10.6.18


         ΕΛΕΥΣΙΝΑ: Η   ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ  ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Του Θανάση Πετράκου
Με την ιδιότητα του υπεύθυνου Περιβάλλοντος της  Π.Γ. της  ΛΑ.Ε.  και μετά  από  πρόσκληση των σ. της Λαϊκής Ενότητας Ελευσίνας  , περιβαλλοντικών  οργανώσεων της Ελευσίνας και του σ. Μελέτη Καββαδία Δημοτικού Συμβούλου  της Δημοτικής Παράταξης «Ενεργή  Συμπολιτεία»  επισκέφτηκα την Ελευσίνα  και «ξεναγήθηκα» στο παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας.
   Οι εικόνες  περιβαλλοντικής υποβάθμισης δεκαετιών δεν έχουν βελτιωθεί ούτε στο ελάχιστο μετά από   σχεδόν τρία   χρόνια διακυβέρνησης της δήθεν «αριστερής» κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η περιβαλλοντική υποβάθμιση της Ελευσίνας παραμένει όπως  και  πριν :

-          Το γνωστό ,σε  όλες οι αρμόδιες κρατικές  και   δικαστικές αρχές,  και άκρως  επικίνδυνο, ημιδιαλυμένο σκάφος παραμένει  μισό καμένο στην ακτή, γεμάτο με πετρελαιοειδή κατάλοιπα τα  οποία έχουν χυθεί στη  θάλασσα και έχουν δημιουργήσει  σοβαρή ρύπανση .
-          Τα Βυθισμένα σκάφη συνεχίζουν να παραμένουν  μέσα σε λιμενικές εγκαταστάσεις σε όλον τον κόλπο Ελευσίνας.
-          Η λειτουργία των λιμενικών εγκαταστάσεων σε ΟΛΟΚΛΗΡΟ το παραλιακό μέτωπο της πόλης της Ελευσίνας  εξακολουθεί   και είναι ανεξέλεγκτη και χωρίς Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
-          Ο Όρμος της Βλύχας έχει  μετατραπεί  σε σύγχρονο νεκροταφείο σαπιοκάραβων με τη μεταφορά  20 χαρακτηρισμένων ως «επικίνδυνων και επιβλαβών» πλοίων από άλλα λιμάνια.
Ταυτόχρονα ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας, ως εκτελεστικός βραχίονας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, επιδιώκει, (ευτυχώς  ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής, χάρη στις αντιδράσεις Δήμου Ελευσίνας και περιβαλλοντικών οργανώσεων) ,την επαναλειτουργία ναυπηγείου – διαλυτηρίου πλοίων  σε απόσταση αναπνοής από τον οικιστικό ιστό.
Τόσο οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη στις 6/11/2017, όσο και οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες «στο 8ο Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Αττική στις 17/12/2017», για απόδοση του παραλιακού μετώπου στην τοπική κοινωνία, όχι  μόνο  δεν έχουν γίνει  πράξη  αλλά   ούτε  καν έχουν ξεκινήσει  οι διαδικασίες , αφού η πραγματική βούληση της Κυβέρνησης εκφράζεται μέσα και από το ΤΑΙΠΕΔ (μοναδικό μέτοχο του ΟΛΕ και ουσιαστικό ιδιοκτήτη της παραλιακής ζώνης), το οποίο έχει άλλες προτεραιότητες στα πλαίσια του μνημονίου που Με  φανατισμό υπηρετεί  πολύ   αποτελεσματικά.
Μετά από τη περιοδεία και την ενημέρωση  ο Θανάσης  Πετράκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 «Η  κατάσταση του  περιβάλλοντος στην Ελευσίνα –η οποία έχει  μάλιστα επιλεγεί  για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης -είναι  απαράδεκτη.  Προσβάλει το  πολιτισμό την ιστορία  της πόλης και τους  κατοίκους της . Η γεωγραφικά μεν παραλιακή Ελευσίνα, είναι πρακτικά  αποκομμένη από την θάλασσα.  
Δυστυχώς, για τους πολίτες της Ελευσίνας, αποδείχτηκαν για  μια  ακόμη φορά  «τα  ψεύτικα τα  λόγια  τα μεγάλα», οι πρωθυπουργικές δεσμεύσεις, στις 17/12/2017, για ανέλκυση των 28 ναυαγίων και απομάκρυνση των 19 «εγκαταλειμμένων  και επικινδύνου φορτίου  σκαφών που βρίσκονται στις ακτές» όχι μόνον δεν υλοποιήθηκαν, όχι μόνο δεν υπάρχει έναρξη έστω προγραμματισμού υλοποίησης, αλλά στο εξάμηνο που μεσολάβησε προστέθηκαν 3 επιπλέον πλοία.
Για άλλη μια φορά, οι πολίτες  και οι φορείς της Ελευσίνας  θα  πρέπει  να  αγωνιστούν  για να αποκτήσουν το αυτονόητο, – την πρόσβαση στη  παραλία τους-,  που αποτελεί   ανάσα για τους κατοίκους της, και προϋπόθεση για να έχει η Ελευσίνα   την προοπτική μιας πραγματικά βιώσιμης  πόλης.
Η Λαϊκή Ενότητα  δεσμεύεται : Να σταθεί ενεργός  συμπαραστάτης των αγώνων των πολιτών της Ελευσίνας  ,να αναδείξει στην Ευρωβουλή τα προβλήματα τους  και  να προχωρήσει  σε όλες τις  απαραίτητες παρεμβάσεις  και  ενέργειες  ώστε  άμεσα να υποχρεωθεί  η  κυβέρνηση  να υλοποιήσει τα αιτήματα των πολιτών της Ελευσίνας και για την ελεύθερη πρόσβαση στη παραλία  και για την ανέλκυση των ναυαγίων και την απομάκρυνση των επικινδύνων σκαφών και την υλοποίηση  των αποφάσεων του Δημοτικού  Συμβουλίου Ελευσίνας  για την Πολεοδομική Ενότητα  του Καλυμπακίου   .”

 Ο Θανάσης Πετράκος είναι  μέλος της Π.Γ. της ΛΑ.Ε. και υπεύθυνος Περιβάλλοντος

Μετάφραση