20.1.16

Η ΑΓΡΟΤΙΑ ΠΑΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΟ 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ Του ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ*

Η ΑΓΡΟΤΙΑ ΠΑΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΟ 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ
Του  ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ*  
Οι αγρότες ξεσηκώθηκαν σε όλη την Ελλάδα από τη Κρήτη μέχρι τον Έβρο γιατί δεν αντέχουν άλλο τα βάρβαρα εξοντωτικά μέτρα του 3ου Μνημονίου που μαζί ψήφισαν στις 14 Αυγούστου ΣΥΡΙΖΑ,Ν.Δ.,ΠΑΣΟΚ,ΠΟΤΑΜΙ και ΑΝΕΛ.
Η ΛΑΕ εκφράζει τη συμπαράσταση της στον αγώνα των αγροτών και είναι μια συμπαράσταση όχι με λόγια αλλά με έργα διότι εμείς ψηφίσαμε ΟΧΙ στο 3ο μνημόνιο.
Το 3ο Μνημόνιο αφανίζει κυριολεκτικά τους αγρότες.
Οι εξαιρετικά υψηλές εισφορές, τόσο για την σύνταξη, όσο και για την υγειονομική περίθαλψη, σε συνδυασμό με την υπέρμετρη φορολόγηση, μαθηματικά οδηγούν τους αγρότες σε οικονομικό αφανισμό και την αγροτική παραγωγή της χώρας σε διάλυση.
Η κυβέρνηση με την πρόταση της για το Ασφαλιστικό δεν «σφάζει» κυριολεκτικά μόνο όλες τις συντάξεις.
Ο βασικές αλλαγές όσον αφορά στο πεδίο της ασφάλισης των αγροτών συνοψίζονται στο ότι: α) το κράτος αποσύρεται από οποιαδήποτε χρηματοδοτική στήριξη παρείχε, β) ο ΟΓΑ ενοποιείται με τα άλλα Ταμεία, γ) οι ασφαλιστικές εισφορές σταματούν να καταβάλλονται ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία και μετατρέπονται σε φόρο επί του εισοδήματος για την κύρια σύνταξη και για την περίθαλψη.
Οι αγρότες θα καταστραφούν κυριολεκτικά με τον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών τους από 7% σε 20%.

Συγκεκριμένα προβλέπεται αναδρομική αύξηση συνταξιοδοτικών εισφορών, από 1ης Ιουλίου του 2015 από το 7% στο 10%(αυξηση 42,86%)!!! και θα φθάσει την 1η Ιανουαρίου του2019 στο 20% και μαζί με τις εισφορές περίθαλψης θα αγγίξει το 27% επί του συνόλου των εισφορών.
Γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξουν αν ψηφιστεί το του συγκεκριμένο νομοσχέδιο άμεσα αυξήσειςτο 2016 από 88,08 ευρώ έως 252 ευρώ το εξάμηνο.
Ακολουθούν διαδοχικές αυξήσεις καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι υφιστάμενες ασφαλιστικές κατηγορίες καταργούνται και το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς υπολογίζεται ως ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος. Συγκεκριμένα, το 2017 το ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος διαμορφώνεται σε 14%, από 1/1/2018 αυξάνεται σε 17% και από 1/1/2019 διαμορφώνεται στο τελικό 20%.
Κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα για τους αγρότες ορίζονται τα 468,8 ευρώ τον μήνα, τα οποία αντιστοιχούν στο ποσό που αναλογεί στο 80% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών.
Δηλαδή ακόμα και ζημίες αν έχει ένας αγρότης ή μηδενικό φορολογητέο εισόδημα, τότε θα έρχεται ο νόμος και θα λέει περίπου ότι, αφού ζεις έχεις εισόδημα τουλάχιστον 468 ευρώ τον μήνα, οπότε θα πληρώσεις ΟΓΑ σύμφωνα με αυτό το ποσό, που θα είναι 1200 ευρώ το χρόνο και από το 2019 και μετά 1521 ευρω!!!.
Τόσο θα οριστεί για όσους δεν έχουν εισόδημα η δόση στον ΟΓΑ.
Επιπλέον, η καταβολή των εισφορών από τους αγρότες θα γίνεται από 1/1/2017 ανά τρίμηνο (αντί για εξάμηνο που είναι σήμερα).
Ο ΟΓΑ καταργείται ως ασφαλιστικό ταμείο και συγχωνεύεται σ’ ένα υπερταμείο. Θα μείνει ως αυτοτελή νομική προσωπικότητα μόνο για προνοιακή δραστηριότητα.
Η ενοποίηση του ΟΓΑ με τον νέο φορέα σημαίνει ότι οι αγρότες θα υπόκεινται στους νέους ενιαίους κανόνες παροχών και εισφορών που θα ισχύουν για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Στα πλαίσια αυτά, εκτός από το 20% για την κύρια σύνταξη η ασφαλιστική εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των ελεύθερων επαγγελματιών, των ανεξάρτητα απασχολούμενων, των κατ’ επάγγελμα αγροτών καθώς και των λοιπών κατηγοριών των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές κλάδου σύνταξης υπολογίζονται κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 53 και 54, αντιστοίχως του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, ορίζεται σε ποσοστό 6,95% επί του ασφαλιστέου εισοδήματός τους, και βαρύνει εξολοκλήρου τους ασφαλισμένους και κατανέμεται κατά ποσοστό 6,45% για παροχές σε είδος και ποσοστό 0,50 % για παροχές σε χρήμα.
Δηλαδή εκτός από το 20% που θα πληρώνουν οι αγρότες για να έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης στο μέλλον, θα πληρώνουν επιπλέον 6,95% για παροχές υγείας φαρμάκων κτλ.
Αυτό χοντρικά σημαίνει ότι αν ένας αγρότης έχει 10 χιλιάδες ευρώ εισόδημα θα πρέπει να πληρώνει 2.745 ευρώ το χρόνο στον νέο ΟΓΑ.
Ή αν ένας αγρότης έχει 5 χιλιάδες ευρώ το χρόνο εισόδημα θα πρέπει να πληρώσει 1541 ευρώ το χρόνο στον νέο ΟΓΑ.
Ή αν ένας αγρότης δεν έχει καθόλου εισόδημα θα πρέπει να πληρώσει 1521 ευρώ!!! το χρόνο στον νέο ΟΓΑ
Εάν σε αυτά προσθέσουμε και τις άλλες δραματικές επιβαρύνσεις των αγροτών από τα φορολογικά μέτρα του 3ου μνημονίου, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση και οι δανειστές, οδηγούν σε εξαφάνιση τη μικρομεσαία αγροτιά της χώρας
Συγκεκριμένα το 3ο μνημόνιο περιλαμβάνει στα μέτρα της άγριας φοροεπιδρομης και αύξησης του κόστους παραγωγής
Την αύξηση της προκαταβολής φόρου από 27,5% σε 55% και μάλιστα αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014 και εν συνεχεία στο 75% και στο 100%.
Την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%  σε όλα τα αγροτικά μέσα ,εφόδια και υπηρεσίες, (φάρμακα, λιπάσματα, σπόρους, ζωοτροφές κλπ).
Την κατάργηση του ψηφισμένου από τη Βουλή νόμου για απαλλαγή από τη φορολογία των αγροτικών επιδοτήσεων έως 12.000. Την κατάργηση, επίσης, της επιστροφής του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και την αύξηση του ΕΦΚ έπο τα 66 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 200 ευρώ άμεσα και στη συνέχεια από 1/10/2016 στα 330 ευρώ.
Την μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ για τα αγροτικά σπίτια και αγροτεμάχια, ενώ άμεσα προβλέπεται να ανοίξει ο φάκελος των «κόκκινων δανείων» 35.000 αγροτών της ΑΤΕ τα οποία πλέον έχουν περάσει στην Τράπεζα Πειραιώς, μετά τη σκανδαλώδη εξαγορά της ΑΤΕ από την Πειραιώς
Την υιοθέτηση της απαράδεκτη πρότασης του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση των ημερών ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, που θα καθορίζονται πλέον… από τον παρασκευαστή!!!
Την επιβολή ΕΦΚ στο κρασί και
Την αχαλίνωτη φοροεπιδρομή στο αγροτικό εισόδημα, με αύξηση της φορολογίας από το πρώτο ευρώ, από 13% σε 20% από 1/1/2016, σε 26% από 1/1/2017 και στη συνέχεια στο 29%.
Αυτή η λαίλαπα μέτρων, θα συνθλίψει ότι έχει μείνει ακόμα όρθιο στον αγροτικό τομέα και στην ελληνική ύπαιθρο.
Για τη «Λαϊκή Ενότητα» ο αγροτικός τομέας θεωρείται κρίσιμης σημασίας. Κατά συνέπεια άμεση προτεραιότητα έχει η μείωση του κόστους παραγωγής ,η χαμηλότοκη χρηματοδότηση των αγροτών μέσα από μια δημόσια νέα ΑΤΕ και η εφαρμογή ολοκληρωμένης εθνικής αγροτικής πολιτικής με στόχο την ενίσχυση της διατροφικής επάρκειας .
Η «Λαϊκή Ενότητα» αγωνίζεται για την πολύπλευρη στήριξη των αγροτών, κυρίως της οικογενειακής γεωργίας και της κτηνοτροφίας.
Η «Λαϊκή Ενότητα» στηρίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτών κατά των μέτρων-ταφόπλακα σε βάρος κυρίως των μικρομεσαίων παραγωγών.
Μόνο οι συντονισμένοι, μαζικοί, ενωτικοί, μαχητικοί πολύμορφοι και κλιμακούμενοι αγροτο-εργατικοί και λαϊκοί αγώνες μπορούν να ανατρέψουν το 3ο μνημόνιο και τις μνημονιακές πολιτικές και στον αγροτικό τομέα και ν’ ανοίξουν το δρόμο για μία ελπιδοφόρα εναλλακτική αντιμνημονιακή και προοδευτική πολιτική.
Υπάρχει άλλος δρόμος…
αλλά προϋποθέτει:
  • Την ανατροπή των μνημονίων η οποία είναι μονόδρομος για την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών και της αγροτικής παραγωγής.
  • την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δραστική μείωση και εξάλειψη της ανεργίας,
  • την άμεση παύση πληρωμών στο χρέος και τη βαθειά διαγραφή του,
  • τη συγκρότηση εθνικής αγροτικής πολιτικής και κλαδικών πολιτικών για τα βασικά αγροτικά προϊόντα
  • την εθνικοποίηση των τραπεζών και την δημιουργία πάλι πραγματικά δημόσιας ΑΤΕ η οποία να λειτουργεί σε νέα βάση για να στηρίζει την αγροτική παραγωγή και τους αγρότες
  • Την έξοδο από την Ευρωζώνη
Η ΛΑΕ καλεί το λαό και τη νεολαία σε παλλαϊκό ξεσηκωμό για να τους σταματήσουμε για να μην περάσει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα, για να μην περάσουν τα καταστροφικά φορολογικά μέτρασε βάρος των αγροτών.
Ναι μπορούμε να νικήσουμε.
Για να υπάρξει μία καινούργια πορεία, της Ελλάδας σε αντιμνημονιακη προοδευτική κατεύθυνση, με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης και εξόδου από την Ευρωζώνη.
*Ο Θανάσης Πετράκος είναι τ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ και ΜΕΛΟΣ του Π.Σ. ΤΗΣ ΛΑΕ
Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016


Μετάφραση