδή κατά τη  γνώμη  μας  και  δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από  την Περιφερειακή Αρχή για μια ολιστική αξιοποίηση της  λίμνης  ΤΑΚΑ με πρώτιστο την αξιοποίηση των νερών για την Αγροτική οικονομία της Τεγέας  και συνολικά της Αρκαδίας και δεν   θεωρούμε ότι οι απαντήσεις που έχουν δοθεί  μέχρι σήμερα σε ερωτήσεις και άλλων συναδέλφων είναι ικανοποιητικές και επειδή υπήρξε πριν ένα μήνα μια κατά τη γνώμη μας ουσιαστική και  πολύ σωστή παρέμβαση με προτάσεις μέσω του Τύπου, από τον  Γεωπόνο και παλιό   Αυτοδιοικητικό  παράγοντα της Τεγέας κ. Μάκη Δήμιζα   είμαστε υποχρεωμένοι  να επαναφέρουμε το  θέμα .

Έγραψε  χαρακτηριστικά ο  κ. Μάκης Δήμιζας 

«Διαβάζω ότι με γρήγορους ρυθμούς υλοποιείται η αξιοποίηση της λίμνης Τακας

Διαμόρφωση Δενδροφυτεύσεις περιβάλλοντος χώρου του Ταμιευτήρα της

Δρόμοι πρόσβασης και άρδευσης των 1000 δενδρυλλίων!!!!!

Ελπίζω να μην απομακρύνεται το όραμα δεκαετιών για Άρδευση της περιοχής, αλλά και της Ευρύτερης περιοχής της Τεγεας πριν είναι πολύ αργά για μια περιοχή της οποίας ο πληθυσμός φθίνει με πολύ γοργούς ρυθμούς.

Όταν βέβαια μιλάμε για αξιοποίηση του Ταμιευτήρα, προέχει κατά την γνώμη μας η συνέχιση και περάτωση των Έργων Άρδευσης Ολόκληρου του Τεγεατικού Οροπεδίου, όπου είναι και καθολικό αίτημα των κατοίκων του.

Βέβαια οι δενδροφυτεύσεις με την άρδευσή τους, η άνετη ομαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση, η ασφαλτόστρωση που έχει γίνει περιμετρικά στο ύψος των πρανών, το Ποδηλατοδρόμιο, το Υδατοδρομιο και άλλα, άριστα είναι, αφού πρώτα τελειώσει ο εμπλουτισμός της Λίμνης και καταλήξουν εντός οι προσαγωγοί διώρυγες (Βαλτετσόρεμα, ρέμα Μανθυρέας κ.α.) που η κατάληξή των -υδραυλική ή όχι- πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Αν και στην καθολική σκέψη όλων των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, είναι η πρώτη προτεραιότητα το Αρδευτικό που υπολείπεται πλέον της δεκαετίας, προσωπικά πιστεύω πως για να ξαναέλθει στην επικαιρότητα απαιτείται σύμπνοια και δυναμική κινητικότητα ώστε να μπει ξανά στο κάδρο των διεκδικήσεων, σε μια κατά γενική ομολογία δυναμική και παραγωγική περιοχή που 60 και πλέον χρόνια περιμένει, ελπίζοντας στο καλλίτερο, για τους ιδίους και τα παιδιά τους.

Μαζί με την έναρξη, συνέχιση και περάτωση των συμπληρωματικών Έργων άρδευσης πρέπει να έρχεται συμπληρωματικά η γνωστή σε όλους πρόταση για την Τουριστική ανάπτυξη του Ταμιευτήρα που και αυτή αργοπορεί.

Μια σειρά προτάσεων που είναι μεν εύλογες από τον καθένα μας, αλλά καθυστερεί να ξεκινήσει η υλοποίηση τους.

1. Η δημιουργία χώρων σε πλατφόρμες με νόμιμη και αδειοδοτημένη εγκατάσταση στα πρανή και με φόντο την Λίμνη, σε διάφορα κλιμακωτά επίπεδα, αρχής γενομένης από το επίπεδο της στάθμης, με δημιουργία κατάλληλων χώρων για εστίαση και καφέ. Αν εξασφαλισθεί η ομαλή και άνετη πρόσβαση, η επισκεψιμότητα του κοινού θα είναι συνεχώς αυξανόμενη. 

2. Η δημιουργία πλατφόρμας που να καταλήγει σε εξέδρα [για πρόσβαση σε βάρκα], για ασφαλή περιήγηση στην λίμνη ώστε να παρέχεται γνωριμία και αναψυχή σε οικογένειες και παιδιά με το υγρό στοιχείο

3. Δημιουργία χώρων για παρατηρητήριο των αποδημητικών πουλιών και εκείνων που ενδημούν στην λίμνη.

4. Επίσης χώροι πρόσβασης για ερασιτεχνική αλιεία, σε συνδυασμό με εμπλουτισμό με γόνο και κατάλληλα ψάρια, προς τέρψη επισκεπτών και γιατί όχι σε βάθος χρόνου δημιουργία πληθυσμού ψαριών για επιτόπου εστίαση σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους από ιδιώτες ενδιαφερομένους και ως εκ τούτου έσοδα στον Φορέα.

5. Η ασφαλτοστρωμένη περίμετρος των 4 και πλέον χιλιομέτρων μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν χώρος δημιουργίας αθλητικών εκδηλώσεων, όπως Πανελλήνιο πρωτάθλημα Βάδην, Βαλκανικοί αγώνες Βάδην [όπως είχαν γίνει στο Άστρος ] και γιατί όχι μεγαλύτερης εμβέλειας αγώνες Βάδην, μια και τέτοια πρωταθλήματα γίνονται σε ποταμο-λίμνες (Cheboksary -Ρωσία, Vlasotince- Σερβία, Miskolc, Balaton- Ουγγαρία, Mezidon-Deauville- Γαλλία και σε άλλες Περιοχές στην Ευρώπη). Έτσι μπορεί να ξεκινήσει και ο αθλητικός τουρισμός σε αυτή την θελκτική τοποθεσία που θα φέρει σημαντικό αριθμό αθλητών, συνοδών αλλά και φιλάθλων.

6. Δεν ξεχνάμε βέβαια και την κωπηλασία, που η Λίμνη παρέχει όλα τα εχέγγυα να αναπτυχθεί το άθλημα για τους νέους μας στα πρότυπα των Κωπηλατικών Συνδέσμων (Ιωαννίνων, Καστοριάς Αγίου Παντελεήμονα και σε άλλες ακόμη παραλίμνιες περιοχές).

7. Ακόμη και ο Εναλλακτικός Τουρισμός για αγώνες δρόμου Υγείας, όλων των ηλικιών, στην περίμετρο του Ταμιευτήρα με θέα την λίμνη και το καταπράσινο κάμπο της Τεγέας, στοχεύοντας να προαχθεί η αθλητική παιδεία και η αξία της δια βίου άθλησης, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες. 

8. Να αναδειχθεί ακόμη με σύγχρονα μέσα όπως - Διαδραστικές πινακίδες - η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και να προβληθούν οι ομορφιές της περιοχής με την αξιοσημείωτη ιστορική - πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση.

9. Τέλος διάφορες υπαίθριες εκδηλώσεις - αγώνες που θα φέρουν τους εμπλεκομένους και τους θεατές στην αρχή στις πλατφόρμες ώστε το αξιοθέατο της λίμνης με τα ποικίλα χρώματα να γίνει τόπος προορισμού, συνάντησής αλλά και πρόσκλησης στους νέους για Επένδυση στο όμορφο αυτό χώρο.

Τα οφέλη για την περιοχή, οι νέες θέσεις εργασίας, η ροπή των νέων σε εργασίες παροχής υπηρεσιών είναι στοιχεία που μεσοπρόθεσμα θα δώσουν σημαντική προώθηση.

Αν συνδράμουν φορείς όπως Περιφέρεια, Δήμος, Επιμελητήρια και άλλοι, η ενεργοποίηση μπορεί να έρθει πιο γρήγορα γιατί η περιοχή διαθέτει και αρκετούς ακόμα Νέους που με την δική τους ματιά θα ολοκληρώσουν αυτό που μόνο ανάπτυξη θα φέρει στην περιοχή.

Από τον Σόλωνα αντιγράφουμε

Να Συμβουλεύεις όχι για τα ευχάριστα αλλά για τα πλέον ωφέλιμα τους πολίτες

 

Τρίπολη 13/2/2023

Μάκης Δήμιζας

Συνταξιούχος Γεωτεχνικός »

Με  βάση όλες  τις ανωτέρω εξαιρετικές προτάσεις του κ. Δήμιζα που συγκροτούν ένα ολιστικό σχέδιο αξιοποίησης της ΤΑΚΑ σας ρωτάμε

1.    Συμφωνείτε ότι το πρώτιστο πρέπει  να είναι η  Άρδευση της περιοχής, αλλά και της Ευρύτερης περιοχής της Τεγέας? Αν ναι τι ενέργειες εχετε κάνει  και τι απαντήσεις  έχετε πάρει για το πότε  θα γίνει δυνατό  να αρχίσει ο  εμπλουτισμός της Λίμνης και να καταλήξουν εντός της  οι προσαγωγοί διώρυγες (Βαλτετσόρεμα, ρέμα Μανθυρέας κ.α.)  

2.    Μετά την έναρξη, συνέχιση και περάτωση των συμπληρωματικών Έργων άρδευσης για την  Τουριστική ανάπτυξη του Ταμιευτήρα  συμφωνείτε με τις εννέα (9)  προτάσεις που έχει διατυπώσει με την επιστολή του ο  κ. Δήμιζας ?  Αν ναι είστε διατεθειμένοι να τις μελετήσετε ώστε  να συμβάλει η Περιφέρεια να υπάρξει ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα για την Αρκαδία?

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Θανάσης       Πετράκος

Δημοσθένης  Δρούγκας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετάφραση