5.12.18

Τα «κίτρινα γιλέκα» δείχνουν τον δρόμο του αγώνα Συντάκτης: Θανάσης Πετράκος


Συντάκτης: 
Θανάσης Πετράκος
Αποτελεί πρόκληση αλλά και απόδειξη κοινωνικής αναλγησίας, να συνεχίζεται η τρομακτική υπερφορολόγηση στα καύσιμα και ιδιαίτερα στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο αγροτικό πετρέλαιο την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση υπερηφανεύεται για τα υπερπλεονάσματα.
Τα τρία μνημόνια «εκτόξευσαν » τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και συνεπώς και τις τιμές σε όλα τα πετρελαιοειδή:
Στο πετρέλαιο θέρμανσης έχουμε αύξηση 1344 % !!! (Συγκεκριμένα από τα 21 €/χιλιόλιτρο που ήταν το 2009 στα 280 €/χιλιόλιτρο σήμερα). Αποτέλεσμα της τρομακτικής αυτής αύξησης είναι να έχει μετατραπεί το δικαίωμα στη θέρμανση σε είδος πολυτελείας για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.
Στο αγροτικό πετρέλαιο έχουμε αύξηση 400%
Στην αμόλυβδη βενζίνη έχουμε αύξηση 149%
Στο υγραέριο έχουμε αύξηση 117%
Στο πετρέλαιο κίνησης έχουμε αύξηση 41%
Και τον ΦΠΑ στο έχουμε αύξηση στο 24%.
Οι τρομακτικές αυξήσεις αυτές μειώνουν καθημερινά το λαϊκό εισόδημα για να αποπληρώνεται ένα άδικο και ουσιαστικά παράνομο Δημόσιο χρέος που δεν δημιούργησε ο λαός και ούτε μπορεί  να αποπληρωθεί ποτέ.

Ιδιαίτερα η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης πάνω από 20% σε σχέση με πέρυσι λόγω και της αύξησης των διεθνών τιμών, το καθιστά απλησίαστο για τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών.
Η Λαϊκή Ενότητα τονίζει ότι πρέπει να καταργηθούν τώρα όλες οι τρομακτικές μνημονιακές αυξήσεις των Ειδικών Φόρων σε όλα τα πετρελαιοειδή και να επανέλθουν στα επίπεδα του 2009 ώστε να μειωθούν οι τιμές και να ανασάνει ο λαός από την ακρίβεια και την υπερφορολόγηση.
Ο Ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο τη συνέχιση της λιτότητας, της υπερφορολόγησης και της ακριβείας.
Ιδιαίτερα επιτακτικό είναι να μειωθεί τώρα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.
Για να γίνει αυτό πρέπει τουλάχιστον να μειωθεί τώρα ο Ε.Φ.Κ. από τα 280 €/χιλιόλιτρο στα 21€/χιλιόλιτρο. Δηλαδή να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν το 2009.
Επιπλέον πρέπει: 
-Να μειωθεί σημαντικά ο ΦΠΑ και να «κατέβει» στο χαμηλό συντελεστή   
-Να μειωθεί δραστικά και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και
-Να επανέλθει το επίδομα θέρμανσης στα 0,25 ευρώ από τα 0,125 ευρώ το λίτρο που είναι σήμερα.
Η Λαϊκή Ενότητα τονίζει ότι μόνο μια μεγάλη παλλαϊκή κινητοποίηση μπορεί να ανατρέψει τη λιτότητα την υπερφορολόγηση και τις μνημονιακές πολιτικές που συνεχίζονται και να ανοίξει μια ελπιδοφόρα προοπτική για τον τόπο και το λαό.  
Η εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων» στην καρδιά της Ευρώπης, στη Γαλλία, δείχνει το δρόμο για μια μεγάλη και κινητοποίηση του ελληνικού λαού ενάντια στη λιτότητα την ακρίβεια και την επιτροπεία των Βρυξελών και της τρόικα. 
Οι Βούλγαροι και οι Γάλλοι πολίτες δείχνουν το δρόμο του αγώνα.
Θα τους ακολουθήσουμε ή θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε να μας κλέβουν καθημερινά ακόμη το υστέρημα μας; 
*Ο Θανάσης Πετράκος είναι μέλος της Π.Γ. της ΛΑ.Ε. 


Μετάφραση