28.12.20

ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ «ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ»

 

ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ  ΑΠΟΦΑΣΗΣ  ΣΤΟ  ΘΕΜΑ

«ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ»

Πρέπει να παρθούν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα, που δεν λήφθηκαν όταν έπρεπε, για την ενίσχυση όλων των δομών του ΕΣΥ  και των υπηρεσιών υγείας της Περιφέρειας.

Α. Διεκδικούμε   από την κυβέρνηση:

1.       Να προχωρήσει σε προσλήψεις άμεσα ώστε να ενισχυθούν με υγειονομικό προσωπικό και μέσα οι Διευθύνσεις υγείας της Περιφέρειας

2.       Να ενισχύσει τις Διευθύνσεις Υγείας της Περιφέρειας και των Νομών με προσωπικό

3.       Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού πλήρους απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Πελοποννήσου και σε όλες  τις δημόσιες δομές υγείας της χώρας, χωρίς τις γνωστές τυπικές και χρονοβόρες διαδικασίες με μοναδικά προαπαιτούμενα τα πτυχία τους και τους τίτλους των ειδικοτήτων.

4.       Να μονιμοποιηθεί  όλο του ήδη υπάρχον   προσωπικό  (συμπεριλαμβανομένων των επικουρικών όπως είχε εξαγγείλει στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός) που εκ των πραγμάτων καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του συστήματος υγείας.

5.       Δημοσία δωρεάν  μαζικά  τεστ, ώστε να υπάρξει πραγματική στοχευμένη απομόνωση και ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

6.       Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών από τις οποίες θα έρθουν οι εργάτες γης να ζητήσει να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας και επιπλέον κατά την είσοδό τους να γίνουν σε όλους τεστ και όχι δειγματοληπτικά.

7.       Να παρθούν άμεσα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών και στους καταυλισμούς των Ρομά.

8.       Άμεση επίταξη των ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών και εν γένει του ιδιωτικού τομέα υγείας (συμπεριλαμβανομένων και ιδιωτών γιατρών) για τις ανάγκες ενός εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας, χωρίς  υπέρογκες και σκανδαλώδεις αποζημιώσεις  

9.       Να θεσμοθετηθεί και να  λειτουργεί στη πράξη  συντονισμός ΕΟΔΥ- Πολιτικής Προστασίας –Διοικήσεων Νοσοκομείων και ΚΥ  και Περιφερειών

10.   Ενίσχυση του Προγράμματος βοήθεια στο σπίτι

11. Μείωση των μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15, για να μειωθεί ο συγχρωτισμός και να προστατευθεί η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφθούν τα κενά και για εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων. Πλήρη κάλυψη των δαπανών για ασφαλή μεταφορά μαθητών.

 

Β. ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

1.       Να αναμορφώσει ριζικά τον προϋπολογισμό της ώστε πόροι από «δευτερεύοντα» έργα και λοιπές δράσεις πχ δράσεις Τουριστικής Προβολής ή οι Εκδηλώσεις για τον εορτασμών για τα 200 χρόνια από την επανάσταση, να περάσουν σε κωδικούς του Προϋπολογισμού που θα ενισχύσουν τις δομές υγείας με σκοπό:

1.Να  ενισχύσει ακόμη περισσότερο χρηματοδοτικά τις δομές υγείας  της Πελοποννήσου με τα απαραίτητα τεστ, αναλώσιμα και μέσα σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, όπως (μηχανήματα για το γρήγορο τεστ , ανάπτυξη θαλάμων αρνητικής πίεσης σε όλα τα Νοσοκομεία κλπ) .

2.      Να γίνουν γρήγορα μαζικά τεστ σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας και    πρώτα απ ' όλα στις μεγάλες μονάδες που απασχολούν  τους  εργάτες γης, αλλά και στους μαζικούς εργασιακούς χώρους, ώστε να   ληφθούν αμέσως τα ενδεικνυόμενα μέτρα αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού. Φυσικά τα μαζικά τεστ πρέπει να γίνουν στη συνέχεια σε όλες τις περιοχές της  Περιφέρειας και κατ ' επανάληψη στο γενικό πληθυσμό, στους εργαζομένους στις  επιχειρήσεις (εργοστάσια βιοτεχνίες, SM,καταστήματα κλπ), στους εργάτες γης , στα   σχολεία, στα γηροκομεία, στις δομές φιλοξενίας , στους καταυλισμούς ρομά, στα κέντρα μεταναστών , τα στρατόπεδα κλπ

3.       Να ληφθεί μέριμνα, ώστε να παρθούν μέτρα και να γίνεται έλεγχος στους εργοδότες για  ανθρώπινους χώρους και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των εργατών.

4.        Ιδιαίτερα στους εργασιακούς χώρους , που υπάρχει γιατρός εργασίας , να γίνουν άμεσα αποδεκτές οι υποδείξεις τους για τα μέτρα αποφυγής της μετάδοσης του κορωνοϊού και να αναλάβουν την ενημέρωση των εργαζόμενων στα πρωτόκολλα που η κάθε μονάδα θα πρέπει να έχει και να τηρεί.

5.       Να αυστηροποιηθεί ο έλεγχος στις μεγάλες τυποποιητικές και θερμοκηπιακές μονάδες αν τηρούνται τα μέτρα προστασίας και ενημέρωσης των αρχών για την αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού.

6.       Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση μετέφερε την αρμοδιότητα της εξεύρεσης χώρων στην περιφέρεια προτείνουμε να μετατραπούν οι συμβάσεις των ξενοδοχείων που είχαν οριστεί  για την μεταφορά και διαμονή των τουριστών με κορωνοϊό ώστε να δέχονται και τους εργάτες γης Έλληνες και αλλοδαπούς, ώστε να είναι εξασφαλισμένη η ανθρώπινη διαμονή, η τροφή και η ιατρική περίθαλψη των ανθρώπων. Επιπλέον    αν χρειαστεί  να  επιτάξει επιπλέον,   ένα τουλάχιστον, ξενοδοχείο σε κάθε νομό για να λειτουργήσει  με όλους τους κανόνες ως κέντρο φιλοξενίας -  καραντίνας των θετικών κρουσμάτων.

 7.   Να χορηγηθούν  τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας στους εργαζόμενους.

8.    Να είναι εφοδιασμένοι όσοι έρθουν από τώρα και στο εξής με ευθύνη και των εργοδοτών με αρνητικό τεστ.  

9..       Στήριξη των μαθητών που δεν έχουν πρόσβαση σε τηλεεκπαίδευση με τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές

10.       Στήριξη μέσω δομών στις ευάλωτες ομάδες ΑΜΕΑ, ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ, ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ, ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, ΜΟΝΟΓΟΝΕΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ) 

Μετάφραση