31.10.15

Ο νεοφιλελευθερισμός εν δράσει, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει να τρομοκρατεί το λαό και αίρει την απαγόρευση πλειστηριασμών

Άρθρο του Θανάση Πετράκου μέλους του Πολιτικού  Συμβουλίου  της Λαϊκής Ενότητας

Ο  νεοφιλελευθερισμός εν δράσει, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  συνεχίζει  να  τρομοκρατεί το λαό  και  αίρει  την  απαγόρευση  πλειστηριασμών
Στην ληστεία ο κλέφτης απειλεί το θύμα του με το δίλλημα τα λεφτά του ή την ζωή του. Αντιστοίχως, οι δανειστές της χώρας με όπλο το μνημόνιο και την κυβέρνηση στον ρόλο του  δάκτυλου στην σκανδάλη θέτουν στους πολίτες ένα αντίστοιχο δίλλημα τα σπίτια σας ή τα λεφτά σας.
Δηλαδή οι δανειστές της χώρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με όπλο το μνημόνιο απειλούν τους έλληνες λέγοντας τους ότι ή θα μας δώσετε τα σπίτια σας και θα σώσετε τις τράπεζες και άρα τα λεφτά σας ή θα χάσετε τα χρήματα σας τώρα με το κούρεμα – bail in- των καταθέσεων και θα σώσετε προς το παρόν τα σπίτια σας.

Δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στο θέμα αυτό συνεχίζει το έργο που άφησε μισό η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου και το καταφέρνει αυτό ΌΧΙ γιατί αυτό είναι σωστό και δίκαιο αλλά γιατί έχει τσακίσει το ηθικό των Ελλήνων και πλέον μπορεί να εφαρμόσει πολιτικές που επί κυβερνήσεων Σαμαρά – Βενιζέλου και Παπανδρέου ήταν αδύνατο να εφαρμοστούν από τον φόβο των αντιδράσεων των ανυπότακτων στα μνημόνια πολιτών της χώρας.
Η ληστεία στις περιουσίες των ελλήνων που έχει γίνει με τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις συνεχίζονται με μια δήθεν «««αριστερή»»» κυβέρνηση. Δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει πάψει να είναι αριστερή και πλέον ευαγγελίζεται ίσως την πιο γελοία πολιτική έννοια τον «αριστερό» τεχνοκρατισμό ή για να μην είμαστε γλωσσοπλάστες αυτό που υπηρετεί είναι ένας καραμπινάτος  νεοφιλελευθερισμός. Αυτό στην ουσία του σημαίνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές ασκώντας παράλληλα «αριστερή» κριτική στις πολιτικές που εφαρμόζει και προσπαθεί  να  πείθει  τα θύματα των πολιτικών αυτών ότι είναι αναγκαίο κακό η εφαρμογή και δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Αυτός είναι ο ορισμός του «Νέου» ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ ή αλλιώς «αριστερού» τεχνοκρατισμού όπως τον έχουν ονομάσει.
Στα πλαίσια αυτά του «νέου» νεοφιλελευθερισμού όσο αφορά στην πρώτη κατοικία ψηφίσθηκε η τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας του ν.4224/2013 και βγήκε το ΦΕΚ των κατασχέσεων της πρώτης κατοικίας. Ημερομηνία 15/10/2015 με την υπογραφή του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα το  οποίο  βάζει τέλος στην παραπλάνηση της κυβερνητικής επικοινωνιακής διαχείρισης.
  Τελευταία «ευκαιρία» η 15η Δεκεμβρίου. Μετά όσοι δεν έχουν παρουσιαστεί στις τράπεζες θα χαρακτηριστούν μη συνεργάσιμοι και μέσα σε 30 μέρες θα κινηθούν οι διαδικασίες. Πλειστηριασμών και καταθέσεων. Έτσι απλά …
Με βάση το νέο κώδικα υποχρεώνεται ο δανειολήπτης για να περισώσει το σπίτι του να υπαχθεί σε ρύθμιση και να καταβάλλει την δόση που θα οριστεί, είτε από την τράπεζα είτε από το δικαστήριο, διαφορετικά χωρίς καμία άλλη αναβολή θα γίνεται ο πλειστηριασμός.
 Ενεργοποιείται  δηλαδή  πιο γρήγορα η απαίτηση των τραπεζών προς τους δανειολήπτες για συμμόρφωση προς τους κανόνες εξόφλησης των οφειλών τους, επί ποινή υφαρπαγής περιουσιακών τους στοιχείων, ακόμα και της προστατευόμενης μέχρι πρότινος, σε ορισμένες περιπτώσεις, πρώτης κατοικίας. Δηλαδή πλέον θα εφαρμόζονται fast truck διαδικασίες για να διαχωριστούν οι «συνεργάσιμοι» από τους «μη συνεργάσιμους» δανειολήπτες και ανοίγει η κερκόπορτα για μαζικούς πλειστηριασμούς.
Αίρεται στο αμέσως επόμενο διάστημα το καθεστώς προστασίας από τους πλειστηριασμούς σε ότι αφορά οφειλές προς τις τράπεζες που δεν υπερβαίνουν τις 200.000€ ρύθμιζε ο ν.4161/2013. Με την κυβέρνηση να παίζει θέατρο κάνοντας πως διαπραγματεύεται με τους δανειστές –το ίδιο θέατρο που έπαιξε και όταν αποδέχθηκε το μνημόνιο- και έχοντας από την αρχή συμβιβαστεί. Και το αστείο θα είναι ότι θα λένε και πάλι ότι έδωσαν μια έντιμη διαπραγματευτική μάχη και δυστυχώς την χάσανε και το μόνο που δεν ξέρουμε είναι πόσες ώρες θα ισχυρίζονται ότι διαπραγματεύονταν για το θέμα αυτό, παραπάνω από 17  ή  16 γιατί το θέμα είναι λιγότερο σημαντικό από το ίδιο το μνημόνιο
Και βέβαια από Δευτέρα απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί Η κυβέρνηση προχώρησε στην απελευθέρωση από την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου όλων των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, και κατά συνέπεια και των πλειστηριασμών. Σήμερα γνωστοποιήθηκε στις τράπεζες απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων με την οποία δεν παρατείνεται εκ νέου η κοινή υπουργική απόφαση που ανέστειλε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης ως την 31η Οκτωβρίου. Πρακτικά δηλαδή θα μπορούν να προχωρήσουν σε εξώσεις και κάθε είδους αναγκαστικές εκτελέσεις (δεν αφορά την πρώτη κατοικία που προστατεύεται).
Υπάρχει λύση στα κόκκινα δάνεια?.
ΝΑΙ υπάρχει και δεν είναι αυτή που ευαγγελίζεται και θα εφαρμόσει η   νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Απαιτείται καταρχήν να προστατευθεί η πρώτη κατοικία, δεύτερον να γίνει κούρεμα των δανείων σε οικογένειες που φτωχοποιήθηκαν εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών και τρίτον απαιτείται να δοθεί μια λύση ανάλογα γενναία με αυτή του Νόμου Βαλαβάνη για τις 100 δόσεις ώστε οι πολίτες και οι τράπεζες να σπεύσουν έρθουν σε συμβιβασμό.   
. Επίσης το καθεστώς απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρέπει να επεκταθεί και σε δανειολήπτες εμπόρους, ελεύθερους επαγγελματίες και μικροεπιχειρηματίες που έχουν στεγαστικά δάνεια ή οφειλές διασφαλισμένες με υποθήκη σε πρώτη κατοικία, σε οφειλές προς άλλους φορείς όπως Δημόσιο, ΔΕΚΟ, κλπ, αλλά και στις αγροτικές ιδιοκτησίες των μικροκαλλιεργητών
● Να περιλαμβάνεται περίοδος χάριτος με πάγωμα οφειλών, τουλάχιστον για μια 3ετία και εκλογίκευση επιτοκίων.
● Να δοθεί προτεραιότητα σε εκείνους που είναι χρόνια ασθενείς, ανάπηροι, χρόνια άνεργοι, απολυμένοι ή ανήκουν σε οικογένειες που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο, καθώς επίσης και σε οικογένειες με μόνη κατοικία (όχι μόνο κύρια αλλά μοναδική), και να προβλεφθεί ολική διαγραφή για τις περιπτώσεις αντικειμενικής αδυναμίας αποπληρωμής (π.χ. σε ηλικιωμένους πάνω από ορισμένο όριο ηλικίας ή σε χρόνια ανίατους ασθενείς).
● Να συμπεριληφθούν στα προγράμματα ρύθμισης και στις απαγορεύσεις πλειστηριασμών τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και να ακυρωθεί η σύμβαση τιτλοποίησής τους


Μετάφραση