12.4.21

Πρόταση απόφασης Να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί για τις ζημιές από χαλάζι και πάγο

 

Πρόταση απόφασης    Να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί για τις ζημιές από χαλάζι και πάγο 

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,

κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι οι ελαιοπαραγωγοί , οι παραγωγοί καρπουζιού και κηπευτικών στους Γαργαλιάνους όπως και οι παραγωγοί κερασιού, βύσσινου, αχλαδιών, μήλων  κηπευτικών και οι αμπελουργοί στην Αρκαδία αλλά και στην Κορινθία είναι σε απόγνωση από την καταστροφή  που έπαθαν απ’ το χαλάζι στους Γαργαλιάνους και από τον πάγο στην Αρκαδία και Κορινθία  στις 9/4/21 .

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι και για τους ελαιοπαραγωγούς των Γαργαλιάνων όπως και τους παραγωγούς κερασιού, βύσσινου, μήλου και αχλαδιού της Αρκαδίας οι ζημιές δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Επειδή μέχρι να γίνει η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και αν γίνει, θα περάσουν χρόνια. Οφείλουμε πέρα από το ορθό αίτημα της αλλαγής του κανονισμού που είναι  μακροπρόθεσμο, να επικεντρωθούμε και να απαιτήσουμε την άμεση αποζημίωση όλων των κατεστραμμένων παραγωγών, ανεξάρτητα αν καλύπτονται ή όχι από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Συνεπώς, κ. Περιφερειάρχη, πέρα από την σωστή ενέργεια που κάνατε να γίνει σύσκεψη με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέτζο, επιβάλλεται κατά τη γνώμη μας το ΠεΣυΠ στην προσεχή του συνεδρίαση να αποφασίσει και να ζητήσει την αποζημίωση όλων των παραγωγών για όλη τη ζημιά που έπαθαν.

Επειδή όπως τονίσαμε  ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει όλες τις ζημιές, οφείλουμε να απαιτήσουμε η κυβέρνηση να καλύψει τις ζημιές από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως π.χ. έγινε με την καταστροφή από τον «Ιανό». Επιπλέον, επειδή η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα, πρέπει να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να απευθυνθεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ζητήσει έκτακτη ενίσχυση των ζημιών λόγω κλιματικής αλλαγής.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που απαιτούν οι κατεστραμμένοι παραγωγοί είναι άμεσες εκτιμήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν και γρήγορη αποζημίωση για το σύνολο της ζημιάς με οποιονδήποτε τρόπο. Εμείς οφείλουμε να απαιτήσουμε την άμεση αποζημίωση για όλους και για όλη τη ζημιά . Ο τρόπος είναι υπόθεση της κυβέρνησης .Εξάλλου «λεφτά υπάρχουν» όπως φάνηκε και με το τελευταίο σκάνδαλο της Τράπεζας Πειραιώς όπου η κυβέρνηση  χάρισε στους ιδιώτες μετόχους 2  δισεκατομμύρια .

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου»

Θανάσης Πετράκος

Δημοσθένης Δρούγκας

 

Μετάφραση