11.5.17

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δίνει δώρο στις τρίτες χώρες τις ελιές Καλαμάτας ;

ΔΗΛΩΣΗ
ΤΩΝ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ &  ΣΤΑΥΡΟΥ ΧΡΥΣΑΔΑΚΟΥ

Το  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  δίνει δώρο
στις τρίτες χώρες τις  ελιές Καλαμάτας ;
Απροστάτευτο  για άλλη μια φορά  το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.
Το «πάντα»  καλά ενημερωμένο olivenews.gr  αποκαλύπτει  νέα οπισθοχώρηση του  ΥΠΑΑΤ στο μέτωπο της διακίνησης ,εμπορίας και εξαγωγής  ελιάς ποικιλίας Καλαμών .
Είναι  γνωστό  ότι  προκειμένου  να  ξεμπλοκαριστούν  οι εξαγωγές και να προστατευτεί  στοιχειωδώς  το ΠΟΠ  είχε καταφύγει   σε  τεχνητές  λύσεις .
-  κατέστησε «ισοδύναμα» την ελιά ποικιλίας Καλαμών με την ελιά Καλαμάτας  και
-   υιοθέτησε την σήμανση της ποικιλίας καλαμών ως «Ελιά ποικιλίας Καλάματας  από …. .»
Σύμφωνα  με τις αποκαλύψεις  του olivenews.gr  , η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ  εγκαταλείπει   τώρα το γεωγραφικό προσδιορισμό ,  την  καταγωγή -  προέλευση  του προϊόντος  και  περιορίζεται μόνο   στην απλή και γενική  διατύπωση  «"Kalamata olives" – Ελιές Καλαμάτας.
Η αποκάλυψη  εφόσον αληθεύει   αποτελεί  τεράστιο  πολιτικό , οικονομικό και ηθικό θέμα .

Η επιλογή της  γενικόλογης  διατύπωσης είναι καταστροφική  για  το εθνικό μας προϊόν .
Είναι προφανές ότι η ελιά Καλαμάτας θα είναι ανυπεράσπιστη και τελικά θα γίνει βορά στον (αθέμιτο) ανταγωνισμό των τρίτων ανταγωνιστριών χωρών (Τουρκία, Αίγυπτος κ.λπ.)

 Η απαράδεκτη  και  καταστροφική  αυτή  επιλογή  επιβεβαιώνει  τις  καταγγελίες  μας ότι  η  κυβέρνηση  έχει  ξεπουλήσει  το ΠΟΠ «ελιές Καλαμάτας» .Εξηγεί επίσης γιατί  το  Υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης κωλυσιεργεί και δεν συζητά  τις  προτάσεις  των  παραγωγών και  των φορέων  της Πελοποννήσου για  τροποποίηση  και επέκταση του   ΠΟΠ «ελιές Καλαμάτας» σε όλη την νότιο Πελοπόννησο .
Είναι  ακόμα  προφανές ότι   έχει  κάνει  τις  επιλογές  του  και   υιοθετεί  τις  θέσεις  της  ΠΕΜΕΤΕ  η οποία  θέλει  να μην  υπάρχει  έλεγχος  ιχνηλασιμότητας στη διακίνηση του προϊόντος ,  να  εισάγει  ελιές από  τρίτες  χώρες  , να τις  βαφτίζει  Ελιές Καλαμάτας και να τις διαθέτει  αναλόγως .
Το θέμα αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό διότι όπως τονίζει το olivenews.gr με αυτό τον τρόπο «ακυρώνεται και το στοιχειώδες μέσο προστασίας της πραγματικής ελληνικής ελιάς Καλαμάτας/Καλαμών. Εγκαταλείπεται ακόμη και το στοιχειώδες νομικό πλαίσιο εφαρμογής ενός συστήματος ιχνηλασιμότητας γιατί κανείς (ούτε στην Ελλάδα, ούτε στις τρίτες χώρες Αίγυπτο, Τουρκία, ούτε στις άλλες χώρες της ΕΕ) δεν θα υποχρεώνεται να αναγράφει ότι πρόκειται για ελιές της ποικιλίας Καλαμάτας (συνώνυμο της Καλαμών) που προέρχονται από την Ελλάδα ή Λακωνία ή Κυνουρία ή Λιβανάτες ή Μεσολόγγι ή Αγρίνιο ή Άρτα ή ό,τι άλλο θέλετε. Στην περίπτωση αυτή θα υπόκειτο στους ελέγχους ώστε να αποδείξει την πορεία των ελιών από την αρχική τους προέλευση έως το σημείο πώλησής τους (δηλαδή της διαδικασίας ιχνηλασιμότητας).
Να υπογραμμίσουμε ότι μια τέτοια πρόβλεψη, δηλαδή η αναγραφή της περιοχής ή έστω της χώρας προέλευσης θα ήταν όχι απλά συμβατή, αλλά υποχρεωτική και σύμφωνα με το "περιβόητο" άρθρο 42 του κανονισμού 1151/2012 το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι ναι μεν "ο παρών κανονισμός δεν εμποδίζει τη διάθεση στην αγορά προϊόντων των οποίων η επισήμανση (…) περιέχει ή συνίσταται στη ονομασία φυσικής ποικιλίας" (δηλαδή ποικιλία Καλαμάτας), αλλά υπό την προϋπόθεση ότι "...β) δεν παραπλανώνται οι καταναλωτές, γ) η χρήση της ονομασίας της ποικιλίας δεν συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό, δ) η χρήση δεν συνιστά εκμετάλλευση της φήμης της προστατευόμενης ένδειξης".
Με άλλα λόγια, έχουμε τριπλή παραβίαση του κανονισμού. Γιατί η χρήση της ονομασίας "Ελιές Καλαμάτας / Kalamata Olives" συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό στο ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, γιατί προφανώς συνιστά εκμετάλλευση της φήμης που έχει αποκτήσει και γιατί προφανώς όλα αυτά συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό.

Μάλιστα όλα αυτά έχουν όχι μόνο την ενδο-ελληνική διάσταση, αλλά και το διεθνή ανταγωνισμό όπου η κάθε συμπαθής παραγωγός χώρα ( Αίγυπτος, Τουρκία, κ.ο.κ.) θα πουλάει νόμιμα "Kalamata Olives"»
.
Αν αληθεύει η αποκάλυψη αυτή  του  olivenews.gr,  το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από «Αγροτικής Ανάπτυξης» ίσως πρέπει να μετονομαστεί  σε «Υπουργείο Προώθησης των Συμφερόντων της ΠΕΜΕΤΕ».
Ο Θανάσης Πετράκος είναι μέλος της Π.Γ. της ΛΑ.Ε. υπεύθυνος αγροτικής πολιτικής

Ο Σταύρος Χρυσαδάκος είναι μέλος του Π.Σ. της ΛΑ.Ε. και περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου

Μετάφραση