15.6.18

Η Ν.Δ με την πρόταση μομφής « κάνει πλάτες» στη κυβέρνηση και στο ΝΑΤΟ


Η   Ν.Δ με την πρόταση μομφής   « κάνει  πλάτες»   στη κυβέρνηση και  στο ΝΑΤΟ
 Του Θανάση Πετράκου
Με τη πρόταση μομφής η ΝΔ ισχυρίζομαι  ότι  στην ουσία «κάνει πλάτες» στη κυβέρνηση ,δίνει όρκους πίστης και αφοσίωσης στο ΝΑΤΟ και τη Γερμανία  και επικυρώνει τη συμφωνία με τη FYROM αφού η  Βουλή  θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη της στην Κυβέρνηση ακριβώς πριν την συμφωνία!!!
 Είναι  γνωστό ότι  έγκριτοι  νομικοί   συνταγματολόγοι άλλα και πολιτικοί παράγοντες  τόνιζαν όλες τις προηγούμενες ημέρες  ότι διαδικασία ,με την οποία επεδίωκε  ο  κ. Τσιπρας να υπογράψει τη συμφωνία   με τη FYROM χωρίς να έχει πάρει εξουσιοδότηση της Βουλής,    ενέχει σοβαρά ζητήματα συνταγματικής και πολιτικής τάξης,  διότι  αφού  δεν συμφωνεί ο κ.Καμένος ,ο κ. Τσίπρας δεν έχει το δικαίωμα να υπογράψει με τη FYROM  Διεθνή  συμφωνία χωρίς εξουσιοδότηση της Βουλής.

 Έγραφε χθες  χαρακτηριστικά   ο  κ. Γιώργος Γεραπετρίτης  καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών «…. Στην περίπτωση πολυκομματικής κυβέρνησης, όπου κανένα σκέλος της δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή, λογική και πολιτική προϋπόθεση της άσκησης της αρμοδιότητας σύναψης διεθνούς συνθήκης είναι η ενιαία θέση των κυβερνητικών εταίρων στο οικείο ζήτημα. Και τούτο ώστε να λογίζεται ότι η κυβέρνηση, υπογράφοντας μια διεθνή συνθήκη και αναλαμβάνοντας σχετικές δεσμεύσεις, διαθέτει την κρίσιμη κοινοβουλευτική μάζα για την κύρωση της συνθήκης στη Βουλή. Aλλως, πρόκειται για δημιουργία πολιτικού τετελεσμένου που μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη διεθνή θέση της χώρας.
Με βάση τα ανωτέρω συνάγεται ότι η άσκηση από την παρούσα κυβέρνηση της συνταγματικής της αρμοδιότητας για τη σύναψη διεθνούς συνθήκης με τη FYROM, σε συνθήκες δεδηλωμένης κυβερνητικής διάστασης, θέτει ένα μείζον ζήτημα πολιτικής ευθύνης. Η θεσμική ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται ένα ζήτημα υψηλής ευαισθησίας για την ελληνική κοινωνία παραγνωρίζει την πιθανότητα να βρεθεί η χώρα σε καθεστώς διεθνούς δέσμευσης χωρίς να έχει ενημερωθεί η Βουλή, πολλώ δε μάλλον να έχει εξασφαλιστεί η συναίνεσή της. Στη δεδομένη συγκυρία, συνιστά αναγκαία πράξη πολιτικής ευθυκρισίας, πριν από την υπογραφή οποιασδήποτε δεσμευτικής για τη χώρα διεθνούς συνθήκης με τα Σκόπια, να έχει δοθεί από τη Βουλή ειδική εξουσιοδότηση που θα περιγράφει και τα όρια εντός των οποίων μπορεί η κυβέρνηση να δεσμεύσει τη χώρα. Οτιδήποτε άλλο συνιστά περιφρόνηση της Βουλής και, εν τέλει, της κοινωνίας της ίδιας.»
Τώρα με δεδομένη την   απόρριψη της πρότασης μομφής  αυτό   ερμηνεύεται  ως εξουσιοδότηση της Βουλής στον  κ.  Τσίπρα να υπογράψει. Με αυτό το τρόπο η ΝΔ  «θα πουλήσει σανό» στους οπαδούς της και στους «Μακεδονομάχους» ότι έκανε ότι μπορούσε να αποτρέψει την συμφωνία . Ο δε  Τσίπρας θα πει πήρα ψήφο εμπιστοσύνης για τη συμφωνία και ο Καμμενος «θα πουλήσει  σανό»  και αυτός ότι διαφωνούσε μεν με τη συμφωνία αλλά δεν ήταν δυνατόν να ρίξει τη κυβέρνηση τώρα που βγαίνει η χώρα από τα μνημόνια (εδώ γελάμε βέβαια). Το δε ΝΑΤΟ θα εκτιμήσει τη στάση της ΝΔ η οποία έκανε πλάτες στη κυβέρνηση και της επέτρεψε να ισχυρίζεται ότι έχει και την εξουσιοδότηση της Βουλής.
 Η  Ν.Δ. αν πράγματι ήθελε να μην υπογραφεί  η συμφωνία θα έπρεπε  να κάνει  μια σαφή δήλωση τη οποία  να  στείλει  και   στον ΟΗΕ και  στο ΝΑΤΟ  και  την Ε.Ε.Η δήλωση αυτή    να έλεγε   με σαφήνεια ότι:  Δεν αναγνωρίζω τη συμφωνία διότι η πολυκομματική κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν δικαιούται να υπογράψει διεθνή συμφωνία αφού υπάρχει  διαφωνία των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού .Συνεπώς δεν έχει πλειοψηφία στη Βουλή.
Αυτά όμως δεν τα κάνει η Ν.Δ.   γιατί συμφωνεί  με το  κύριο   που είναι η θέληση των προστατών της να ενταχτεί η FYROM  άμεσα στο ΝΑΤΟ και να ανοίξει ο  δρόμος για την ένταξη στην Ε.Ε. Συνεπώς είναι σαφές  γιατί  η Ν.Δ.  «κάνει πλάτες» στο κ. Τσίπρα και    κοροϊδεύει τον κόσμο  .

Ο Θανάσης Πετράκος είναι μέλος της Π.Γ. της ΛΑ.Ε. και πρώην βουλευτής Μεσσηνίας

Μετάφραση