13.1.16

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Η Λαϊκή Ενότητα Πελοποννήσου καλεί σε αγώνα
για να μην εγκρίνει  η  κυβέρνηση
το  σχέδιο    Τατούλη για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Το Συντονιστικό Περιφερειακό Οργανο των οργανώσεων της Λαϊκής Ενότητας Πελοποννήσου που συνεδρίασε τη Δευτέρα το απόγευμα στην Τρίπολη κατέληξε  ότι .
1.      Η προσχώρηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στον νεοφιλελευθερισμό συνεπώς και στη  λογική  των  ΣΔΙΤ  όπως φάνηκε και με την  έγκριση  του  ΣΔΙΤ  στη  Δυτική  Μακεδονία  πάρα  την καθολική  αντίδραση  των πολιτών  και φορέων της  περιοχής,
Οι πιέσεις των δανειστών να προχωρήσουν παντού τα σχέδια των ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα,
Η εναγώνια  προσπάθεια της «Ομάδας  Τατούλη» για την υπογραφή  της αμφιλεγόμενης   σύμβασης
 δημιουργούν  μεγάλη ανησυχία και  ερωτηματικά   .
Η ανησυχία μας αυτή εντείνεται μετά την πρόσφατη  συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη, ο οποίος όχι μόνο δεν απορρίπτει τα σχέδια ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα αλλά  αντίθετα  μάλιστα  τόνισε  χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε ιδεοληψία εναντίον των ΣΔΙΤ».2.      Η εκτίμησή μας είναι ότι η κυβέρνηση μέσα από τεχνάσματα δήθεν «επανεξέτασης των διαστάσεων  του έργων»  επιδιώκει να «χρυσώσει το χάπι» και να προχωρήσει τη σύμβαση του Τατούλη με την ΤΕΡΝΑ.

3.      Η Λαϊκή Ενότητα Πελοποννήσου είναι ριζικά και κατηγορηματικά αντίθετη με τη σύμβαση αυτή και για περιβαλλοντικούς και για κοινωνικούς και για οικονομικούς λόγους.
4.      Καλούμε όλους τους Δήμους της Πελοποννήσου, όλους τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες και φορείς να αντισταθούν σε μία  προοπτική ομηρίας , οικονομικής αφαίμαξης  και περιβαλλοντικής καταστροφής .


5.      Η ανακοίνωση – θέση των αυτοδιοικητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο ,απ’ την οποία προκύπτει ότι διαφωνούν με τη σύμβαση ΤΕΡΝΑ – Τατούλη  κινείται σε θετική  κατεύθυνση .
Απομένει  η επιβεβαίωση της, στην επικείμενη  αναμέτρηση.
Πέρα  από  τα λόγια και τις διακηρύξεις  όλοι κρίνονται από τις     πράξεις  τους.
6.      Οφείλουμε  να  υπενθυμίσουμε προς  όλες  και όλους ότι  τα  αυτοδιοικητικα  σχήματα  με τα  οποία  έχουν  εκλεγεί,  στο  πρόγραμμα τους περιέχουν  σαφείς  δεσμεύσεις ότι δεν  πρόκειται  να  αποδεχτούν  το  καταστροφικό  σχέδιο  που είχαν  επεξεργαστεί οι  γνωστές  «πολύχρωμες  νεοφιλελεύθερες  ομάδες»  .

Η ΛΑ.Ε. καλεί τους πολίτες και τους φορείς της Πελοποννήσου να κινητοποιηθούν για να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση να εγκρίνει το καταστροφικό σχέδιο που προωθεί η «Ομάδα  Τατούλη»  για την διαχείριση  των  απορριμμάτων.
Η  κυβέρνηση  αντί  να  ψάχνει τρόπους   πως θα  «χρυσώσει  το  χάπι» της  σύμβασης  Τατούλη  -ΤΕΡΝΑ οφείλει  να  προχωρήσει   και  να ενισχύσει  συμπράξεις  Δήμων ώστε  η  διαχείριση  των  απορριμμάτων  στην  Πελοπόννησο  να προχωρήσει  επιτέλους όχι μέσα  από  ΣΔΙΤ και φαραωνικές  εγκαταστάσεις οι οποίες  θα  καταστρέψουν ολόκληρες  περιοχές  αλλά  ως  δημόσια  έργα με    ευθύνη  των  Δήμων και  με τρόπο  που θα σέβεται  το περιβάλλον   (  διαλογή  στη πηγή,  ανακύκλωση, κομποστοποιηση  )  .

13/1/2016
ΤΟ  ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΟΡΓΑΝΟ  ΤΗΣ ΛΑΕ  ΠΕ

Μετάφραση