27.5.24

ΔΗΛΩΣΗ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ

 

ΔΗΛΩΣΗ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ  ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ

Ο Θανάσης Πετράκος ,υποψήφιος Ευρωβουλευτής της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΜΕΡΑ25 – Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά» επισκέφθηκε τη Μεγαλόπολη. Μετά τη  περιοδεία στην πόλη και τη συζήτηση  με τους πολίτες, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Κώστα Μιχόπουλο, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι η Μεγαλόπολη βιώνει ερήμωση και παρακμή, γιατί παρά τις υποσχέσεις, δεν έχει γίνει τίποτα .

Μετά την ενημέρωση ο Θανάσης Πετράκος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το άλλοτε ενεργειακό κέντρο της Νότιας Ελλάδας, η περιοχή της Μεγαλόπολης είναι πλέον ένας έρημος τόπος. Για την ερήμωση της Μεγαλόπολης την αποκλειστική ευθύνη φέρει η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χωρίς καμία προετοιμασία και κανένα σχέδιο προχώρησε εσπευσμένα στην πρόωρη και βίαιη απολιγνιτοποίηση. Εμείς είχαμε αντιταχθεί  και προειδοποιήσει για την κοινωνική και οικονομική καταστροφή της περιοχής  και είχαμε αποκαλύψει ότι  τα  «χρυσά κουτάλια»  που υποσχόταν  η  κυβέρνηση Μητσοτάκη στους Μεγαλοπολίτες  για να «χρυσώσει το  χάπι»  από τις  αρνητικές κοινωοικονομικές  συνέπειες της βίαιης και πρόωρης  απολιγνιτοποίησης  που επέβαλε , αποδείχτηκαν «τα  ψεύτικα τα λόγια τα  μεγάλα»   . Με  χρυσά κουτάλια έφαγαν και τρώνε οι 5  ολιγάρχες  που συγκροτούν το  καρτέλ του Φυσικού Αερίου (Περιστέρης, Μυτιληναίος, Λάτσης , Βαρδινογιάννης  και ο  Στάσης ως εκπρόσωπος του funts που ελέγχει πλέον τη ΔΕΗ  ) ,οι εφοπλιστές που   φέρνουν το LNG και ο «θείος Σαμ»  που πουλάει το LNG.

Τέσσερα χρόνια μετά από την πρόωρη και βίαιη απολιγνιτοποίηση δεν υπάρχει ακόμη ούτε εγκεκριμένο επιχειρηματικό πάρκο στη Μεγαλόπολη. Με διάφορα προσχήματα καθυστερεί συνεχώς η έγκρισή του.

Η «Ενωτική Πρωτοβουλία ΜΕΡΑ25 – Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά» απαιτεί άμεσα μέτρα οικονομικής ανασυγκρότησης της Μεγαλόπολης και της ευρύτερης περιοχής, με πρώτο βήμα την άμεση έγκριση του επιχειρηματικού πάρκου.

Επιπλέον απαιτείται να τροποποιήσει το σχέδιο ένταξης και επιδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  των  νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ (απολιγνιτοποίησης) που προέρχεται από το λεγόμενο «Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνική Συμμετοχή, όπως ζητάει το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης  και η νέα Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη της Διοίκησης του Δήμου διότι έχουν αυστηρές προϋποθέσεις και απαιτούν   σημαντικούς ίδιους πόρους, που καμία μικρομεσαία επιχείρηση από τις υφιστάμενες δεν διαθέτει.

Παράλληλα στηρίζουμε την προσπάθεια που ξεκίνησε η Δημοτική Αρχή για να εντάξει στις προτεραιότητες της η κυβέρνηση  την οδική σύνδεση Ολυμπίας – Μεγαλόπολης «τον δρόμο της ανάπτυξης» όπως χαρακτηρίζεται ,διότι  θα συνδέσει τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου ,Αρχαία Ολυμπία, Ναό Επικούρειου Απόλλωνα Αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης , Αρχαία Μεσσήνη και Μυστρά .

Για μια ακόμη φορά τονίζουμε ότι είμαστε στο πλάι των πολιτών της περιοχής και της Δημοτικής Αρχής για να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες της πρόωρης και βίαιης απολιγνιτοποίησης».

 

Μετάφραση