30.9.21

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑΤΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΜΑ «ΣΤΕΝΟ» ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΓΙΑΤΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΜΑ «ΣΤΕΝΟ» ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ


Εδώ και ένα χρόνο από τις 25 Σεπτεμβρίου 2020, δέκα πολίτες των Φιλιατρών οι οποίοι έχουν αγροτικά ακίνητα και ελαιοπερίβολα εκατέρωθεν του ρέματος «Στενού», που ξεκινά δυτικά της πόλης των Φιλιατρών και αφού διανύσει μήκος ενός και πλέον χιλιομέτρου, καταλήγει στο Λιμενάρι, σας έχουν στείλει αίτηση με την οποία διαμαρτύρονται, διότι η Περιφέρεια ενώ γνωρίζει τα σοβαρά προβλήματα εδώ και πολλά χρόνια που δημιουργούνται απ’ αυτό το ρέμα στις παρακείμενες ιδιοκτησίες δέκα αγροτών, όχι μόνο δεν έχει κάνει κάτι, αλλά ούτε έχει απαντήσει στην αίτηση των πολιτών. Η επιστολή των πολιτών έχει σταλεί από τον Δήμο Τριφυλίας από τις 25/09/2020 με αριθ. πρωτ. 12778. Οι πολίτες τονίζουν χαρακτηριστικά:

«Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πλείστες οι φορές που αρκετοί εξ ημών έχουμε απευθυνθεί στις Υπηρεσίες του άλλοτε Δήμου Φιλιατρών και πλέον Δήμου Τριφυλίας, παραπονούμενοι για την κατάσταση του ρέματος, η οποία διαρκώς χειροτερεύει. Συγκεκριμένα λόγω του μεγάλου όγκου υδάτων και λυμάτων που διοχετεύονται μέσω του ρέματος στη θάλασσα, πολλές φορές στο παρελθόν το ρέμα έχει πλημμυρίσει, η δε διάβρωση του εδάφους έχει ήδη προκαλέσει κατολισθήσεις του εδάφους με καταστροφικά αποτελέσματα. Εκατέρωθεν του ρέματος υπάρχουν εκατοντάδες ελαιόδενδρα, εκ των οποίων περίπου 10 έχουν ήδη πέσει μέσα στο ρέμα. Είναι δε ακόμη περίπου 60 ελαιόδενδρα, που πρόκειται να πέσουν τα επόμενα έτη, καθώς η κοίτη του ρέματος διαρκώς πλαταίνει και εισέρχεται μέσα στις ιδιοκτησίες μας με αποτέλεσμα να έχει αποκαλυφθεί το ριζικό σύστημα των δένδρων αυτών. Επιπλέον μειώνεται η παραγωγή των ελαιοδένδρων μας και σε πολλά από αυτά είναι αδύνατο να συλλέξουμε τους καρπούς. Κοντά δε στις εκβολές του ρέματος στη θάλασσα, συχνά το ρέμα πλημμυρίζει και το νερό εισβάλει σε παρακείμενα θερμοκήπια, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές. Μάλιστα τον Ιανουάριο του έτους 2019 η υπερχείλιση του ρέματος προκάλεσε την ολοσχερή καταστροφή τμημάτων θερμοκηπίων, και η υπόθεση έχει οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες στους αρμοδίους.

Τέλος, διατηρούμε όλοι τις επιφυλάξεις μας και για την ποιότητα των υδάτων που διέρχονται των ιδιοκτησιών μας και των ελαιοπεριβόλων μας (οι ρίζες των παρακείμενων ελαιοδένδρων βρίσκονται πλέον μέσα οτην κοίτη του ρέματος) και καταλήγουν στη θάλασσα, καθώς είναι πλείστες οι φορές που οι ακαθαρσίες είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού. Είναι δε ακόμη πιο έντονο το πρόβλημα κατά την χειμερινή περίοδο και κυρίως κατά την περίοδο λειτουργίας των ελαιοτριβείων.

Για όλα τα ανωτέρω, όλα τα προηγούμενα χρόνια, ήταν διαρκείς και επίμονες οι διαμαρτυρίες όλων ημών προς τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, αλλά το μόνο που εισπράξαμε ήταν αδιαφορία και εμπαιγμό. Οι ελάχιστες παρεμβάσεις εκ μέρους του Δήμου Φιλιατρών περιορίστηκαν σε εκβάθυνση του ρέματος, η οποία δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα και είχε ως αποτέλεσμα την ακόμη γρηγορότερη διάβρωση του εδάφους και την πτώση των τοιχωμάτων του ρέματος. Σε σημεία του ρέματος που στο παρελθόν το βάθος ανήρχετο σε περίπου ένα έως δύο μέτρα, σήμερα το βάθος έχει διπλασιαστεί φτάνοντας έως και τα τέσσερα μέτρα. Ομοίως έχει διπλασιαστεί και το πλάτος της κοίτης, φτάνοντας έως τις ρίζες των δένδρων μας, με αποτέλεσμα μοιραία να έχουν «μετακινηθεί» και τα σύνορα των ιδιοκτησιών μας.

Επειδή πρέπει επιτέλους να δοθεί μία οριστική λύση στο θέμα αυτό, το οποίο είναι γνωστό από δεκαετίες στους αρμοδίους αλλά ουδείς λαμβάνει τη σχετική πρωτοβουλία.

Για τους λόγους αυτούς

Και με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας

Αιτούμαστε

Να καταργηθεί ΑΜΕΣΑ το ανωτέρω ρέμα ή να γίνει εγκιβωτισμός του καθ’ όλο το μήκος του.

Να απαντήσετε εγγράφως στο αίτημά μας»

 

Για όλους αυτούς τους λόγους σας ρωτάμε:

1.     Αν έχετε ασχοληθεί με το αίτημα των πολιτών.

2.     Οι πολίτες ζητούν «ή να καταργηθεί άμεσα το ανωτέρω ρέμα ή να γίνει εγκιβωτισμός του καθ’ όλο το μήκος του και επιπλέον ζητούν να απαντήσετε εγγράφως στο αίτημά τους. α) Γιατί δεν απαντήσατε εδώ και ένα χρόνο; β) αν έχει ασχοληθεί η υπηρεσία, ποια τεχνική λύση προτείνει; και πότε δεσμεύεται να υλοποιηθεί στην πράξη;

 

Οι επερωτώντες περιφερειακοί σύμβουλοι

Θανάσης Πετράκος

Δημοσθένης Δρούγκας

 

 

Υ.Γ. Σας επισυνάπτουμε όλα τα σχετικά έγγραφα που σας έχουν αποσταλεί.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετάφραση