27.3.22

Ο κ. Μητσοτάκης και η ηγεσία της Ε.Ε. ούτε θέλουν ούτε μπορούν να αντιμετωπίσουν την Ενεργειακή κρίση

 

Ο  κ. Μητσοτάκης και η ηγεσία της Ε.Ε. ούτε θέλουν ούτε μπορούν να αντιμετωπίσουν την Ενεργειακή κρίση  

Των Νίκου Γεωργακάκη και Θανάση Πετράκου

Η   Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. που συγκλήθηκε για να συζητήσει εκτός από το πόλεμο στην Ουκρανία  και  τις κοινές ευρωπαϊκές δράσεις για την αναχαίτιση της ενεργειακής κρίσης  αποφάσισε :

1. Ότι δεν μπορεί  να αποφασίσει για αυτό μετέθεσαν   τις συζητήσεις για κοινές δράσεις  τον Μάιο  !!!

2. Απέρριψαν μετά βδελυγμίας την πρόταση των Ισπανών και των Πορτογάλων να αλλάξει ο  ακραία κερδοσκοπικός  τρόπος λειτουργίας των Χρηματιστηρίων Ενέργειας και της τιμολόγησης της χονδρικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας με βάση την υψηλότερη τιμή που μπαίνει στο δίκτυο ,διότι θεωρήθηκε πολύ αντινεοφιλελεύθερη  η οποία   παραβιάζει το όραμα!!! της «ενιαίας απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας» και τα όσια και ιερά του Χρηματιστηρίου και της κερδοσκοπίας  . Βέβαια παρά την απόρριψη της πρότασης τους η Ισπανία και η  Πορτογαλία,   πέτυχαν «ειδική  μεταχείριση » και συνεπώς είχαν κέρδος από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

3. Απέρριψαν επίσης  μετά βδελυγμίας  και την πρόταση των «Ανατολικοευρωπαίων» να παγώσει   η λειτουργία του Χρηματιστηρίου ρύπων  όσο διαρκεί η κρίση. Αυτό με δήθεν φιλοπεριβαλλοντική λογική!!!

4.  Άφησαν στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών την δυνατότητα προσωρινής φορολόγησης  των  υπερκερδών των Εταιρειών ενέργειας

5. Μίλησαν μεν για κοινή προμήθεια ΦΑ  αλλά  και αυτή τη κοινή δράση υπονόμευσε αμέσως η Γερμανία η οποία προχώρησε μόνη της σε συμφωνία με το Κατάρ

  6. Πανηγύρισαν που θα απεξαρτηθούν σε 8 χρόνια από το Ρωσικό ΦΑ και  θα εξαρτηθούν από το Αμερικάνικο  οποίο είναι πιο ακριβό από το Ρωσικό   και πιο αντιπεριβαλλοντικό .Τώρα βέβαια πως θα γίνει η απεξάρτηση  όταν η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών για την προμήθεια επιπλέον 15 δισ. κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) καλύπτει μόνο το 15% του στόχου για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και το 25% του στόχου για εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου για την Ευρώπη το 2022 ίσως αφήνεται μήπως γίνει το 8Ο   θαύμα  του κόσμου !!! . Να επισημανθεί εδώ η εκτίμηση  του προέδρου της ΡΑΕ κ. Αθανάσιο Δαγούμα ότι δεν είναι εύκολο να υποκατασταθούν με  αέριο από άλλες πηγές οι ποσότητες που έρχονται από Ρωσία αλλά και αν  βρεθούν η Ευρώπη  θα τα πληρώσει πανάκριβα.

Συνεπώς  η ηγεσία της Ε.Ε. ούτε θέλει ούτε μπορεί  να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Αντί για ενότητα είδαμε και πάλι    πολαπλή διαίρεση. Αντί αλληλεγγύη  βαθύς εθνικισμός  με πρωταγωνιστές για μια ακόμη φορά τη Γερμανία και την Ολλανδία  . Η  ηγεσία της Ε.Ε Απέδειξε  για μια ακόμη φορά ότι :1. Αντιμετώπιση της Ενεργειακής κρίσης και φτώχειας και νεοφιλελευθερισμός είναι έννοιες ασύμβατες. 2. Ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. είναι θεραπαινίδες των ΗΠΑ και 3. Ότι η Ε.Ε.  και σε αυτή τη κρίση ακολουθεί το δόγμα  « ότι μπορείς να κάνεις σήμερα άφησε το για αύριο η για το ποτέ». Και όλα αυτά διότι μια φιλολαϊκή αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είναι αντίθετη με τις καταστατικές αρχές της Ε.Ε. και   το όραμα της «ενιαίας απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας» η οποία μετέτρεψε  την ενέργεια από δημόσιο  αγαθό σε  ένα από τα πιο επικερδή εμπορεύματα και μάλιστα η «νέα» νεοφιλελεύθερη  πολιτική έχτισε έναν πύργο από διαφορετικά χρηματιστήρια που σήμερα πολλαπλασιάζουν τον αρνητικό αντίκτυπο της κρίσης στην κοινωνία και την οικονομία.  

Ο δε κ. Μητσοτάκης απέδειξε για μια ακόμη φορά  ότι οι Έλληνες πολίτες ,που στενάζουν   από την ενεργειακή φτώχεια και ακρίβεια, δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από αυτόν. Προέχει να επιβεβαιώσει στα αφεντικά του ότι είναι ο πιο πειθήνιος μαθητής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και ο πιο φανατικός εκπρόσωπος των  συμφερόντων που έχουν μετατρέψει την ενέργεια από Δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα. Για αυτό και δεν διανοήθηκε να υποστηρίξει ούτε την πρόταση των «Νοτίων» Ισπανών και Πορτογάλων για την αλλαγή  του τρόπου λειτουργίας των Χρηματιστηρίων Ενέργειας  ούτε την πρόταση των    «Ανατολικοευρωπαίων» να παγώσει   η λειτουργία του Χρηματιστηρίου ρύπων  όσο διαρκεί η κρίση. Γιατί για τον κ. Μητσοτάκη  προέχουν τα συμφέροντα των Αμερικάνων να πουλάνε το ακριβότερο σχιστολιθικό ΦΑ, των εφοπλιστών που το  μεταφέρουν και των ιδιωτών παραγωγών ενέργειας που κερδοσκοπούν ασύστολα στις πλάτες των καταναλωτών. Για τον κ. Μητσοτάκη νόμος είναι τα υπερκέρδη των ολιγαρχών και όχι το δίκιο των πολλών. Αυτών τα συμφέροντα έχει ταχθεί να υπερασπίζει ο  κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του. Για αυτό ο κ. Μητσοτάκης και πρωτοστάτησε στο  embargo φυσικού αερίου και πετρελαίου από  Ρωσία και στην αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία και στην  ενεργοποίηση των βάσεων Σούδας, Αλεξανδρούπολης .   Συνεπώς οι πολίτες πρέπει να κατανοήσουμε ότι η επίθεση που δεχόμαστε στο εισόδημα μας, μόνο με μαζικούς και ενωτικούς αγώνες μπορεί να αντιμετωπιστεί με δεδομένο ότι τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας είναι ψίχουλα μπροστά  στην καταιγίδα της ενεργειακής ακρίβειας   η οποία   απειλεί να οδηγήσει και σε επισιτιστική κρίση ,αφού  έχουν αρχίσει να φαίνονται  και οι ελλείψεις  σε δημητριακά και φυτικά έλαια .

Μόνο με αγώνες μπορούμε να επιβάλλουμε  και   ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης όπως   (εφαρμογή πλαφόν στις τιμές, φορολόγηση των υπερκερδών , κατάργηση ή έστω ριζική μείωση   Ε.Φ.Κ., Φ.Π.Α ,ακύρωση της βίαιης και πρόωρης απολιγνιτοποίησης,  κατάργηση ή αναστολή λειτουργίας  του  χρηματιστήριου  ενέργειας  της ρήτρας αναπροσαρμογής, και της οριακή τιμή τιμολόγησης, κλπ )αλλά  και να  ανατρέψουμε αυτές τις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που όχι μόνο έχουν μετατρέψει την ενέργεια σε    εμπόρευμα 100% αλλά θα οδηγήσουν στην απόλυτη φτωχοποίηση όχι μόνο των λαϊκών στρωμάτων αλλά την πλειοψηφία των πολιτών.

Νίκος Γεωργακάκης

Θανάσης Πετράκος

 

 

Μετάφραση