31.3.22

Επιτέλους δικαίωση-από το φόβο βέβαια !!! Του Θανάση Πετράκου

 

                         Επιτέλους δικαίωση-από το φόβο βέβαια !!!

Του Θανάση Πετράκου

 Η κυβέρνηση Μητσοτάκη  ,η πιο νεοφιλελεύθερη ,η πιο διαπλεκόμενη αλλά και η πιο άχρηστη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης ,η κυβέρνηση ντίλερ των μεγάλο-ιδιωτικών  συμφερόντων και των συμφερόντων των ΗΠΑ   , βλέποντας την κατρακύλα  της  στις δημοσκοπήσεις ,την οργή του κόσμου και από το φόβο  ότι δεν θα έχουμε ρεύμα αναγκάστηκε χθες να ακυρώσει τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και να ανοίξουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες τις οποίες έκλεισε άρον- άρον και τις απαξίωσε  .

Εμείς της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» επί 2,5 χρόνια φωνάζουμε ότι η Μητσοτάκης ΑΕ ,με την αιφνιδιαστική απόφαση  για πρόωρη και βίαιη απολιγνιτοποίηση, διαπράττει  μέγα εθνικό και κοινωνικό  έγκλημα. Προειδοποιήσαμε  ότι  η   χωρίς προετοιμασία απόφαση αυτή έχει μεγάλους κινδύνους   για την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας και φυσικά  θα αυξήσει την ήδη ακριβή κιλοβατώρα (ΚWh) στην Ελλάδα. Καταγγείλαμε από τη πρώτη στιγμή με ένταση  ότι ο κ. Μητσοτάκης λειτουργεί  ως   εκπρόσωπος των  ιδιωτικών συμφερόντων (των εισαγωγέων ΦΑ, και των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών), των Αμερικανικών συμφερόντων ,των συμφερόντων των εφοπλιστών μεταφοράς LNG και συνολικά του λόμπι του φυσικού αερίου και όχι των συμφερόντων του Ελληνικού λαού. Επίσης ότι τονίσαμε ότι η απόφαση Μητσοτάκη δεν έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος.

Για αυτό παρότι εδώ και 8  μήνες παρότι οι καταναλωτές νοικοκυριά ,αγρότες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες πάθαιναν  εγκεφαλικά όταν έβλεπαν  το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος  ο  ντίλερ  του λόμπι του φυσικού αερίου επέμενε στην εγκληματική πολιτική του. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν ένα μήνα, ενώ είχε ξεσπάσει  ο πόλεμος στην Ουκρανία και συνεπώς  είχαν μεγαλώσει πολύ οι    κίνδυνοι για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας,  αλλά   και για νέα    μεγάλη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος , ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή επέμεινε στην βίαιη και πρόωρη απολιγνιτοποίηση  και ανακοίνωσε στη Βουλή ότι οι λιγνιτικές μονάδες μπαίνουν σε ψυχρή εφεδρεία.!!!  

Χθες πανικόβλητος και αντιλαμβανόμενος την οργή του κόσμου αποφάσισε να ανακαλέσει  τις γελοιότητες που έλεγε ακόμη και στις αρχές του Μάρτη . Αυτό όμως δεν μειώνει τις  μεγάλες του ευθύνες και πρέπει  να πληρώσει πολύ ακριβά την πολιτικά εγκληματική πολιτική του για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα που εκπροσωπεί .

Διότι εκτός από όλες τις άλλες αρνητικές συνέπειες της βίαιης και πρόωρης απολιγνιτοποί- ησης  ιδιαίτερα  εδώ και ένα χρόνο και κυρίως εδώ  και 7  μήνες ( Αύγουστος 2021- Φεβρουάριος 2022), ,ο  λαός έχει πληρώσει πολύ ακριβά την πολιτική της Μητσοτάκης ΑΕ ,αφού  το  συνολικό κόστος παραγωγής ανά  μεγαβατώρα  από  Φ.Α. είναι περί τα 150 ευρώ κατά μέσο όρο   πιο ακριβό από το κόστος  παραγωγής  από Λιγνίτη μαζί με το κόστος των ρύπων του Διοξειδίου του Άνθρακα .Διότι το κόστος παραγωγής από λιγνίτη μαζί με το κόστος ρύπων είναι  σταθερά 127,5 ευρώ η  μεγαβατώρα  ενώ  το  κόστος  παραγωγής από ΦΑ μέχρι  τέλη Σεπτέμβρη ήταν  μεσοσταθμικά  περί τα 180 ευρώ  και από 7/10 /2021 εκτινάχθηκε στα 270 ευρώ η  μεγαβατώρα    .Άρα  η παραγωγή από ΦΑ ενώ ήταν πιο ακριβή  κατά 50 ευρώ η μεγαβατώρα πήγε στα 150  και στο τέλος Φεβρουαρίου στα 300  ευρώ η μεγαβατώρα. Συνεπώς κατά ΜΟ είναι πιο ακριβή στο τελευταίο επτάμηνο Σεπτέμβρης – Φεβρουάριος  κατά 150  ευρώ περίπου . Αυτό αντιστοιχεί σε επιπλέον κόστος   περίπου 1,8 δις  (12.000.000 Μεγαβατώρες το 7μηνο  από ΦΑ επί  150  ευρώ).

Συνεπώς   η  βίαιη και  πρόωρη απολιγνιτοποίηση  έχει επιβαρύνει  μόνο από αυτή τη σκοπιά τον τελευταίο   χρόνο  Φεβρουάριος 2021- Φεβρουάριος 2022 τη χώρα και τη κοινωνία  περίπου  2,3δις  (1,8δις +  550 εκ)  !!!

Αυτά δεν πρέπει  να ξεχαστούν από τους πολίτες .Πρέπει  να πληρώσει πολύ ακριβά,  ο κ. Μητσοτάκης , όπως και όλοι οι παρατρεχάμενοι του όπως ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Π. Νίκας   ο οποίος  όχι μόνο συμφωνούσε με τον κ. Μητσοτάκη αλλά εμφανιζόταν   «βασιλικότερος του Βασιλέως». Πρέπει  να πληρώσει όχι μόνο για την οικονομική καταστροφή που έχουν πάθει οι πολίτες αλλά και για την απαξίωση και διάλυση που έκανε στα λιγνιτικά κέντρα με συνέπεια να υπάρχουν σήμερα  δυσκολίες να επαναλειτουργήσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες,  με ασφάλεια  και με τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος που λειτουργούσαν,  πριν τις κλείσει το δίδυμο της καταστροφής Μητσοτάκης- Χατζηδάκης .

Δεν φτάνει όμως η ακύρωση της    βίαιης και  πρόωρης απολιγνιτοποίησης  για τη μείωση των τιμών πρέπει εδώ και τώρα και να ξαναγίνει το ηλεκτρικό ρεύμα από  εμπόρευμα  Δημόσιο αγαθό   μέσω  της άμεσης κατάργησης του Χρηματιστηρίου Ενέργειας  , της οριακής τιμολόγησης   ,της ρήτρας αναπροσαρμογής  και της επανάκτησης  του  Δημόσιου χαρακτήρα  του ομίλου της ΔΕΗ (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ,ΔΕΔΔΔΗΕ). Διότι με βάση το χρηματιστήριο Ενέργειας, ο τελευταίος που πουλάει ρεύμα για να συμπληρωθούν οι ποσότητες που καταναλώνουμε και χρησιμοποιούμε, ορίζει την τιμή  για όλους!!!!

Ο  Θανάσης Πετράκος είναι Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου ,επικεφαλής της  «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου»  και πρώην Βουλευτής Μεσσηνίας

Μετάφραση