27.6.20

ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ;»


ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΣΤΗΝ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ;» 

Με δεδομένα ότι:
1) Στη φετινή χρονιά φαίνεται ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με τη δακοπροσβολή. Ήδη τα πρώτα δείγματα είναι ανησυχητικά.
2) Η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα του ΠεΣυΠ ώστε:
α) Να χρηματοδοτήσει επιπλέον το πρόγραμμα με 1,2 εκ. ευρώ ώστε να μπορέσουν να γίνουν 4 και 5 ψεκασμοί αν χρειαστεί, που είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί.
β) Να αυξηθεί ο αριθμός των γεωπόνων ώστε να είναι αποτελεσματικός ο έλεγχος της εφαρμογής του προγράμματος.
3) Τα αποθέματα των φαρμάκων που υπάρχουν στις περισσότερες Περιφερειακές ενότητες δεν επαρκούν ούτε για 2 ψεκασμούς, όπως π.χ. στη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας. Συνεπώς πρέπει σε λίγες ημέρες να χορηγηθούν οι αναγκαίες ποσότητες των φαρμάκων .
4) Ήδη ένα μεγάλο μέρος της ελαιοπαραγωγής καταστράφηκε από τον υπερβολικό καύσωνα του Μαΐου.

Συνεπώς θεωρούμε ότι η Περιφερειακή Αρχή και το  Περιφερειακό Συμβούλιο έχουμε υποχρέωση απέναντι στους ελαιοπαραγωγούς και στο εθνικό μας προϊόν  να απαιτήσουμε για μια ακόμη φορά να ικανοποιηθούν   τα δίκαια αιτήματα μας και μην ανεχτούμε πλέον   τη συνέχιση της επίδειξης  ανευθυνότητας και εμπαιγμού από την κυβέρνηση   διότι η ανοχή μας θα έχει ως συνέπεια να καταστραφεί από το δάκο όση παραγωγή  έμεινε από τον καύσωνα.
Σημειώνουμε επίσης ότι   μια και δεν υπήρξε μέχρι σήμερα  η συμπληρωματική χρηματοδότηση του 1,2 εκ ευρώ πρέπει να ζητήσουμε μαζι με το επιπλέον 1,2 εκ ευρώ να υπάρξει και η νομοθετική ρύθμιση ώστε να είναι δυνατόν να γίνουν οι αναγκαίοι ψεκασμοί διότι όπως γνωρίζετε ο διαγωνισμός έχει γίνει στη βάση της υπάρχουσας ανεπαρκούς  χρηματοδότησης.   
Κατόπιν αυτών  σας  ρωτάμε:
  1. Τι ενέργειες έχετε κάνει μέχρι τώρα ώστε να ικανοποιήσει η κυβέρνηση τα δίκαια αιτήματα μας;  
  2. Γιατί αρνείται μέχρι τώρα  να τα ικανοποιήσει;
  3. Θέσατε  τα θέματα αυτά όπως και το σοβαρότατο θέμα της αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ της καταστροφής της ελαιοπαραγωγής από τον καύσωνα στη συνάντηση σας με τον πρωθυπουργό ;
  4. Συμφωνείτε να καταγγείλουμε την ανευθυνότητα και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης και να προχωρήσουμε μαζί με τους φορείς των αγροτών σε κινητοποίηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απαιτώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων μας για τη Δακοκτονία και την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών από τον ΕΛΓΑ για τη  καταστροφή  της ελαιοπαραγωγής από τον καύσωνα;Θανάσης Πετράκος
Δημοσθένης Δρούγκας

Μετάφραση