11.5.16

ΝΑ ΘΕΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΕΤΟ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΔΗΛΩΣΗ
ΤΟΥ Θ. ΠΕΤΡΑΚΟΥ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΛΑΕ

ΝΑ ΘΕΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΕΤΟ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΜΠΟΡΙΟΥ


Η κυβέρνηση δια του αρμοδίου Υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκη οφείλει την Παρασκευή 13 Μαΐου να θέσει βέτο στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εμπορίου της Ε.Ε. το οποίο συνεδριάζει για την έγκριση της συμφωνίας Ε.Ε. – Καναδά (CETA) και να απαιτήσει την προστασία των δύο σημαντικότατων αγροτικών προϊόντων της «φέτας» και της «ελιάς Καλαμάτας». Πρέπει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο της 13ης Μαΐου είναι το τελικό συμβούλιο, στο οποίο έχει δικαίωμα η χώρα μας να θέσει βέτο και να ζητήσει να συμπεριληφθούν στα προστατευόμενα προϊόντα ΠΟΠ και η «φέτα» και οι «ελιές Καλαμάτας».

Είναι τραγικό και συνάμα απαράδεκτο, ενώ στη συγκεκριμένη συμφωνία έχουν προστατευθεί 150 προϊόντα ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) των χωρών μελών της Ε.Ε., οι ελληνικές κυβερνήσεις να μην έχουν πετύχει την προστασία των 2 αυτών πιο σημαντικών αγροτικών προϊόντων ΠΟΠ.
Τη βασική ευθύνη για την αρνητική αυτή εξέλιξη έχει πρώτα απ’ όλα ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, ο οποίος «άδειασε» κυριολεκτικά τον πρώην αρμόδιο Υπουργό κ. Ν. Μηταράκη και δεν του επέτρεψε να ασκήσει βέτο όπως είχε προαναγγείλει κατά τις προκαταρκτικές συζητήσεις του 2013.
Τη δεύτερη ευθύνη φέρει ο σημερινός Υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης ο οποίος, μετά τη μνημονιακή στροφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο συμβούλιο Υπουργών Εμπορίου το καλοκαίρι του 2015 δεν προειδοποίησε ότι θα θέσει βέτο, παρ’ ότι το Μάρτιο του 2015, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ε. Αποστόλου είχε τονίσει στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας ότι η χώρα θα θέσει βέτο όταν θα έρθει προς έγκριση η συμφωνία, αν τουλάχιστον δεν συμπεριληφθεί η φέτα στα προστατευόμενα προϊόντα της συμφωνίας.
Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα από τις 28 η οποία αδικείται κατάφωρα στη συγκεκριμένη συμφωνία, αφού τα 2 πιο σημαντικά της προϊόντα δεν προστατεύονται. Επιπλέον υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία τονίζει ότι το τυρί που παρασκευάζουν οι Καναδοί από αγελαδινό γάλα δεν έχουν δικαίωμα να το ονομάζουν φέτα. Επομένως η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει να συμπεριληφθούν στην τελική συμφωνία ως προστατευόμενα η «φέτα» και οι «ελιές Καλαμάτας», τονίζοντας ότι διαφορετικά θα θέσει βέτο. Είναι βέβαιο ότι αν ακολουθήσει έστω και την τελευταία στιγμή αυτή τη συνεπή στάση και συμμάχους θα βρει αρκετούς απ’ τα υπόλοιπα κράτη μέλη, αλλά και επειδή και ο ίδιος ο Καναδάς επείγεται να εγκριθεί η συμφωνία είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιηθούν οι ελληνικές θέσεις. Διαφορετικά θα επωμιστεί τεράστιες ευθύνες για τη μη προστασία των 2 αυτών βασικών αγροτικών προϊόντων και θα δημιουργήσει και αρνητικό προηγούμενο για όλες τις υπόλοιπες μελλοντικές συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών, οι οποίες συζητούνται αυτή την περίοδο (με Σιγκαπούρη, Νότιο Αφρική και ΗΠΑ).
Η ΛΑΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να θέσει βέτο στη συνεδρίαση της Παρασκευής για να πετύχει την προστασία της ελληνικής «φέτας» και των «ελιών Καλαμάτας» στην εμπορική συμφωνία με τον Καναδά και σε όλες τις υπόλοιπες συμφωνίες και τονίζει ότι η κυβέρνηση θα έχει τεράστιες ευθύνες αν δεν πετύχει την προστασία των 2 αυτών ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΛΑΕ


Μετάφραση