29.8.14

Πέρασε με επιτυχία η Πελοπόννησος στην ψηφιακή Εποχή;

29/08/2014

ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων


Θέμα: Πέρασε με επιτυχία η Πελοπόννησος στην ψηφιακή Εποχή;


Στον τομέα  της τηλεόρασης δραστηριοποιούνται τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας ALPHA, ALTER, ANTΕΝΝΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR τα οποία σύστησαν την εταιρεία "Digea - Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε.". Η εταιρεία αυτή έχει κύρια δραστηριότητα την παροχή υπηρεσιών δικτύωσης και πολυπλεξίας [multiplexing], αλλά και δικτύου ευρυεκπομπής [broadcasting] τόσο στα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, όσο και στους ιδιωτικούς περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς της Ελλάδας.
Η συγκεκριμένη εταιρία στην 7 Φεβρουαρίου 2014, ύστερα από ένα διαγωνισμό που καταγγέλθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως φωτογραφικός και αφού είχε οδηγηθεί σε “ξαφνικό θάνατο” η ΕΡΤ, ανακηρύχθηκε αποκλειστικός υπερθεματιστής για το σύνολο των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εθνικής και περιφερειακής κάλυψης, που πρακτικά σημαίνει ότι ανέλαβε το έργο της ψηφιακής μετάβασης και την ευθύνη της επίγειας ψηφιακής εκπομπής όλων των ελεύθερων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών της χώρας.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο διαγωνισμό συμμετείχε μόνο αυτή η εταιρεία και το τίμημα για την εκχώρηση του ψηφιακού φάσματος απείχε σκανδαλωδώς από εκείνο που εκτιμούσε σχετική μελέτη.

Όσον αφορά στην Πελοπόννησο, το δικαίωμα χρήσης "χαρίστηκε" στην DIGEA - και μάλιστα χωρίς αυτή να εκδηλώσει ενδιαφέρον - για τα επόμενα 15 χρόνια με τίμημα 214 χιλιάδες €, το οποίο σήμερα φαίνεται να το διαχειρίζεται κατά το δοκούν και κερδοσκοπικά, κάτι που τελικά θα οδηγήσει σε υπέρμετρη συρρίκνωση των  περιφερειακών σταθμών και μείωση των συχνοτήτων αυτών.
Πιο συγκεκριμένα, παρότι η εταιρία ισχυρίζεται ότι “με άριστα πέρασε στην ψηφιακή εποχή η Πελοπόννησος” από τις πρώτες μέρες εφαρμογής του switch – off υπάρχουν αρκετές περιοχές στις οποίες δεν φθάνει σήμα ή “χάνεται” ενώ εκτιμάται ότι τα προβλήματα θα ενταθούν μετά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επιπλέον, ήδη τίθεται θέμα Δεσπόζουσας Θέσης και Αθέμιτης Ανταγωνιστικότητας από τους περιφερειακούς σταθμούς στην Πελοπόννησο που δεν θα αντέξουν το κόστος (υπολογίζεται σε 4100 έως 4300 ευρώ το μήνα ανά πάροχο προγράμματος) αλλά και την πίεση που τους ασκείται τεχνηέντως όπως αναφέρουν.
Για παράδειγμα, οι 16 περιφερειακοί πάροχοι προγράμματος θα έχουν μέσο ρυθμό μετάδοσης  1.5 Mbps (ελάχιστη υποχρέωση του παρόχου δικτύου) έναντι τουλάχιστον 3 Mbps των εθνικών και άρα χαμηλότερης ποιότητας σήμα όχι μόνο από τους ανταγωνιστές τους αλλά και από την ήδη παρεχόμενη ποιότητα του σήματος τους σήμερα. Ευνόητο δε είναι ότι εξ αρχής καθίστανται μη ανταγωνιστικοί.

Επιπρόσθετα, οι περιφερειακοί πάροχοι διαφαίνεται ότι θα είναι αυτοί που θα επηρεαστούν και  από την εφαρμογή των  Ευρωπαϊκών Αποφάσεων/Συστάσεων για τη χρήση των παρεχόμενων ραδιοσυχνοτήτων (άρθρο 5 παρ. 5 απόφ. 716-003) καθώς και των μνημονιακών δεσμεύσεων. Με απλά λόγια, καλούνται να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους χωρικά σε όλη την Πελοπόννησο και Στερεά με κίνδυνο σε δύο χρόνια να χάσουν τις συχνότητες τους καθώς αυτές προβλέπεται να παραχωρηθούν στην κινητή τηλεφωνία.

Εν κατακλείδι και σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατον να λειτουργήσουν περισσότεροι από οκτώ (8) Περιφερειακοί Σταθμοί σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων 2-3 από την Αττική, 1-2 από την Θεσσαλονίκη, ίσως 1 από  την Κεντρική Ελλάδα και μέχρι 2 από την Κρήτη. Όλοι οι υπόλοιποι είναι καταδικασμένοι να κλείσουν.

Για τους παραπάνω λόγους, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
1       Μετά την τροποποίηση της 716-007  απόφασης (ΦΕΚ 1587/17-6-2014)  σε τι ύψος διαμορφώνεται το Κόστος Ανάπτυξης και Λειτουργίας Δικτύου Περιφερειακής Εμβέλειας (ΚΑΛΔΠ) και το Κόστος Ανάπτυξης και Λειτουργίας Δικτύου (ΚΑΛΔ);
2       Ποιο είναι το Ανώτατο Όριο Τιμών ανά εθνικό και περιφερειακό σταθμό;
3       Ποιο είναι το τίμημα που θα καταβάλει η ΝΕΡΙΤ για την “προσωρινή” μετάδοση του περιεχομένου της μέσω DIGEA στην Πελοπόννησο;
4       Γνωρίζετε ότι υπάρχουν προβλήματα με τη λήψη του σήματος λόγω της ισχύος σε αρκετές περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου;
5       Τίθεται θέμα Δεσπόζουσας Θέσης και Αθέμιτης Ανταγωνιστικότητας; Παραβιάζεται η Ελληνική και  Ευρωπαϊκή Νομοθεσία με βάση την μονοπωλιακή θέση της DIGEA;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Δημήτριος Κοδέλας
Κώστας Ζαχαριάς
Βασίλης Χατζηλάμπρου
Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη
Θανάσης Πετράκος

Μαρία Κανελλοπούλου

Μετάφραση