26.5.16

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΟΜΕΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ, ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΟΜΕΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ, ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Το Τμήμα Ενέργειας της ΛΑ.Ε εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: 
«Την Κυριακή 22 Μαΐου ο πρωθυπουργός κ.Τσίπρας και ο αρμόδιος υπουργός κ. Σκουρλέτης, διαβεβαίωναν τους Έλληνες βουλευτές και τον ελληνικό λαό, ότι, μετά την «σκληρή» μάχη που έδωσαν, έσωσαν τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ από την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση τους.  
Δυστυχώς, 3 μέρες μετά, αποδείχτηκαν για μια ακόμη φορά πλήρως αναξιόπιστοι. Η νεομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛξεπουλά όλες τις ενεργειακές επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας .  
Με βάση την τελική λίστα αποκρατικοποιήσεων που δημοσιεύτηκε χτες (25/5) στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως δρομολογείται η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των σημαντικών ενεργειακών επιχειρήσεων και ειδικότερα της ΔΕΗΑΔΜΗΕΔΕΠΑΕΛΠΕ προκειμένου να εκταμιευθούν τα πρώτα7,5 δισ. € από την δόση του δανείου.

Ειδικότερα για τη ΔΕΗ η κυβέρνηση ικανοποιώντας την επιθυμία των δανειστών δεσμεύτηκε να πωλήσει μέσα στο 2016 το 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το (51%) που κατείχε το Δημόσιο. Με συνέπεια το Δημόσιο να να μην έχει πλέον την πλειοψηφία των μετοχών της. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σε συνδυασμό με την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και το σχέδιο ΝΟΜΕ με το οποίο θα περιοριστεί τομερίδιο της στη λιανική από το 95% που είναι σήμερα στο 49,24% το 2019 , οδηγούν τη ΔΕΗ στηνπλήρη διάλυση και καταστροφή.  
Όσον αφορά τον ΑΔΜΗΕ δεσμεύτηκε μέχρι το Φεβρουάριο του 2017 να προχωρήσει στην πλήρη απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ και στην πώληση του 49% των μετοχών του. (25% στο χρηματιστήριο και 24% σε στρατηγικό επενδυτή).  
Επίσης δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων ΕΛΠΕ (το υπόλοιπο ποσοστό 35% που κατέχει το δημόσιο) και ΔΕΠΑ (για το ποσοστό 65%) που κατέχει επίσης το Δημόσιο.  
Είναι γνωστό όμως πως για τη τη ΔΕΗ τον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΠΑ ο ΣΥΡΙΖΑ προγραμματικά, ήταντελείως αντίθετος στην όποια ιδιωτικοποίηση της, ενώ για τα ΕΛΠΕ όχι μόνο ήταν αντίθετος στην πώληση του ποσοστού που κατείχε το Δημόσιο και την πλήρη ιδιωτικοποίηση τους αλλά είχε δεσμευτεί για την ανάκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών τους.  
Η ΛΑ.Ε καλεί τους εργαζομένους στις ενεργειακές επιχειρήσεις και όλο τον Ελληνικό λαό να αντισταθείκαι να μην επιτρέψει στη κυβέρνηση στους δανειστές και σε όλο το μνημονιακό μπλοκ να προχωρήσουν στα καταστροφικά αυτά σχέδια που θα πλήξουν βαρύτατα την ελληνική οικονομία και κοινωνία».
Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Μετάφραση