20.9.21

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ : ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

 

 ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ  ΣΤΟ ΘΕΜΑ :

ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΉ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ .ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Το Περιφερειακό  Συμβούλιο Πελοποννήσου λαμβάνοντας υπόψιν:

1.  Την τεράστια αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί στη Μεσσηνία  μετά την   αιφνιδιαστική απόφαση της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Μεσσηνίας   να υποβαθμίσει  τα Δημοτικά Σχολεία Κορώνης , Κάμπου, Δωρίου  ,Διαβολιτσίου, Χώρας ,Μερόπης  από 6θέσια σε 5θέσια και 4θέσια 

2.Τις  έντονες  κινητοποιήσεις  των  εκπαιδευτικών , των γονιών και των   μαθητών και τις έντονες αντιδράσεις των Δημάρχων και των  Δημοτικών Συμβουλίων.

3.Το γεγονός ότι  η απόφαση αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση της μόρφωσης των παιδιών και μάλιστα όταν τα δυο προηγούμενα χρόνια οι μαθητές έκαναν λίγες ώρες δια ζώσης διδασκαλία , λόγω της πανδημίας.

4. Η υποβάθμιση των σχολείων δημιουργεί και  μεγάλα κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα  διότι θα υποχρεώσει τους γονείς είτε να μετακομίσουν το τόπο τους  είτε  να μεταφέρουν τα παιδιά τους από τις Πρωτεύουσες των Δημοτικών Ενοτήτων στις Πρωτεύουσες των Καλλικρατικών Δήμων  με ότι αυτό συνεπάγεται 

 Για όλους αυτούς τους λόγους το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου αφού συζήτησε το θέμα αποφασίζει:

Α. Απαιτεί να ανακληθεί  σήμερα  αυτή η αντιεκπαιδευτική απόφαση  και να μην υποβαθμιστεί κανένα Δημοτικό σχολείο  , καθ’ υπέρβαση των προβλέψεων που αφορούν τον ελάχιστο αριθμό μαθητών.

Παράλληλα  δίνει εντολή στον Περιφερειάρχη να κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να γίνει πράξη η απόφαση αυτή .

Β.  Παράλληλα το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου  αποφασίζει :

1., Ζητάει από την κυβέρνηση να   αλλάξει η νομοθεσία  ώστε  να προβλέπονται  6 θέσια   Δημοτικά σχολεία σε όλες  τις Πρωτεύουσες των Δημοτικών Ενοτήτων.

2. Στηρίζει τα αιτήματα των Εκπαιδευτικών   των γονέων και των μαθητών :

-Να γίνει  μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές..
-Αυξημένες προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών αναγκών σε όλες τις ειδικότητες και όλες τις δομές. Παράλληλη στήριξη για όλους τους μαθητές που αποδεδειγμένα τη χρειάζονται.
-Αυξημένη χρηματοδότηση για την κάλυψη όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας και καθαριότητας από το κράτος (δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας πχ μάσκες, αντισηπτικά κλπ).
-Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες λόγω covid-19.
-Άμεση λήψη συγκεκριμένων εκπαιδευτικών – παιδαγωγικών μέτρων για την αντιμετώπιση των σύνθετων μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η αναστολή λειτουργίας των σχολείων και η πολύμηνη τηλεκπαίδευση, με παράλληλο περιορισμό της ύλης των μαθημάτων ώστε να καταστεί δυνατή η κάλυψη όλων των μαθησιακών «κενών»

3. Για τους μαθητές ΑΜΕΑ επαναβεβαιώνει την  από 25/01/2021  ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου   Πελοποννήσου η οποία ι λέει    «με δεδομένο ότι το ΦΕΚ ορίζει μέχρι και 4 άτομα και όχι 4 άτομα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, το ΠεΣυΠ αποφασίζει: Οι μαθητές ΑΜΕΑ από σήμερα και  στο εξής επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και 2 άτομα με ένα ταξί». Το ΠεΣυΠ εξουσιοδοτεί την Οικονομική Επιτροπή να υλοποιήσει άμεσα την απόφαση αυτή και να προχωρήσει στη μίσθωση των επιπλέον ταξί.»

 

Οι προτείνοντες σύμβουλοι

Θανάσης Πετράκος

Δημοσθένης Δρούγκας

 

Μετάφραση