14.7.14

“40 χρόνια από την Κυπριακή τραγωδία”

14/07/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: “40 χρόνια από την Κυπριακή τραγωδία”
Του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου


Στις 15 Ιουλίου 1974, η Χούντα του Ιωαννίδη προχώρησε σε πραξικόπημα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας ανατρέποντας τον Πρόεδρο της Κύπρου, τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Το πραξικόπημα ήταν αποκορύφωμα μιας συνωμοτικής δραστηριότητας της Χούντας, με την καθοδήγηση των Αμερικανών, είχε σκοπό την διχοτόμηση της Κύπρου. Ήταν μια καθαρά προδοτική ενέργεια της Χούντας. Το πραξικόπημα άνοιξε το δρόμο για την στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974.
Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια, από τις δύο τραγικές επετείους, από το χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο και από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο που κατέληξε σε περίπου 4.000 νεκρούς, 1619 αγνοούμενους και 200.000 εκτοπισμένους απ’  τα σπίτια τους, στην κατοχή του 37% του νησιού και τη δημιουργία του «ψευδοκράτους» στη Βόρεια Κύπρο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ  σταθερά υποστηρίζει κάθε προσπάθεια δίκαιης και σταθερής λύσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΣΑ και των ψηφισμάτων της ΓΣ του ΟΗΕ. Τη διεθνοποίηση του Κυπριακού αντί τον εγκλωβισμό του ως διμερές πρόβλημα Τουρκίας-Ελλάδας - ή σε τετραμερή πλαίσια, με την αξιοποίηση όλων των φίλιων δυνάμεων της Κύπρου και με την επίβλεψη των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.   
Υποστηρίζει την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια αυθεντική Δημοκρατική Ομόσπονδη Κύπρο με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια. Με το λαό κυρίαρχο. Με διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της, μακριά από ρατσισμούς και φυλετικές διακρίσεις. Μια Κύπρο στην οποία θα ζουν ειρηνικά και με ίσα δικαιώματα Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει μια Κύπρο απαλλαγμένη από κατοχικά στρατεύματα και πολιτικές εποικισμού. Με πλήρη άρση των «τετελεσμένων» του 1974. Υποστηρίζει μια Κύπρο Ομοσπονδιακή, με δομές και θεσμούς που θα στοχεύουν στην κοινή διαβίωση και όχι στο διαχωρισμό των πληθυσμών. Με ουσιαστική προσέγγιση των δύο κοινοτήτων και αρμονική συμβίωση και συνεργασία σε μία κυρίαρχη Κύπρο, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις.

Μετάφραση