27.2.23

ΕΙΣΗΓΗΣΗ Ανάκληση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής (17/1/2023) για την τροποποίηση της Π.Σ. του έργου Ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ: «Ανάκληση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής (17/1/2023) για την τροποποίηση της Π.Σ. του έργου Ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών με προϋπολογισμό 3.286.000 ευρώ, στα πλαίσια συμμόρφωσης της λειτουργίας της Οικονομικής Επιτροπής και του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου με την απόφαση του ΣτΕ και τον Νόμο».

Κύριε Πρόεδρε κύριε Περιφερειάρχη κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Παρότι:

 1) Με την 2377/2022 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ κρίθηκαν, οριστικά και αμετάκλητα, αντισυνταγματικές οι κυβερνητικές ρυθμίσεις που αφορούν:

α) στον τρόπο συγκρότησης των Οικονομικών Επιτροπών των ΟΤΑ

β) στη μεταβίβαση σημαντικών αρμοδιοτήτων από τα Συμβούλια στις Οικονομικές Επιτροπές.

Και γ) Κρίθηκαν όλες οι αποφάσεις των Οικονομικών Επιτροπών άκυρες μετά τις 2/12/2022

2. Ψηφίστηκε στις 17/1/2023 Νόμος ο οποίος ορίζει ότι όλες οι Προγραμματικές Συμβάσεις από τις 2/12/2022 και μετά πρέπει να έρχονται προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Παρόλα αυτά η Περιφερειακή Αρχή δεν συμμορφώνεται ούτε με την απόφαση του Σ.τ.Ε. ούτε με το Νόμο ούτε με τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα: 1. Στις 17/1/2023αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή με Αρ. Απ.73 (ΑΔΑ 6ΨΨΨ7ΛΙ-479) την «τροποποίηση της Π.Σ. του έργου Ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών με προϋπολογισμό 3.286.000 ευρώ» χωρίς να φέρει το θέμα στη συνέχεια προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο όπως ο Νόμος ορίζει.

2. Στις 1/2/2023 σε σύσκεψη του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με διευθύνσεις Τεχνικών Έργων συζητήθηκε και η εξέλιξη στη διαδικασία των 4 έργων που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” – σε Νεμέα στην Κορινθία, Λυγουριό στην Αργολίδα, Μαντίνειες και Φιλιατρά στη Μεσσηνία – με την επισήμανση ότι η δημοπράτησή τους θα πρέπει να έχει γίνει πριν από το Πάσχα.

Τονίζουμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει εγκρίνει το έργο της ανάπλασης πλατείας Φιλιατρών και κυρίως τη μελέτη την έχει απορρίψει δυο φορές το Υπουργείο Πολιτισμού και νέα μελέτη δεν έχει εγκριθεί.

Επιπλέον τονίζουμε ότι επειδή οι προγενέστερες αποφάσεις των οικονομικών επιτροπών (Δήμου Τριφυλίας - περιφέρειας Πελοποννήσου) αναφέρονταν ρητά στη μελέτη που ακυρώθηκε δις από την Υπηρεσία νεότερων μνημείων, παύουν να έχουν ισχύ. Εν προκειμένω, εφόσον μεσολάβησε η απόφαση του ΣτΕ εκ της οποίας προέκυψε αλλαγή στη νομολογία, πλέον τις προγραμματικές συμβάσεις εγκρίνει το ΠεΣυ. Συνεπώς η τελευταία απόφαση (Αρ. Απ. 73 ) της οικονομικής επιτροπής Πελοποννήσου είναι Άκυρη.

 

3. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι:

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στην συνεδρίαση του την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 αφού συζήτησε το θέμα «Σχετικά με την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για την ανάπλαση της πλατείας Φιλιατρών» και έλαβε υπόψη του την ομόφωνη απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών αποφάσισε κατά πλειοψηφία με ψήφους 20 υπέρ έναντι 18 κατά τα εξής:

1.    Τα αρμόδια συλλογικά όργανα της Περιφέρειας Πελοποννήσου να ακυρώσουν κάθε απόφαση τους που αφορά τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δήμου Τριφυλίας για την ανάπλαση της πλατείας Φιλιατρών, προϋπολογισμού ύψους 3.286.000 ευρώ υπογραφή προγραμματικής σύμβασης.

2.    Τα αρμόδια συλλογικά όργανα της Περιφέρειας Πελοποννήσου να ακυρώσουν κάθε απόφαση τους που αφορά την Προγραμματική Σύμβαση “Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων έδρας της Περιφέρειας Πελοποννήσου”.

3. Μετά τη λήψη των σχετικών αποφάσεων να ανακληθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύναψη Συμβάσεων Μίσθωσης Έργου (Σ.Μ.Ε.) ιδιωτικού δικαίου με τέσσερα (4) άτομα στο πλαίσιο υλοποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης για την Πράξη: "Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων έδρας της Περιφέρειας Πελοποννήσου", και ειδικότερα για το αρ. πρωτ. 376866/01-11-2022 αίτημα της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Πελοποννήσου «ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ – ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ», για την εκπόνηση των επιμέρους μελετών που απαιτούνται για την «ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ – ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ».

4. Αποδέχεται την ομόφωνη απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών η οποία τονίζει: «Για ενάμιση χρόνο η πόλη μας είναι αναστατωμένη από μια μελέτη, (την 6/2021, με τον Φαραωνικό προϋπολογισμό των 3.286.000 ευρώ, για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Φιλιατρών), που συνάντησε την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, του Κοινοτικού και του Δημοτικού Συμβουλίου και απορρίφθηκε δύο φορές από την αρμόδια υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.

Μετά την εκ νέου απόρριψη από το ΥΠ.ΠΟ της 6/2021 μελέτης του Δήμου Τριφυλίας, η Περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου ανέθεσε στον αναπτυξιακό οργανισμό ΜΟΡΙΑΣ με προκλητικές αμοιβές τεχνικών συμβούλων, τη σύνταξη νέας μελέτης, ώστε να κατασκευαστεί το έργο «ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών προϋπολογισμού 3.286.000 ευρώ».

Με δεδομένα ότι:

Δεν υπάρχει καμία δημόσια διαβούλευση, ούτε αποφάσεις συλλογικών οργάνων (Κοινοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών, Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας) για το έργο.

Η Προγραμματική Σύμβαση του 2021, μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας, αναφέρεται στην υλοποίηση της απορριφθείσας και άκυρης πλέον μελέτης με αριθμό 6/2021 της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Τριφυλίας.

Αρμοδιότητα σύνταξης νέας μελέτης από την Περιφέρεια, προϋποθέτει νέα προγραμματική σύμβαση επ’ αυτού.

Στο ΣτΕ έχει οριστεί δικάσιμος μετά από προσφυγή αιρετών και ενεργών πολιτών της τοπικής κοινωνίας των Φιλιατρών.

Η πόλη των Φιλιατρών έχει ανάγκη λειτουργικών και αισθητικών παρεμβάσεων στον αστικό της ιστό, που είναι συμβατές και χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης καθώς και ήπιων παρεμβάσεων στο χώρο της πλατείας.

5. Απαιτεί αποδεχόμενο τις ομόφωνες προτάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών:

Α) Τον προσδιορισμό του φυσικού αντικειμένου του έργου, ως εξής: “Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπλαση – Αναζωογόνηση του κέντρου των Φιλιατρών”, όπως αναφέρει και η σχετική πρόσκληση του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” ΑΤ.Ο6. (ενδεικτικά: ήπιες παρεμβάσεις στην Κεντρική Πλατεία (Καποδιστρίου) Φιλιατρών, Συντήρηση – ανάδειξη Φλωρεντιανού σιντριβανιού Πλατείας Καποδιστρίου. Δίκτυο διαδρομών ποδηλάτου – πεζοδρόμια και πεζοδρομήσεις. Ανακαίνιση ιστορικών κτιρίων: Δημαρχείο – Ρολόι, Παλαιό Λύκειο, Παλιά Δεξαμενή. Ανακαίνιση και λειτουργία εργαστηρίου Αγροτικού Ινστιτούτου Φιλιατρών (ΑΙΦ) – Αναβάθμιση χώρου Αγροκηπίου και δημιουργία πάρκου φυσικής ιστορίας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ).

Β) Νέα προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Τριφυλίας και Περιφέρειας Πελοποννήσου με βάση τα παραπάνω

Επειδή όπως προκύπτει από όλα τα ανωτέρω η Περιφερειακή Αρχή και ιδιαίτερα ο κ. Περιφερειάρχης συνεχίζει να λειτουργεί αγνοώντας προκλητικά την όχι μόνο σημαντική αυτή απόφαση του ΣτΕ και τις αποφάσεις του ΠΕΣΥΠ αλλά αγνοείται προκλητικά και το Νόμο και το Υπουργείο Πολιτισμού προτείνουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου να αποφασίσει τα εξής:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

2            Επικαιροποιεί και επαναβεβαιώνει την απόφαση του της 29ης Νοεμβρίου 2022

3            Το Πε.Συ. Πελοποννήσου θεωρεί ΑΚΥΡΗ την υπ’ αρ. 73/17.1.2023 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής «περί τροποποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης με το Δήμο Τριφυλίας, για την υλοποίηση του έργου «Ανάπλαση Κεντρικής Πλατείας Φιλιατρών» για τι βάση του Νόμου 5013/2023 άρθρου 35, σε εφαρμογή της υπ’αρ.2377/2022 Απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η Αρμοδιότητα για την ψήφιση των Προγραμματικών Συμβάσεων ανήκει στο Περιφερειακό Συμβούλιο,

4            Ζητά από τον κ. Περιφερειάρχη και την Περιφερειακή Αρχή, να καταθέσει προς συζήτηση και ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νέο Σχέδιο Προγραμματικής για το ανωτέρω έργο ενσωματώνοντας το περιεχόμενο των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου της Κοινότητας Φιλιατρών, του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας και του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου. Δηλαδή με το περιεχόμενο του έργου και με την νέα μελέτη, όπως αυτά περιγράφονται στις εν λόγω Αποφάσεις των Αρμοδίων Συλλογικών Οργάνων και όχι με την απορριφθείσα μελέτη.

5            Ζητά από τον κύριο Περιφερειάρχη να ακυρώσει κάθε διαδικασία δημοπράτησης του έργου «Ανάπλαση Κεντρικής Πλατείας Φιλιατρών», σεβόμενος την νομιμότητα και την ισχυρή βούληση των Συλλογικών Οργάνων του Δήμου και της Περιφέρειας.

Η ΑΤ06 πρόσκληση του Α. Τρίτσης για "Αστική Αναζωογόνηση" από 20.7.2020 που βγήκε και μετά από 4 τροποποιήσεις, διατηρεί ως προθεσμία ολοκλήρωσης των έργων 31.12.2023, δεν έχει δοθεί παράταση. Επομένως το έως το Πάσχα να έχει δημοπρατηθεί η πλατεία Φιλιατρών δεν προκύπτει από πουθενά, ενώ 2 1/2 χρόνια παίζουν....καθυστέρηση και εκβιασμό. Σύμφωνα με την πρόσκληση μπορεί να δοθεί παράταση ολοκλήρωσης μετά από αιτιολογημένη πρόταση Περιφέρειας....

6            Απαιτεί αποδεχόμενο τις ομόφωνες προτάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών:

Α) Τον προσδιορισμό του φυσικού αντικειμένου του έργου, ως εξής: “Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπλαση – Αναζωογόνηση του κέντρου των Φιλιατρών”, όπως αναφέρει και η σχετική πρόσκληση του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” ΑΤ.Ο6. (ενδεικτικά: ήπιες παρεμβάσεις στην Κεντρική Πλατεία (Καποδιστρίου) Φιλιατρών, Συντήρηση – ανάδειξη Φλωρεντιανού σιντριβανιού Πλατείας Καποδιστρίου. Δίκτυο διαδρομών ποδηλάτου- πεζοδρόμια και πεζοδρομήσεις. Ανακαίνιση ιστορικών κτιρίων: Δημαρχείο – Ρολόι, Παλαιό Λύκειο, Παλιά Δεξαμενή. Ανακαίνιση και λειτουργία εργαστηρίου Αγροτικού Ινστιτούτου Φιλιατρών (ΑΙΦ) – Αναβάθμιση χώρου Αγροκηπίου και δημιουργία πάρκου φυσικής ιστορίας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης).

Β) Νέα προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Τριφυλίας και Περιφέρειας Πελοποννήσου με βάση τα παραπάνω.

  με προϋπολογισμό 3.286.000 ευρώ, στα πλαίσια συμμόρφωσης της λειτουργίας της Οικονομικής Επιτροπής και του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου με την απόφαση του ΣτΕ και τον Νόμο».

Κύριε Πρόεδρε κύριε Περιφερειάρχη κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Παρότι:

 1) Με την 2377/2022 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ κρίθηκαν, οριστικά και αμετάκλητα, αντισυνταγματικές οι κυβερνητικές ρυθμίσεις που αφορούν:

α) στον τρόπο συγκρότησης των Οικονομικών Επιτροπών των ΟΤΑ

β) στη μεταβίβαση σημαντικών αρμοδιοτήτων από τα Συμβούλια στις Οικονομικές Επιτροπές.

Και γ) Κρίθηκαν όλες οι αποφάσεις των Οικονομικών Επιτροπών άκυρες μετά τις 2/12/2022

2. Ψηφίστηκε στις 17/1/2023 Νόμος ο οποίος ορίζει ότι όλες οι Προγραμματικές Συμβάσεις από τις 2/12/2022 και μετά πρέπει να έρχονται προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Παρόλα αυτά η Περιφερειακή Αρχή δεν συμμορφώνεται ούτε με την απόφαση του Σ.τ.Ε. ούτε με το Νόμο ούτε με τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα: 1. Στις 17/1/2023αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή με Αρ. Απ.73 (ΑΔΑ 6ΨΨΨ7ΛΙ-479) την «τροποποίηση της Π.Σ. του έργου Ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών με προϋπολογισμό 3.286.000 ευρώ» χωρίς να φέρει το θέμα στη συνέχεια προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο όπως ο Νόμος ορίζει.

2. Στις 1/2/2023 σε σύσκεψη του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με διευθύνσεις Τεχνικών Έργων συζητήθηκε και η εξέλιξη στη διαδικασία των 4 έργων που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” – σε Νεμέα στην Κορινθία, Λυγουριό στην Αργολίδα, Μαντίνειες και Φιλιατρά στη Μεσσηνία – με την επισήμανση ότι η δημοπράτησή τους θα πρέπει να έχει γίνει πριν από το Πάσχα.

Τονίζουμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει εγκρίνει το έργο της ανάπλασης πλατείας Φιλιατρών και κυρίως τη μελέτη την έχει απορρίψει δυο φορές το Υπουργείο Πολιτισμού και νέα μελέτη δεν έχει εγκριθεί.

Επιπλέον τονίζουμε ότι επειδή οι προγενέστερες αποφάσεις των οικονομικών επιτροπών (Δήμου Τριφυλίας - περιφέρειας Πελοποννήσου) αναφέρονταν ρητά στη μελέτη που ακυρώθηκε δις από την Υπηρεσία νεότερων μνημείων, παύουν να έχουν ισχύ. Εν προκειμένω, εφόσον μεσολάβησε η απόφαση του ΣτΕ εκ της οποίας προέκυψε αλλαγή στη νομολογία, πλέον τις προγραμματικές συμβάσεις εγκρίνει το ΠεΣυ. Συνεπώς η τελευταία απόφαση (Αρ. Απ. 73 ) της οικονομικής επιτροπής Πελοποννήσου είναι Άκυρη.

 

3. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι:

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στην συνεδρίαση του την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 αφού συζήτησε το θέμα «Σχετικά με την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για την ανάπλαση της πλατείας Φιλιατρών» και έλαβε υπόψη του την ομόφωνη απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών αποφάσισε κατά πλειοψηφία με ψήφους 20 υπέρ έναντι 18 κατά τα εξής:

1.    Τα αρμόδια συλλογικά όργανα της Περιφέρειας Πελοποννήσου να ακυρώσουν κάθε απόφαση τους που αφορά τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δήμου Τριφυλίας για την ανάπλαση της πλατείας Φιλιατρών, προϋπολογισμού ύψους 3.286.000 ευρώ υπογραφή προγραμματικής σύμβασης.

2.    Τα αρμόδια συλλογικά όργανα της Περιφέρειας Πελοποννήσου να ακυρώσουν κάθε απόφαση τους που αφορά την Προγραμματική Σύμβαση “Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων έδρας της Περιφέρειας Πελοποννήσου”.

3. Μετά τη λήψη των σχετικών αποφάσεων να ανακληθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύναψη Συμβάσεων Μίσθωσης Έργου (Σ.Μ.Ε.) ιδιωτικού δικαίου με τέσσερα (4) άτομα στο πλαίσιο υλοποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης για την Πράξη: "Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων έδρας της Περιφέρειας Πελοποννήσου", και ειδικότερα για το αρ. πρωτ. 376866/01-11-2022 αίτημα της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Πελοποννήσου «ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ – ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ», για την εκπόνηση των επιμέρους μελετών που απαιτούνται για την «ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ – ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ».

4. Αποδέχεται την ομόφωνη απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών η οποία τονίζει: «Για ενάμιση χρόνο η πόλη μας είναι αναστατωμένη από μια μελέτη, (την 6/2021, με τον Φαραωνικό προϋπολογισμό των 3.286.000 ευρώ, για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Φιλιατρών), που συνάντησε την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, του Κοινοτικού και του Δημοτικού Συμβουλίου και απορρίφθηκε δύο φορές από την αρμόδια υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.

Μετά την εκ νέου απόρριψη από το ΥΠ.ΠΟ της 6/2021 μελέτης του Δήμου Τριφυλίας, η Περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου ανέθεσε στον αναπτυξιακό οργανισμό ΜΟΡΙΑΣ με προκλητικές αμοιβές τεχνικών συμβούλων, τη σύνταξη νέας μελέτης, ώστε να κατασκευαστεί το έργο «ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών προϋπολογισμού 3.286.000 ευρώ».

Με δεδομένα ότι:

Δεν υπάρχει καμία δημόσια διαβούλευση, ούτε αποφάσεις συλλογικών οργάνων (Κοινοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών, Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας) για το έργο.

Η Προγραμματική Σύμβαση του 2021, μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας, αναφέρεται στην υλοποίηση της απορριφθείσας και άκυρης πλέον μελέτης με αριθμό 6/2021 της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Τριφυλίας.

Αρμοδιότητα σύνταξης νέας μελέτης από την Περιφέρεια, προϋποθέτει νέα προγραμματική σύμβαση επ’ αυτού.

Στο ΣτΕ έχει οριστεί δικάσιμος μετά από προσφυγή αιρετών και ενεργών πολιτών της τοπικής κοινωνίας των Φιλιατρών.

Η πόλη των Φιλιατρών έχει ανάγκη λειτουργικών και αισθητικών παρεμβάσεων στον αστικό της ιστό, που είναι συμβατές και χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης καθώς και ήπιων παρεμβάσεων στο χώρο της πλατείας.

5. Απαιτεί αποδεχόμενο τις ομόφωνες προτάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών:

Α) Τον προσδιορισμό του φυσικού αντικειμένου του έργου, ως εξής: “Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπλαση – Αναζωογόνηση του κέντρου των Φιλιατρών”, όπως αναφέρει και η σχετική πρόσκληση του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” ΑΤ.Ο6. (ενδεικτικά: ήπιες παρεμβάσεις στην Κεντρική Πλατεία (Καποδιστρίου) Φιλιατρών, Συντήρηση – ανάδειξη Φλωρεντιανού σιντριβανιού Πλατείας Καποδιστρίου. Δίκτυο διαδρομών ποδηλάτου – πεζοδρόμια και πεζοδρομήσεις. Ανακαίνιση ιστορικών κτιρίων: Δημαρχείο – Ρολόι, Παλαιό Λύκειο, Παλιά Δεξαμενή. Ανακαίνιση και λειτουργία εργαστηρίου Αγροτικού Ινστιτούτου Φιλιατρών (ΑΙΦ) – Αναβάθμιση χώρου Αγροκηπίου και δημιουργία πάρκου φυσικής ιστορίας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ).

Β) Νέα προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Τριφυλίας και Περιφέρειας Πελοποννήσου με βάση τα παραπάνω

Επειδή όπως προκύπτει από όλα τα ανωτέρω η Περιφερειακή Αρχή και ιδιαίτερα ο κ. Περιφερειάρχης συνεχίζει να λειτουργεί αγνοώντας προκλητικά την όχι μόνο σημαντική αυτή απόφαση του ΣτΕ και τις αποφάσεις του ΠΕΣΥΠ αλλά αγνοείται προκλητικά και το Νόμο και το Υπουργείο Πολιτισμού προτείνουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου να αποφασίσει τα εξής:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

2            Επικαιροποιεί και επαναβεβαιώνει την απόφαση του της 29ης Νοεμβρίου 2022

3            Το Πε.Συ. Πελοποννήσου θεωρεί ΑΚΥΡΗ την υπ’ αρ. 73/17.1.2023 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής «περί τροποποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης με το Δήμο Τριφυλίας, για την υλοποίηση του έργου «Ανάπλαση Κεντρικής Πλατείας Φιλιατρών» για τι βάση του Νόμου 5013/2023 άρθρου 35, σε εφαρμογή της υπ’αρ.2377/2022 Απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η Αρμοδιότητα για την ψήφιση των Προγραμματικών Συμβάσεων ανήκει στο Περιφερειακό Συμβούλιο,

4            Ζητά από τον κ. Περιφερειάρχη και την Περιφερειακή Αρχή, να καταθέσει προς συζήτηση και ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νέο Σχέδιο Προγραμματικής για το ανωτέρω έργο ενσωματώνοντας το περιεχόμενο των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου της Κοινότητας Φιλιατρών, του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας και του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου. Δηλαδή με το περιεχόμενο του έργου και με την νέα μελέτη, όπως αυτά περιγράφονται στις εν λόγω Αποφάσεις των Αρμοδίων Συλλογικών Οργάνων και όχι με την απορριφθείσα μελέτη.

5            Ζητά από τον κύριο Περιφερειάρχη να ακυρώσει κάθε διαδικασία δημοπράτησης του έργου «Ανάπλαση Κεντρικής Πλατείας Φιλιατρών», σεβόμενος την νομιμότητα και την ισχυρή βούληση των Συλλογικών Οργάνων του Δήμου και της Περιφέρειας.

Η ΑΤ06 πρόσκληση του Α. Τρίτσης για "Αστική Αναζωογόνηση" από 20.7.2020 που βγήκε και μετά από 4 τροποποιήσεις, διατηρεί ως προθεσμία ολοκλήρωσης των έργων 31.12.2023, δεν έχει δοθεί παράταση. Επομένως το έως το Πάσχα να έχει δημοπρατηθεί η πλατεία Φιλιατρών δεν προκύπτει από πουθενά, ενώ 2 1/2 χρόνια παίζουν....καθυστέρηση και εκβιασμό. Σύμφωνα με την πρόσκληση μπορεί να δοθεί παράταση ολοκλήρωσης μετά από αιτιολογημένη πρόταση Περιφέρειας....

6            Απαιτεί αποδεχόμενο τις ομόφωνες προτάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών:

Α) Τον προσδιορισμό του φυσικού αντικειμένου του έργου, ως εξής: “Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπλαση – Αναζωογόνηση του κέντρου των Φιλιατρών”, όπως αναφέρει και η σχετική πρόσκληση του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” ΑΤ.Ο6. (ενδεικτικά: ήπιες παρεμβάσεις στην Κεντρική Πλατεία (Καποδιστρίου) Φιλιατρών, Συντήρηση – ανάδειξη Φλωρεντιανού σιντριβανιού Πλατείας Καποδιστρίου. Δίκτυο διαδρομών ποδηλάτου- πεζοδρόμια και πεζοδρομήσεις. Ανακαίνιση ιστορικών κτιρίων: Δημαρχείο – Ρολόι, Παλαιό Λύκειο, Παλιά Δεξαμενή. Ανακαίνιση και λειτουργία εργαστηρίου Αγροτικού Ινστιτούτου Φιλιατρών (ΑΙΦ) – Αναβάθμιση χώρου Αγροκηπίου και δημιουργία πάρκου φυσικής ιστορίας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης).

Β) Νέα προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Τριφυλίας και Περιφέρειας Πελοποννήσου με βάση τα παραπάνω.

 

Μετάφραση