29.3.15

Άρθρο του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου ΟΙ πρώτες 60 μέρες της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ

Άρθρο του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου
ΟΙ πρώτες 60 μέρες της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ

Παρά τους εκβιασμούς και τις πιέσεις που ασκούν οι «εταίροι», η ΕΚΤ αλλά και οι γύπες των αγορών προς την ελληνική κυβέρνηση και εκβιάζουν με την ρευστότητα της χώρας, η κυβέρνηση συνεχίζει το τιτάνιο έργο της για την οριστική απαλλαγή από τον βραχνά των μνημονίων και να οδηγήσει την χώρα στην παραγωγική ανασυγκρότηση και ευημερία των πολιτών .
 Πριν καλά- καλά ξεκινήσει η συνεδρίαση του λεγόμενου «Brussels Group» νέοι εκβιασμοί άρχισαν να εκτοξεύονται τόσο από τους «θεσμούς» - δανειστές, όσο και από τις αχαλίνωτες «αγορές» των διεθνών κερδοσκόπων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του «Brussels Group» εκπρόσωποι των «θεσμών» διοχέτευαν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την πληροφορία ότι αυτές ξεκινούν σε «βαρύ κλίμα» και ότι οι ελληνικές προτάσεις που περιέχονται στη λίστα των «μεταρρυθμίσεων» δεν γίνονται αποδεκτές ούτε καν στη βάση τους, πόσο μάλλον στις λεπτομέρειες!
Από την άλλη πλευρά καθόλου τυχαίο δεν είναι και το γεγονός ότι οι «αγορές» ξαναχτύπησαν διά μέσου του οίκου Fitch, ο οποίος υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας διατεταγμένοι γύπες  γύπες των «αγορών»  παίζουν για άλλη μια φορά το βρώμικο ρόλο τους, θεωρώντας ότι μπορούν να εκβιάσουν τη χώρα στήνοντας σε συνεργασία με τους κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ, παιχνίδια με την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.  Η πολιορκία της χώρας και της ελληνικής κυβέρνησης από το ευρωπαϊκό κατεστημένο και από τους διεθνείς πρωταθλητές της μεροληπτικής αξιολόγησης, που θέλουν να κηρύξουν σιωπητήριο σε κάθε αντίθετη φωνή από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική τους, βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.
Όλοι αυτοί  ευελπιστούν ότι θα πειθαναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει, να εγκαταλείψει το ριζοσπαστικό πρόγραμμά της και να υποκύψει ακολουθώντας τον αδιέξοδο και καταστροφικό δρόμο των μνημονίων και της λιτότητας, που θέλουν να επιβάλλουν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού στην Ευρώπη, οι νεοαποικιοκράτες της Γερμανικής ΕΕ.
Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση δεν  υποχωρεί υλοποιεί το νομοθετικό έργο το οποίο ανακοίνωσε στις προγραμματικές δηλώσεις και το οποίο είναι σε πλήρη συνέπεια προς με τις προεκλογικές δεσμεύσεις
Κατατέθηκε, εγκρίθηκε και έγινε δεκτός με μεγάλη πλειοψηφία ο νόμος για  την «Επείγουσα αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και άλλες διατάξεις».  Ενός νόμου που ήρθε να αντιμετωπίσει την φτώχεια των δοκιμαζομένων από τα μνημόνια και την οικονομική κρίση πολιτών. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ήταν κυβερνητική προτεραιότητα. Σημαντικό θέμα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει είναι και η διαφθορά και σαν πρώτο βήμα υιοθετήθηκε η θεσμοθέτηση της Γενικής Γραμματείας κατά της Διαφθοράς.
Με το δεύτερο νομοσχέδιο κατά σειρά που κατατέθηκε και ψηφίσθηκε αυτό για την ρύθμιση σε 100 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλες διατάξεις, ρυθμίζει καταρχήν το μεγαλύτερο βραχνά των ελληνικών νοικοκυριών καθώς και βοηθά στην ρευστότητα των κρατικών ταμείων οδηγώντας άμεσα και αποτελεσματικά στην επανεκκίνηση της Οικονομίας.  Τέλος με τον νόμο αυτό μπήκε ακόμα ένα λιθαράκι στην καταπολέμηση των εικονικών τριγωνικών συναλλαγών.
Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η συνέχιση του νομοθετικού της έργου με μια σειρά από νομοσχέδια τα όποια βρίσκονται υπό επεξεργασία όπως αυτό για την αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και την ρύθμιση των στεγαστικών δανείων, αυτό για την επανασύστασης της ΕΡΤ Α.Ε. όπως λειτουργούσε μέχρι την ημέρα πραξικοπηματικής διακοπής της λειτουργίας της,  αυτό για την  «Κατάργηση των σωφρονιστικών καταστημάτων Γ» με το οποίο επιχειρείται η συνολική αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των φυλακών, αυτό για την αποκατάσταση των αδικιών στους δημοσίους υπαλλήλους και την εύρυθμη λειτουργία του δημοσίου.
Εκτός από τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια η κυβέρνηση εκπληρώνει μια σειρά από προεκλογικές αλλά και προγραμματικές της δεσμεύσεις όπως διατήρηση των κυρίων και επικουρικών συντάξεων και  του εφάπαξ  στα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί την 31/12/2014 , απαλλαγή από αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης  όσων στερούνται εισόδημα κτλ.
Τέλος όσον αφορά στην διαπραγμάτευση δίνεται μια συνεχή μάχη σε εσωτερικό και με τους εταίρους και δανειστές για τη διαμόρφωση των όρων της μεταμνημονιακής εποχής και της μετάβασης από τα μνημόνια της λιτότητας στην περίοδο της κοινωνικής ευαισθησίας, δικαιοσύνης, ανάπτυξης και της αποκατάστασης της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας. Με την απόφαση του Eurogroup  της 20 Φεβρουαρίου συμφωνήθηκε το πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου Φεβρουαρίου – Ιουνίου 2015, για την τελική συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους και την διαμόρφωση ενός νέου εθνικού σχεδίου οικονομικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης. Η κυβέρνηση τερμάτισε την προκλητική παρουσία της τρόϊκα στα υπουργεία, απέρριψε δε κάθε απόπειρα επέμβασης των δανειστών στην νομοθέτηση απορρίπτοντας παρεμβάσεις στον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση και την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η Κυβέρνηση αν και κληρονόμησε από την προηγούμενη Κυβέρνηση καμένη γη με τους δανειστές να έχουν προχωρήσει στο πρώτο εξάμηνο 2014 το σύνολο των εκταμιεύσεων και της χρηματοδότηση της χώρας, με αποκλειστικό σκοπό να εξυπηρετήσουν την πληρωμή του δημοσίου χρέους, η Ελλάδα κατέβαλε στη λήξη τους ομόλογα που έπρεπε να πληρωθούν.
Όμως έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους την απρόσκοπτη πληρωμή του δημοσίου στους Έλληνες πολίτες( μισθοί, συντάξεις, υγεία, παιδεία, άμυνα, δημόσια έργα). Με αυτό ως δεδομένο ξεκινά το Brussels Group στις Βρυξέλλες το οποίο και συζητά πάνω στη λίστα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Διεκδικώντας ταυτόχρονα την άρση όλων των περιορισμών οι οποίοι έχουν επιβληθεί από τις 4/2/2015 σε βάρος της χρηματοδότησης των Ελληνικών Τραπεζών αλλά και της χρηματοδότησης του Δημοσίου από τις Ελληνικές Τράπεζες. Έτσι πλέον είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014.
Όσον αφορά τις επενδύσεις από τρίτες χώρες υπάρχουν οι επισκέψεις στην Ρωσία και την Κινά  για την αναβάθμισης των διακρατικών σχέσεων και την προσέλκυση επενδύσεων.
Η κυβέρνηση συνεχίζει την μεγάλη εθνική προσπάθεια για την κοινωνική σωτηρία και την ανασυγκρότηση του τόπου. Η υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης σε όλους τους τομείς δεν αποτελεί μια προεκλογική δέσμευση αλλά ένα αδιαπραγμάτευτο  στόχο. Ο δρόμος προφανώς δεν θα είναι στρωμένος ούτε με ρόδα, ούτε εύκολος θα είναι. Αντιθέτως θα είναι ένας δύσκολος δρόμος. Η κυβέρνηση απολαμβάνει μια πλατιά κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία και αυτό είναι ένα πολιτικό κεφάλαιο σημαντικό που βοηθά τον ΣΥΡΙΖΑ και την νέα κυβέρνηση να οδηγήσει την χώρα σε  προοδευτική  αντινεοφιλευθερη  κατεύθυνση.

Μετάφραση