14.10.15

Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΒΑΖΕΙ ΣΤΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΜΕΓΓΕΝΗ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  ΤΗΣ ΛΑΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΒΑΖΕΙ ΣΤΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΜΕΓΓΕΝΗ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα μας είχαν ιδιαίτερα δραματικές επιπτώσεις στη Δημόσιας Εκπαίδευση.
Ο νέος Υπουργός Παιδείας για να εξωραΐσει τις μνημονιακές πολιτικές, χαρακτήρισε «απλή εκκρεμότητα» τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία της χώρας, ένα περίπου μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων.

Μιλώντας στη Βουλή, παρακάμπτει με μεγάλη άνεση την υποχρέωση που είχε η Κυβέρνηση του να προχωρήσει σε 15.000 νέους μόνιμους διορισμούς στο Δημόσιο (Παιδεία, Υγεία κτλ) εντός του 2015 και υπόσχεται τώρα ότι «θα διερευνήσει(!!!) τη δυνατότητα ενός αριθμού διορισμών μέσα στο 2016» και ότι θα ανοίξει «έναν συντεταγμένο διάλογο, για τη διαμόρφωση ενός μεταρρυθμιστικού οράματος για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αναζητώντας τις πιο πλατιές κοινωνικές και πολιτικές συγκλίσεις».
Όμως, οι «μεταρρυθμίσεις» στην Παιδεία είναι καταγεγραμμένες στο τρίτο μνημόνιο συνέχεια των προηγούμενων και στην έκθεση του ΟΟΣΑ του 2011:
·        Περικοπές στις κρατικές δαπάνες για την Παιδεία (θα μειωθούν στο 1,9% του ΑΕΠ μέχρι το 2018. Υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούσε και δεσμευόταν, μέχρι το Γενάρη του 2015, ότι οι δαπάνες θα φτάσουν άμεσα στο 5% του ΑΕΠ με προοπτική το 7%.
·        Αξιολόγηση των σχολείων με βάση την αποδοτικότητά τους συνεπώς και αντίστοιχη κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων.
·        Υποχρεωτική μαθητεία – απλήρωτη εργασία για τους μαθητές της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα ο Υπουργός Παιδείας εξήγγειλε στη Βουλή 4ο σχολικό έτος στα ΕΠΑΛ, προαιρετικό και επιδοτούμενο, για όσους απόφοιτους επιθυμούν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.
·        Αύξηση ωραρίου εκπαιδευτικών, αύξηση αριθμού μαθητών στα τμήματα, συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.
·        Επαναφορά της αξιολόγησης – χειραγώγησης των εκπαιδευτικών και σύνδεσή της με το μισθό καθώς το ύψος των αποδοχών πλέον θα συνδέεται με τις «δεξιότητες, τις επιδόσεις, τις αρμοδιότητες και τη θέση του προσωπικού».
·        Απέναντι σε αυτή την πολιτική οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ συντονίζουν τη δράση τους και καλούν τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να δώσουν δυναμικά το “παρών” στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14/10/2015 στη 1μ.μ. στο Υπουργείο Παιδείας.
·        Κεντρικό αίτημα της κινητοποίησης είναι η άμεση κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία.
Γενικότερα, οι εκπαιδευτικοί μαζί με όλους τους εργαζόμενους, καλούνται, όπως έκαναν και τα προηγούμενα χρόνια, να συνεχίσουν τους αγώνες τους για να ακυρώσουν στην πράξη τα μνημονιακά μέτρα και να συμβάλλουν στην ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.

Η ΛΑΕ θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τους αγώνες των εκπαιδευτικών, των γονιών και των μαθητών για μια δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Μετάφραση