5.3.19

Θανάσης Πετράκος: ΟΧΙ στην κατάργηση του ΙΓΜΕ


Θανάσης Πετράκος: ΟΧΙ στην  κατάργηση του ΙΓΜΕ

Η κυβέρνηση αφού  με την πολιτική της οδήγησε το ΙΓΜΕ σε αδιέξοδο   τώρα με την   κατάθεση του νομοσχεδίου με μορφή «κατεπείγοντος», προχωράει στη κατάργηση του ΙΓΜΕ και ιδρύει  στη θέση του το  ΕΑΓΜΕ, το οποίο  είναι   μια δημόσια υπηρεσία ελεγκτικού-γνωμοδοτικού χαρακτήρα, με πολύ λίγο προσωπικό. Με την κατάργηση του ΙΓΜΕ η χώρα χάνει το σημαντικότερο επιστημονικό της εργαλείο και  μένει ανοιχτό το πεδίο για  ασυδοσία δράσης των εγχώριων και ξένων μεταλλευτικών επιχειρήσεων, για τη ληστρική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου.

Ταυτόχρονα προβαίνει σε μια προκλητική αντεργατική ενέργεια, αφενός «νομιμοποιώντας» την κλοπή 3,5 εκατ. € που αφορούν αναδρομικές αμοιβές των εργαζόμενων, με βάση τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων και νομοθετικές ρυθμίσεις, αφ’ ετέρου καταπατώντας τα εργασιακά δικαιώματα του μεταφερόμενου προσωπικού (ΣΣΕ, Κανονισμοί, κά).

Η συγκεκριμένη καταστροφική επιλογή δεν είναι ασφαλώς τυχαία.
1.    Επιβεβαιώνεται ότι η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης  είναι συνέχεια της πολιτικής της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου η οποία κατάργησε τότε το ΙΓΜΕ και το   επανίδρυσε το πρώτο 6μηνο του 2015 ο μοναδικός αντιμνημονιακός υπουργός Ενέργειας ο  Παναγιώτης Λαφαζάνης.
2.    ποτελεί επιβεβαίωση  της πολιτικής «λιτότητας και επιτροπείας», που εφαρμόζεται σχεδόν δέκα χρόνια τώρα, από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ+Προθύμων και συνεχίζεται με το νέο «άτυπο» μνημόνιο το 2019-22, το οποίο  προβλέπει  μείωση κοινωνικών και αναπτυξιακών δαπανών,  ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ΔΕΚΟ, ξεπούλημα δημόσιας περιουσία και υποδομών, υποβάθμιση κοινωνικών και ερευνητικών υποδομών (όπως το ΙΓΜΕ), μεγάλη  φορολεηλασία  κλπ, για την επίτευξη των «αιματηρών πλεονασμάτων» χάριν των δανειστών.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» είναι ριζικά αντίθετη στην κατάργηση του ΙΓΜΕ. 
Το ΙΓΜΕ χρειάζεται στήριξη και αναβάθμιση του ρόλου του, ώστε να γίνει ένας από τους βασικούς μοχλούς παραγωγικής ανόρθωσης και ανασυγκρότησης της οικονομίας, με σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και με αξιοποίηση  του ερευνητικού δυναμικού για την επίλυση κρίσιμων γεωτεχνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων. 
Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζόμενων του ΙΓΜΕ και καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το απαράδεκτο νομοσχέδιο ουσιαστικής διάλυσης του.

Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση