17.2.21

Πρόταση Πετράκου – Δρούγκα Όχι στους πλειστηριασμούς της αγροτικής περιουσίας

 Πρόταση Πετράκου – Δρούγκα

Όχι στους πλειστηριασμούς της αγροτικής περιουσίας
Σύμφωνα με την σχετική καταγγελία του Αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Μεσσήνης, τις τελευταίες ημέρες δικηγορικά γραφεία καλούν αγρότες της Μεσσηνίας, υπό την απειλή των κατασχέσεων να αποπληρώσουν χρέη από παλιά δάνεια που τους είχε χορηγήσει η τότε Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (ΑΤΕ).
Πρόκειται, στο σύνολό τους, για καλλιεργητικά δάνεια, που πέρασαν στο χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Πειραιώς το 2012 και η πλειοψηφία των αγροτών έχει πληρώσει μια και δυο φορές το κεφάλαιο του δανεισμού.
Το χρέος όμως των αγροτών αντί να μειωθεί, πολλαπλασιάστηκε όλα αυτά τα χρόνια λόγω των υψηλών επιτοκίων και των πανωτοκίων σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται.
Λαμβάνοντας υπόψη:
1. Τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημία και την οικονομική κατάσταση του αγροτικού κλάδου συνολικά μετά από μια πολυετή οικονομική κρίση.
2. Την ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση της αγροτικής παραγωγής τα τελευταία χρόνια λόγω κλιματικής αλλαγής.
3. Το γεγονός ότι η κατάσχεση των αγροτεμαχίων συνιστά το τέλος της παραγωγικής διαδικασίας για τους αγρότες, με ότι αυτό συνεπάγεται ακόμα και για την όποια δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών τους.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου απαιτεί από τα Αρμόδια Υπουργεία και τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς
1) Να σταματήσει άμεσα κάθε διαδικασία κατάσχεσης και πλειστηριασμού πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού που βρίσκονται υποθηκευμένα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
2) Επαναπροσδιορισμός των οφειλών των αγροτών με διαγραφή των υπέρογκων τόκων καθώς και κούρεμα του κεφαλαίου για τα δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ.
Θανάσης Πετράκος
Δημοσθένης Δρούγκας

Μετάφραση