6.9.21

Ερωτήματα και προβλήματα προς επίλυση για τους πυρόπληκτους ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΠΟ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟ

 

Ερωτήματα και  προβλήματα προς επίλυση για τους πυρόπληκτους  

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΠΟ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ και τους   ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ

 

Ερωτήματα και  προβλήματα προς επίλυση για τους πυρόπληκτους   που ενδεικτικά επελέγησαν .

 Είναι σαφές ότι υπάρχουν και άλλα

1.       Αν δεν είσαι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης τότε από την ΑΡΩΓΗ δεν δικαιούσαι τίποτα  εκτός από την απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ  των χωραφιών !!!

2.       Ποιος  είναι  ο ρόλος  της μόνιμης κατοικίας  και της έδρας της επιχείρησης όπως  καταγράφονται στα στοιχεία μητρώου στη ΔΥΟ Σπάρτης στην επιλεξιμότητα της αίτησης ενίσχυσης.
Πως δηλαδή επηρεάζει την αίτηση η μόνιμη κατοικία του φυσικού προσώπου  και η έδρα της επιχείρησης.

Σημειώνεται ότι
- στο νόμο  αποζημιώνονται  οι επιχειρήσεις «που ασκούν νόμιμη οικονομική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από τη μορφή τους». Και χωρίς να τίθεται θέμα έδρας.
Ομοίως  και στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Αντίθετα, τίθεται θέμα έδρας στην ΚΥΑ… Στις προϋποθέσεις  των δικαιούχων, στο άρθρο 2 αναφέρει «Οι δικαιούχοι της προηγούμενης παραγράφου πρέπει να πληρούν τα κάτωθι κριτήρια σωρευτικά: α) έχουν την έδρα τους ή υποκατάστημα και λειτουργούν νόμιμα σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από την 27η Ιουλίου 2021 και ως την 13η Αυγούστου 2021 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και για τις οποίες έχουν εκδοθεί αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξή τους σε κατάσταση έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας»
Δηλαδή, επιχειρήσεις – αγροτικές εκμ/σεις που ο κάτοχος  δηλώνει έδρα εκτός της πυρόπληκτης περιοχής  φαίνεται ότι αποκλείονται.

 

3. Δεν υπάρχει  σαφής αναφορά και ενημέρωση  τι ισχύει όταν η επιχείρηση γεωργική εκμ/ση είναι μισθωμένη και υπέστη ζημία. Τι δικαιούται ο ιδιοκτήτης  και τι ο μισθωτής.

 

4.       Νέα παιδιά εγκαταστάθηκαν στη γεωργία και δημιούργησαν επιχείρηση – γεωργική εκμ/ση τον Μάιο – Ιούνιο του 2021 και δήλωσαν αυτή στο ΟΣΔΕ του 2021.
Η φωτιά πρόλαβε τις διαδικασίες  έναρξης  αγροτικής δραστηριότητας  στη ΔΟΥ Σπάρτης.
Όπως προκύπτει από την λειτουργία της πλατφόρμας  δεν μπορούν να κάνουν αίτηση ενίσχυσης.
Και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει  καμία .πρόβλεψη 


 Από τα παραπάνω προκύπτει η ανάγκη για την άμεση λήψη των παρακάτω μέτρων
- δημιουργία και λειτουργία ενός δικτύου επικοινωνίας και παροχής διευκρινήσεων στα θέματα  της κρατικής αρωγής

- δυνατότητα για μεταβολές  - τροποποιήσεις στα στοιχεία μητρώου των παραγωγών κατοικία  και έδρα της επιχείρησης

- συνεχής επικαιροποίηση των δεδομένων που αντλεί  η πλατφόρμα της Κρατικής Αρωγής  από το TAXISNET μέχρι και την 30/9 ώστε να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα αρωγής .

5. ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ  ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑΣ   ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥ ΑΝΕΡΓΟΥ  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΜΗ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΗ

 Στις 26 Αυγούστου επιχείρησα να δηλώσω στην εφαρμογή arogi.gov.gr την καταστροφή των κτημάτων μου που βρίσκονται στην περιοχή του Διαβολιτσίου στην φωτιά του Αυγούστου. Ενώ εισέρχομαι κανονικά στην εφαρμογή και φαίνονται τα κτήματα μου τα οποία πράγματι εντάσσονται στις πυρόπληκτες περιοχές προχωρώντας στην εφαρμογή εφόσον δεν διαθέτω επιχείρηση ή εγκαταστάσεις δεν μου αναγνωρίζεται καμία αποζημίωση και μπορώ να αιτηθώ μόνο για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Επικοινώνησα με τον Δήμο Οιχαλίας όπου αφού εξήγησα το πρόβλημα μου είπαν ότι και άλλοι τους ενημέρωσαν ότι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα αλλά πως οι ίδιοι δεν έχουν καμία ενημέρωση. Ρώτησα αν πρέπει να κάνω κάποια αίτηση στον Δήμο αλλά με πληροφόρησαν ότι ακόμα δεν γνώριζαν πως θα γίνουν οι αιτήσεις.

 Στην συνέχεια επικοινώνησα με το Υπουργείο Οικονομικών για να ζητήσω περαιτέρω διευκρινήσεις. Από εκεί με ενημέρωσαν ότι δεν γνωρίζουν ακριβώς τι συμβαίνει και ότι θα ξεκαθαρίσει σταδιακά το πρόβλημα ενώ μου συνέστησαν να μην οριστικοποιήσω την αίτηση μου ακόμα αλλά να περιμένω.

Μερικές μέρες μετά δοκίμασα εκ νέου να ολοκληρώσω την αίτηση μου αλλά είχα και πάλι το ίδιο πρόβλημα.

Στις 31 Αυγούστου τηλεφώνησα ξανά στον Δήμο Οιχαλίας όπου με ενημέρωσαν ότι ξεκίνησε στο Δημαρχείο η υποβολή αιτήσεων για τον ΕΛΓΑ. Για την αίτηση ήταν απαραίτητη η δήλωση των δικαιωμάτων από την Ένωση. Την επόμενη έκανα την αίτηση μου ( απλή διαδικασία και ήταν όντως πολύ εξυπηρετικοί από τον Δήμο) και ζήτησα να μου πουν αν γνωρίζουν γιατί στην εφαρμογή δεν φαίνεται να μπορώ να πάρω αποζημίωση. Μου είπαν ότι μάλλον αυτό συμβαίνει γιατί δεν είμαι κατά κύριο επάγγελμα αγρότισσα και μου συνέστησαν επίσης να περιμένω μήπως διευρυνθεί το πρόγραμμα και αναταχτούμε και εμείς στην αποζημίωση.

 

Μετάφραση