13.2.21

ΛΑΘΟΣ Η ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ κ. ΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΡΓΟΥΣ-ΝΑΥΠΛΙΟΥ

 

ΛΑΘΟΣ Η ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ κ. ΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΡΓΟΥΣ-ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης ύψους 1.300.000, μεταξύ της Περιφέρειας, των ΔΕΥΑ των δήμων Άργους Μυκηνών και Ναυπλιέων, και του Περιφερειακού ταμείου για  την αποκατάσταση του αγωγού απαγωγής των λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού των δύο δήμων, ο οποίος είχε καταστραφεί απ την θεομηνία Ζορμπάς,  ο κ. Περιφερειάρχης προχώρησε σε λάθος δηλώσεις.  Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν ότι ή δεν γνωρίζει την ουσία των τεραστίων προβλημάτων που αφορούν την διαχείριση και την λειτουργία του βιολογικού ή τα γνωρίζει αλλά δεν θέλει να τα παραδεχτεί . Ότι και να συμβαίνει κάνει μέγα λάθος

Εμείς κατά της συζήτηση του θέματος στο Πε. Συ. Π. τα είχαμε επισημάνει και   είχαμε ζητήσει να συμβάλει η Περιφέρεια να επιλυθούν .Είχαμε επίσης τονίσει  την ανάγκη  συνεχών ελέγχων απ την πλευρά της περιφέρειας για να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα που δίνονται, παρ ότι η περιφέρεια δεν έχει αρμοδιότητα για την λειτουργία των βιολογικών, θα έχουν αντίκρισμα .

Με ιδιαίτερη ανησυχία  λοιπόν ακούσαμε τον Περιφερειάρχη κ Νίκα να δηλώνει, μετά την υπογραφή της σύμβασης, ότι αν είχε χρηματοδοτηθεί έγκαιρα το έργο επισκευής του αγωγού, δεν θα υπήρχαν τα προβλήματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες αναφορικά με τον βιολογικό καθαρισμό.

«Κουκούλωσε» δυστυχώς όλα τα προβλήματα που υπάρχουν και  του είχαμε επισημάνει, αποποιήθηκε τις ευθύνες που του είχαμε θέσει , και θεώρησε ότι για όλα φταίει ο αγωγός απορροής των λυμάτων.

Λες και αν ήταν φτιαγμένος νωρίτερα ο αγωγός, δεν θα έβγαινε <<πορτοκαλάδα>> από  τον βιολογικό, όπως συμβαίνει τόσα χρόνια κατά την περίοδο συγκομιδής του πορτοκαλιού, εξ αιτίας των ανεπεξέργαστων λυμάτων των χυμοποιείων, και της παντελούς απουσίας ελέγχου τους.

Γιατί ο κ. Νίκας αρνείται πεισματικά να αντιληφθεί, ή αντιλαμβάνεται και αρνείται να πάρει θέση, ότι όταν μιλάμε για βιολογικό καθαρισμό των δήμων Άργους Μυκηνών και Ναυπλιέων, μιλάμε ουσιαστικά ,για έναν βιολογικό που εξυπηρετεί μεν τους δύο δήμους χωρίς όμως να υπάρχει κάποια προγραμματική σύμβαση μεταξύ των δύο δήμων, που να αφορά τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των συμβαλλομένων κατά την λειτουργία του βιολογικού. Όλα είναι στα λόγια και στον  αέρα.

Για ένα βιολογικό που μέχρι και σήμερα δεν έχει καταστατικό  που να ρυθμίζει τις παραμέτρους και τους όρους λειτουργίας του.

Για ένα βιολογικό που θεωρητικά αδειοδοτήθηκε για να μπορεί να επεξεργάζεται τα λύματα σε τρίτο στάδιο, δηλαδή το τελικό προϊόν της επεξεργασίας να είναι νερό κατάλληλο για άρδευση και εμπλουτισμό, αλλά ουδέποτε λειτούργησε ως τριτοβάθμιας επεξεργασίας .

Αδειοδοτήθηκε έτσι μόνο και μόνο για να μειωθεί το μήκος του αγωγού που θα μετέφερε τα λύματα μέσα στην θάλασσα.!!!

Για ένα βιολογικό με διάτρητους τους αγωγούς προσαγωγής των λυμάτων.

Για ένα βιολογικό που στερείται συλλέκτη βαρέων μετάλλων, με αποτέλεσμα τα τοξικά μέταλλα να καταλήγουν στην θάλασσα.

Για έναν βιολογικό που δεν έχει λύσει το τεράστιο πρόβλημα της λυματολάσπης.

Για έναν βιολογικό που λειτουργεί με εργολάβο , και τα  Σαββατοκύριακα ο εργολάβος απουσιάζει.!!!

Για έναν βιολογικό με συσσωρευμένα χρέη και ζημιές, δικαστικές αντιδικίες, και δικαστικές αποφάσεις καταβολής οφειλών μεταξύ των δύο συμβαλλομένων δήμων.

Για έναν βιολογικό που κάθε χρόνο την περίοδο του πορτοκαλιού, δέχεται εντελώς ανεπεξέργαστά τα λύματα των χυμοποιειων, με αποτέλεσμα να βγάζει στη θάλασσα όχι νερό αλλά<< πορτοκαλάδα>>, και χωρίς να έχει ζητηθεί ποτέ κάποια ευθύνη απ τους υπεύθυνους γι αυτό .

Όλα αυτά δεν έγιναν χθες, αλλά συμβαίνουν απ την πρώτη μέρα λειτουργίας του βιολογικού, και όλα αυτά έχουν συντελέσει στο να ΜΗΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΆ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ σε μια απ τις πλέον τουριστικές περιοχές της χώρας, και όλα αυτά ο κ Νίκας τα γνωρίζει .

Μετά απ όλα αυτά λοιπόν θα περίμενε κανείς να ακούσει τον Περιφερειάρχη , να δηλώνει προβληματισμενος για το μέγεθος και την ένταση των προβλημάτων, και αποφασισμένος να συμβάλει η περιφέρεια, όπως μπορεί και όσο μπορεί, στο να λυθούν ή να αμβλυνθούν τα προβλήματα. Για να λειτουργήσει επιτέλους ο βιολογικός και να μην δαπανηθεί  το  1.300.000 της περιφέρειας χωρίς ουσιαστικό όφελος, αφού δεν αντιμετωπίζονται οι κυρίες αιτίες του προβλήματος .

Όμως ο κ Νίκας δήλωσε περιχαρής ότι τώρα που θα φτιαχτεί ο αγωγός όλα τα προβλήματα θα διορθωθούν, και αυτή του η δήλωση σημαίνει:

Είτε ότι δεν έχει αίσθηση του μεγέθους και της έντασης των προβλημάτων του βιολογικού

Είτε ότι έχει τα χρήματα της περιφέρειας για πέταμα

Είτε και τα δύο

Επειδή εμείς και συναίσθηση και υπευθυνότητα έχουμε, θα φροντίσουμε με όποιον τρόπο και μέσο μπορούμε, ώστε τα χρήματα του δημοσίου να πιάσουν τόπο, και να υπάρξουν έλεγχοι αναφορικά με την συνολική λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι

Θανάσης Πετράκος

Δημοσθένης Δρούγκας

Μετάφραση