12.5.23

ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ κ. Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ

 

ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ κ. Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ

Δήλωση του Θανάση Πετράκου πρώην βουλευτή και υποψήφιου Βουλευτή του ΜέΡΑ25-ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ ΣΤΟ Β1 Βόρειο Τομέα της Αθήνας

Μείζον πολιτικό θέμα προκύπτει για τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του από την ασεβή,ανιστόρητη και προκλητική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Άκη Σκέρτσου, στην εκπομπή του Σωτήρη Πολύζου της TRT “Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα” .Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη συνέντευξη του αυτή είπε ουσιαστικά ότι πρέπει να «ξεγράψουμε» το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων διότι «Πρέπει να κοιτάμε μπροστά και όχι πίσω» . Η δήλωση αυτή αποτελεί την πιο άθλια και δουλοπρεπή δήλωση που έχει πει ποτέ κυβερνητικός παράγοντας και προφανώς αυτή η δήλωση εκφράζει και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη γιατί αν δεν τον εκφράζει θα τον είχε ήδη αποπέμψει . Οφείλω να πω στον κ. Σκέρτσο ότι αυτή τη δήλωση μόνο ένας εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης και μάλιστα ασεβής και ανιστόρητος θα μπορούσε να την κάνει. Γνωρίζουμε βέβαια ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του εξυπηρετούν τα Γερμανικά και Αμερικανικά συμφέροντα , αλλά το να βγαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ως εκπρόσωπος των Γερμανικών θέσεων ξεπερνά κάθε όριο.

Ασεβή και ανιστόρητε κ. Σκέρτσο και κ. Μητσοτάκη ,ο αείμνηστος Μανώλης Γλέζος ,ο Πολυμέρης Βόγλης,και το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα( ΕΣΔΟΓΕ) έχουν γράψει.

....το υποχρεωτικό κατοχικό δάνειο, οι ζημιές που προκλήθηκαν σε δημόσια έργα και εγκαταστάσεις, οι φθορές που έγιναν σε ιδιωτικές περιουσίες αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Οι ομαδικές εκτελέσεις όμως, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων ατόμων, συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Από τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα προήλθαν ζημιές στον υλικό και τεχνικό πλούτο, στις υποδομές και στον εξοπλισμό της χώρας. Όλες σχεδόν οι σιδηροδρομικές γέφυρες είχαν ανατιναχθεί, το 80% του τροχαίου υλικού είχε καταστραφεί, 73% του εμπορικού στόλου είχε βυθιστεί, όχι λιγότερα από 200.000 σπίτια είχαν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές. Η καταλήστευση του εθνικού πλούτου οδήγησε την ελληνική οικονομία σε κατάρρευση. Επιπλέον, η οικονομική αφαίμαξη της Ελλάδας από τους Γερμανούς είχε και δύο άλλες όψεις: α) την επιβολή εμπορικών ανταλλαγών με το σύστημα των διμερών συμφωνιών συμψηφισμού (clearing) μέσω της γερμανικής εταιρείας εξαγωγικού εμπορίου DEGRIGES και της ιταλικής SAGIG, οι οποίες απομυζούσαν την ελληνική παραγωγή με αντάλλαγμα την παροχή φτηνών και άχρηστων στους Έλληνες προϊόντων σε τιμές που καθορίζονταν από τους κατακτητές, εις βάρος βεβαίως των ελληνικών προϊόντων και β) την εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού της χώρας με την υποχρεωτική μετανάστευση εργατών στη Γερμανία ή με την υποχρέωση Ελλήνων σε καταναγκαστική εργασία ακόμα και εντός της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής σημειώθηκαν κλοπές αρχαιολογικών θησαυρών και έγιναν αυθαίρετες και παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές.

Τον Οκτώβριο του 1944, οι Γερμανοί άφηναν πίσω τους μια κατεστραμμένη χώρα. Ο ελληνικός λαός είχε πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα στο βωμό της Κατοχής από τις κατασχέσεις (οχημάτων, πλωτών μέσων, υποζυγίων), τις επιτάξεις (κτιρίων, οικιών), τις κλοπές (τροφίμων , ζώων) και, κυρίως, από την πρόκληση θανάτων. Περίπου 20.650 ήταν οι νεκροί σε μάχες της Εθνικής Αντίστασης, 56.225 οι εκτελεσμένοι σε ολόκληρη την Ελλάδα, 7.120 οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς και σχεδόν 60.000 Έλληνες Εβραίοι είχαν εκτοπιστεί και δολοφονηθεί στα γερμανικά στρατόπεδα. Τουλάχιστον 800 χωριά και κωμοπόλεις κείτονταν σε ερείπια. Πολλά μαρτυρικά χωριά υπέστησαν με ανείπωτες συνέπειες τα γερμανικά αντίποινα και τις μαζικές σφαγές. Ιδίως από το 1943 και μετά οι πολύνεκρες δολοφονικές επιχειρήσεις, με εκατό ή και περισσότερους νεκρούς κάθε φορά, έγιναν συνηθισμένο φαινόμενο: αδιαμφισβήτητα παραδείγματα συνιστούν οι μαζικές δολοφονίες αθώων ανθρώπων στα Καλάβρυτα, στο Κομμένο της Άρτας, στην Κλεισούρα Καστοριάς και στο Δίστομο....”

Εκπρόσωπε των Γερμανικών θέσεων κ. Α. Σκέρτσο . Η καταστροφή της χώρας μας από τη Ναζιστική Γερμανία, οι δεκάδες χιλιάδες νεκροί και εκτελεσμένοι , τα μαρτυρικά χωριά και πόλεις απαιτούν δικαίωση . Η Γερμανία οφείλει να αποζημιώσει την Ελλάδα για τις καταστροφές που υπέστη , για το υποχρεωτικό κατοχικό δάνειο και να επιστρέψει τους κλεμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς . Σας ενημερώνω ότι αυτό απαιτεί όχι μόνο το ΕΣΔΟΓΕ αλλά και η Βουλή των Ελλήνων.

Πρωθυπουργέ κ. Μητσοτάκη οφείλετε έστω και τώρα να αποπέμψετε τον κ. Σκέρτσο. Η μη αποπομπή του θα σημάνει ότι οι άθλιες αυτές του δηλώσεις έγιναν καθ υπόδειξιν σας για να δώσετε νέα πιστοποιητικά στην Γερμανική κυβέρνηση ότι είστε ο αδιαμφισβήτητος εκπρόσωπος των Γερμανικών συμφερόντων και των Γερμανικών θέσεων στην Ελλάδα . Να είστε όμως βέβαιος ότι ο Ελληνικός λαός δεν θα αφήσει αναπάντητη την μέγιστη αυτή προσβολή και θα σας καταδικάσει με την ψήφο του στις επερχόμενες εκλογές .

Μετάφραση