15.5.17

ΤΑ 5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΑΤΗ ΤΩΝ ΔΗΘΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΡΩΝ

ΤΑ  5  ΔΙΣ ΕΥΡΩ  ΤΟΥ ΝΕΟΥ  ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ
Η ΑΠΑΤΗ  ΤΩΝ  ΔΗΘΕΝ  ΑΝΤΙΜΕΤΡΩΝ
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέθεσε στη Βουλή  το  4ο σφαγιαστικό για το λαό, μνημόνιο, το  οποίο   μειώνει  πάλι τις  συντάξεις, μειώνει το αφορολόγητο, περικόπτει επιδόματα , φέρνει αντεργατικές αλλαγές στα εργασιακά και στο Δημόσιο ,αυξάνει  πάλι τα  τιμολόγια  της  ΔΕΗ και  προχωρεί  σε  ολοκληρωτικό  ξεπούλημα  όλης της  Δημόσιας Περιουσίας. Μαζί με το πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση κατέθεσε στην Βουλή και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Το  νέο  μνημόνιο  περιλαμβάνει   νέα δημοσιονομικά μέτρα συνολικού ύψους 5 δις ευρώ για την τριετία 2018-2020,τα  οποία θα πέσουν στις πλάτες εκατομμυρίων φορολογουμένων από τώρα και μέχρι τις αρχές του 2020  και   πρωτογενή πλεονάσματα στο 4% του ΑΕΠ  !!!.

1.  Νέα μείωση των συντάξεων: Η μείωση των συντάξεων θα αφαιρέσει  από  τις τσέπες  των συνταξιούχων   2,5 δις ευρώ. Συγκεκριμένα μειώνονται έως 18% οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις. Μηδενίζεται η κάλυψη της προσωπικής διαφοράς (που ξεπερνά το 20% των συντάξιμων αποδοχών) για τις κύριες συντάξεις που εκδόθηκαν μετά τις 13/5/2016. Περικόπτονται οι οικογενειακές παροχές στις συντάξεις του δημοσίου και το επίδομα συζύγου στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα. Μειώσεις 10% θα υποστούν ακόμα και οι συντάξεις των 500 ευρώ. Ο υπολογισμός των μειώσεων στις κύριες συντάξεις θα γίνει μετά την αφαίρεση του επιδόματος συζύγου. Συνεπώς  η πραγματική μείωση  στους περισσότερους συνταξιούχους  θα  είναι  23%.
2. Θα συνεχιστεί η δρομολογημένη μείωση του ΕΚΑΣ για τους εναπομείναντες δικαιούχους χαμηλοσυνταξιούχους με σύνταξη μέχρι 774 ευρώ το μήνα και η ολοκληρωτική του κατάργηση το 2018.
3. Μειώνεται  το  αφορολόγητο  στα 5680 ευρώ. Η μείωση χτυπάει κυρίως χαμηλόμισθους και άνεργους. Η μείωση της έκπτωσης φόρου από 1.900 σε 1.250 € επιφέρει αύξηση του φόρου των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων και των ανέργων μέχρι και 650 € το χρόνο. Συνολικά από τη  μείωση  του  αφορολόγητου θα χάσουν οι  πολίτες  1,9 δις ευρώ.
4. Έρχεται νέα αύξηση των εισφορών των επαγγελματοβιοτεχνών και των ανεξάρτητα απασχολούμενων μέχρι 36%, αλλά και των αγροτών μέχρι και 30%. Η αύξηση αφορά  ακόμα και τους ασφαλισμένους που δηλώνουν εισόδημα 6.000 ευρώ  το  χρόνο. Καταργούνται επίσης οι εκπτώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των επιστημόνων από 1/1/2021.
5. Μειώνεται κατά 50% ο προϋπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης.
6.Καταργείται  η έκπτωση φόρου για τις ιατρικές δαπάνες.
7.   Καταργείται το επίδομα θέρμανσης για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.
8.Το μνημόνιο αναφέρει ρητά ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα των οφειλών από το «κοινωνικό τιμολόγιο» (ΥΚΩ) προς της ΔΕΗ ύψους περίπου 550 εκατ. ευρώ. Συνεπώς θα υπάρξουν νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
9.  Καταργούνται όλα τα άλλα επιδόματα για τους δικαιούχους του μέχρι τώρα Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης. Δηλαδή καταργούνται  το επίδομα απροστάτευτων τέκνων (3 εκατ. ευρώ), τα επιδόματα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (5 εκατ. ευρώ) και τα επιδόματα φτώχειας και φυσικών καταστροφών (4 εκατ. ευρώ). 
10. Μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις των ένστολων και περικόπτονται τα επιδόματά τους.
11. Καταργείται η έκπτωση  φόρου κατά 1,5% που ισχύει για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων.

Το  4ο μνημόνιο   δεν  περιορίζεται  μόνο  στα  δημοσιονομικά  αυτά  μέτρα  που  θα  αφαιρέσουν από τις  τσέπες  των   συνταξιούχων ,των εργαζομένων, των ανέργων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών  5 δις  ευρώ  αλλά  φέρνει και άλλα  μέτρα  φωτιά.
1. Ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και κατασχέσεις εξπρές από 1/9/2017!
Όποιος δεν το κατάλαβε, ο πόλεμος κηρύχθηκε και επίσημα!
2. Κατάργηση   της Κυριακάτικης  αργίας  κατ  αρχάς σε  Αθήνα και  Θεσσαλονίκη . Η κατάργηση της Κυριακάτικης ς αργίας από τη μια μεριά γυρίζει τα εργατικά δικαιώματα πολλές δεκαετίες πίσω και από την άλλη εξυπηρετεί τις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις σε βάρος των μικρομεσαίων επαγγελματιών και εμπόρων.
3. Διευκολύνεται η πραγματοποίηση ομαδικών απολύσεων καθώς καταργείται  η απαιτούμενη   προέγκριση τους  από τον Υπουργό  Εργασίας.
4. Παρέχεται με το άρθρο 65 του πολυνομοσχεδίου νομική ασυλία σε τραπεζίτες και δημόσιους λειτουργούς που θα "ρυθμίζουν" κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Προφανώς  για  να  διευκολυνθούν  νέοι  «νταβατζήδες»   να  στήσουν  τη δική του αυτοκρατορία δίπλα σε αυτήν των παλιών «νταβατζήδων,» χωρίς να υπάρχει το δικαίωμα να ελεγχθούν ποινικά αυτοί που θα προβαίνουν στις "ρυθμίσεις"!
5. Επιταχύνεται το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων και της δημόσιας περιουσίας. Άμεσα προχωρά η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, του 35% των ΕΛΠΕ, του 17% της ΔΕΗ μαζί με το 40% της λιγνιτικής παραγωγής και σε ότι βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ με στόχο  από  το  ξεπούλημα  της  δημόσιας περιουσίας  έσοδα  2,2 δισ. ευρώ το 2017  και 2,1 δισ. ευρώ το 2018. Μεταβιβάζονται όλες σχεδόν οι ΔΕΚΟ που δεν είναι στο ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο (πλην Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, ΛΑΡΚΟ και ΓΑΙΑΟΣΕ). Συγκεκριμένα μεταβιβάζονται για να ξεπουληθούν:
Τα εναπομείναντα ποσοστά του δημοσίου το (34%) της ΔΕΗ, το 50% της ΕΥΔΑΠ,  το 51% της ΕΥΑΘ, το 25% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και ο ΟΑΣΑ (ΣΤΑΣΥ-ΟΣΥ), ο ΟΣΕ, το ΟΑΚΑ, τα ΕΛΤΑ, οι Κτιριακές Υποδομές, η ΕΛΒΟ, το ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, οι Ελληνικές Αλυκές, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, η Διώρυγα της Κορίνθου, η Κεντρική Αγορά της Θεσσαλονίκης, η ΔΕΘ-Helexpo, τα KAE και ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ).
Όσο  αφορά  τα  περίφημα  αντίμετρα  εξαρτώνται από προϋποθέσεις και όρους που ουδέποτε θα επιτευχθούν και συνεπώς ουδέποτε θα υλοποιηθούν! Διότι  για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα στο σύνολό τους, θα πρέπει το πλεόνασμα να είναι στο 5,5%!!!
Συγκεκριμένα αυτό που θα “διανεμηθεί” με τα αντίμετρα είναι το πάνω από το 3,5% πλεόνασμα  και μπαίνουν σε εφαρμογή με  βάση  το άρθρο 15 του νομοσχεδίου αφού πρώτα οι "θεσμοί" αποφανθούν όχι  μόνο ότι υπάρχει υπεραπόδοση  του πλεονάσματος αλλά και κρίνουν ΟΜΟΦΩΝΑ πως τυχόν εφαρμογή τους δεν πλήττει τον μεσοπρόθεσμο στόχο δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ θα πρέπει να έχουν καθαρά αναπτυξιακό πρόσημο!!
Συνεπώς  είναι αντίμετρα   εμπαιγμού και εξαπάτησης του λαού  για να περάσουν τα σκληρά μέτρα της περικοπής των κύριων και επικουρικών συντάξεων και της δραστικής μείωσης του αφορολόγητου, τα οποία θα στείλουν στον Καιάδα της φτώχειας και της ανέχειας το σύνολο των φτωχών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων. Δηλαδή  οι αιρεσιμότητες  των αντίμετρων  είναι   ο απόλυτος εξευτελισμός για μια κυβέρνηση ενός, υποτίθεται, κυρίαρχου κράτους ή αλλιώς έχουμε  την επισημοποίηση του κράτους-μπανανία ,όπου όλα αποφασίζονται από τους δανειστές και εφαρμόζονται μόνο μετά από την ΟΜΟΦΩΝΗ έγκριση τους.
Για  όλους  αυτούς τους  λόγους   πρέπει  να υπάρξει παλλαϊκός ξεσηκωμός και ένα μεγάλο και πλατύ προοδευτικό αντιμνημονιακό μέτωπο ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και του λοιπού μνημονιακού πολιτικού τόξου.
Η λύση θα έρθει μόνο με τη σύγκρουση με την κυβέρνηση και τους εντολοδόχους της, με την ανατροπή των μνημονίων και της λιτότητας, με την έξοδο από την ευρωζώνη, την εθνικοποίηση των τραπεζών, τη διαγραφή του χρέους, τη σεισάχθεια στο ιδιωτικό χρέος και την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού φιλολαϊκού προγράμματος.
Όλοι   λοιπόν στην Παλλαϊκή απεργία την Τέταρτη στις  17/5.Ολοι  στις  διαδηλώσεις  και  τις  πορείες  .Όλοι στο δρόμο  του  αγώνα.


Ο Θανάσης Πετράκος είναι μέλος της Π.Γ. της ΛΑ.Ε.  και  πρώην Βουλευτής  Μεσσηνίας

Μετάφραση