30.3.19

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΡΕΙΣ ΝΕΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ


Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΡΕΙΣ  ΝΕΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

Μετά την παρουσίαση των πρώτων επτά(7)  υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων της Π.Ε. Κορινθίας, έχω την τιμή να παρουσιάσω σήμερα τρείς  νέες υποψηφιότητες για την Π.Ε. Κορινθίας.
1.     Τον Σπύρο Νικολάου: Είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός, μέλος του ΤΕΕ με μεγάλη αυτοδιοικητική και κοινωνική και δράση. Γεννήθηκε στους Αγ. Θεοδώρους. Από νεαρή ηλικία υπήρξε μέλος επιτροπών και συλλόγων με αντικείμενο τον πολιτισμό και την προστασία του περιβάλλοντος. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αγ. Θεοδώρων και αντιδήμαρχος πολεοδομίας τεχνικών έργων καθώς και Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου στον συνενωμένο Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων.
2.     Την Μαρία Βαρδάκη: Είναι Συνταξιούχος Υπάλληλος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο και είναι μόνιμος κάτοικος Λουτρακίου.
3.   Καταπόδη Τερψιχόρη (Τέρψη): Είναι καθηγήτρια στη Μέση Εκπαίδευση και κατοικεί στο Λουτράκι   
Κυρίες και κύριοι,
Έχουν περάσει πάνω από δύο εβδομάδες από τις 13 Μαρτίου 2019, όπου ο υπουργός Εσωτερικών έστειλε προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες επείγουσα εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους με θέμα «Κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020-2023 του υποτομέα των ΟΤΑ». Σε αυτό το μνημονιακό μεσοπρόθεσμο 2020-2023 προβλέπεται ότι και ο αντικοινωνικός και αντιαναπτυξιακός προϋπολογισμός του 2019, ο οποίος δεν δίνει ούτε το 50% των θεσμοθετημένων πόρων στις Περιφέρειες και τους Δήμους θα συνεχίσει να ισχύει και στα επόμενα 4 έτη. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση ενώ με βάση το Ν. 3852/2010 πρέπει να αποδίδει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 121 εκ. ευρώ το χρόνο παρακρατά τα 63 εκ. ευρώ το χρόνο και δίνει μόνο 58 εκ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή στην 5ετια 2019-2023 παρακρατά παρανόμως 315 εκ. ευρώ. Για το μείζον αυτό ζήτημα της παράνομης περικοπής των θεσμοθετημένων πόρων, το οποίο αφορά όλη την επόμενη 4ετία, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι και κυρίως οι κ. Δέδες, Νίκας, Τατούλης και Μπουντρούκας δεν έχουν πει μετά από 15 ημέρες ούτε μία κουβέντα. Προφανώς γιατί και αυτό είναι μνημονιακή δέσμευση και επομένως ούτε θέλουν ούτε μπορούν να διαφωνήσουν.

 Εμείς καταγγέλλουμε για μια ακόμη φορά την παράνομη περικοπή των πόρων και δεσμευόμαστε να ανατρέψουμε μαζί με τους ενεργούς πολίτες το μνημονιακό Μεσοπρόθεσμο 2019-2023, το οποίο προβλέπει παγωμένους τους πόρους στην Αυτοδιοίκηση μέχρι το 2023.
Ενώ όμως για την Αυτοδιοίκηση δεν αποδίδονται ούτε οι θεσμοθετημένοι πόροι, στον ΜΟΡΕΑ ο κ. Δέδες ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών, μαζί με τον Υπουργό του κ. Σπίρτζη έδωσαν επιδότηση 17,87 εκ. ευρώ για ένα χρόνο, από 3 Μαρτίου του 2018 έως 28 Φεβρουαρίου 2019. Διότι φυσικά δεν προχώρησε η κυβέρνηση μετά την μνημονιακή της «κωλοτούμπα» σε καμία αναθεώρηση των συμβάσεων για τους αυτοκινητοδρόμους.
Συνεπώς «λεφτά υπάρχουν» για να επιδοτούνται οι μεγαλοεργολάβοι, αλλά δεν υπάρχουν π.χ. να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί.
Το δεύτερο σοβαρό γεγονός το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο aftodioikisi.gr αποδεικνύεται ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι στην 7η θέση μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας, σε ότι έχει να κάνει με την απορρόφηση του ΕΣΠΑ στις 31/12/2018. Δηλαδή είναι κάτω απ’ τη βάση. Συγκεκριμένα η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ είναι μόλις 23,8% πέντε χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος και μόλις δύο πριν την ολοκλήρωσή του.
Συνεπώς τα μεγάλα λόγια του κ. Τατούλη περί πρωτοπορίας, αποδεικνύονται παραμύθια.
 Σχετικά με το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι την Πέμπτη 28 Μαρτίου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου Σαράντος Αλεξανδρής και Σταύρος Χρυσαδάκος, μαζί με τον ανεξάρτητο Περιφερειακό Σύμβουλο Θοδωρή Βασιλακόπουλο κατέθεσαν προσφυγές στην Επιτροπή του άρθρου 68 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, για να ακυρωθούν οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τις οποίες προχώρησαν σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις
Είναι ολοφάνερο ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι εκφράζουν, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, την ίδια αντίληψη για την αυτοδιοίκηση και την Πελοπόννησο με μικρές παραλλαγές σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την Περιφέρεια, με πρώτο το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Και αυτό αποδεικνύεται με το γεγονός ότι είχαμε καλέσει τους κ.κ. Δέδε και Νίκα να πάρουν θέση για τις παρανομίες του κ. Τατούλη, αλλά και να τοποθετηθούν επί της ουσίας στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Απάντηση δεν πήραμε από τους ίδιους, συνεπώς μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι πέρα από τη συμφωνία τους επί της ουσίας με το ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων, ανέχονται και συμφωνούν και με τις παρανομίες τις οποίες έχουμε καταγγείλει. Επιπλέον, οι τρεις πρόθυμοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι των κ.κ. Δέδε, Νίκα και Μανώλη προσέφεραν απαρτία για να πάρει απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Πολίτες της Κορινθίας
 Για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Περιφέρεια Πελοποννήσου εκτός από τις κυβερνήσεις φέρνει τεράστιες ευθύνες η παράταξη του κ. Τατούλη, η οποία για δύο συνεχόμενες τετραετίες διαχειρίστηκε τα σοβαρά προβλήματα της Περιφέρειας με τρόπο αναποτελεσματικό και αδιαφανή. Ταιριάζει, άραγε, στην Πελοπόννησο να είναι ο ουραγός των Ελληνικών και των Ευρωπαϊκών Περιφερειών στον Τουρισμό, στην παραγωγικότητα της αγροτικής οικονομίας, στο ΑΕΠ και στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ; Μας αξίζει να έχουμε τεράστιες ελλείψεις σε βασικές υποδομές, οι οποίες οδηγούν σε στασιμότητα και υπανάπτυξη; Νιώθουμε περήφανοι για τις χωματερές και τη Μαραθόλακκα; Είναι αυτή η Πελοπόννησος που θέλουμε; Ταιριάζει στον τόπο μας με τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες, τη σπάνια φυσική ομορφιά, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά, τους σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους αυτή η μιζέρια και το πισωγύρισμα; Θέλουμε περιφερειακές αρχές σαν και τη σημερινή;
Εμείς οι υποψήφιοι της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου” απαντούμε κατηγορηματικά ΟΧΙ. Μας γνωρίζετε από τη διαρκή παρουσία μας στη δημόσια ζωή και στα προβλήματα της Πελοποννήσου, για τη συνέπεια, τη σταθερότητα, τις τεκμηριωμένες θέσεις και την αγωνιστική στάση μας. Γι αυτό λέμε:
ΨΗΦΙΣΤΕ «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ»
ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΣΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ Η ΨΗΦΟΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ, ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ


Μετάφραση