3.2.23

ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΕΡΤΡΟΦΗΣ –ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΛΥΣΗ

 

ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΕΡΤΡΟΦΗΣ –ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΛΥΣΗ

  Του Θανάση  Πετράκου

Οργή  και θλίψη για το επερχόμενο τέλος της μαύρης σταφίδας ,νοιώθουν οι σταφιδοπαραγωγοί  αλλά και όλοι εμείς  που μεγαλώσαμε, σπουδάσαμε  και ζήσαμε από τη  μαύρη σταφίδα την ελληνική υπερτροφή ,τον «μαύρο χρυσό» όπως τον έλεγαν οι γονείς μας και οι παππούδες μας.

 Η ύστατη κραυγή αγωνίας που εκπέμπει για μια ακόμη φορά ,σήμερα ο Πρόεδρος της Παναιγιαλείου Συνεταιριστικής Ένωσης Θανάσης Σωτηρόπουλος αλλά  και σταφιδοπαραγωγοί είναι η τραγική αλλά αναμενόμενη εξέλιξη .

Είχαμε και είχα  προειδοποιήσει για το επερχόμενο  τέλος της καλλιέργειας , αν δεν  γίνουν δεκτά τα δίκαια αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών , των Συνεταιριστικών οργανώσεων τους και της Παναιγιαλείου Συνεταιριστικής Ένωσης . Είχα καταγγείλει από τον Ιούνιο του 2021 ότι «Η άρνηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Λιβανού να στηρίξει τη μαύρη σταφίδα βάζει ταφόπλακα στη συνέχιση της καλλιέργειας αυτού του σημαντικού προϊόντος και από άποψη διατροφικής αξίας υπερτροφής. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνουν με τις πολιτικές τους ότι δεν είναι με τους παραγωγούς και την ελληνική παραγωγή, αλλά με τους μεγαλοβιομηχάνους («Κουνινιώτηδες» κ.λπ.).» Δυστυχώς όμως «φωνή βοώντος εν τη ερήμω»

Οι κ. Μητσοτάκης και Λίβανος  αλλά και στη συνέχεια ο  νέος υπουργός κ. Γεωργαντάς επέλεξαν να καταστρέψουν τους σταφιδοπαραγωγούς και  να εξαφανίσουν τη  καλλιέργεια της μαύρης σταφίδας .Αποδείχθηκαν οι "νεκροθάφτες "της μαύρης σταφίδας  για να ικανοποιήσουν τα άνομα συμφέροντα μια κλίκας κολλητών τους   ιδιωτών μεγαλεμπόρων . Δεν υλοποίησαν  εδώ και δύο χρόνια ούτε τις δικές τους υποσχέσεις ημίμετρα στα οποία υποτίθεται ότι είχαν  δεσμευθεί .Με την άθλια αντισταφιδική πολιτική τους οδηγούν  πλέον με μαθηματική ακρίβεια  σε εξαφάνιση  την ελληνική υπερτροφή , "το μαύρο χρυσό "  της Πελοποννήσου. Είναι χαρακτηριστικό ότι απέτυχε παταγωδώς και το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης . Ποιος αλήθεια θα μπει στη διαδικασία να καλλιεργήσει μαύρη σταφίδα όταν αυτή έχει τιμή 60 και 70  λεπτά το  κιλό ;

Μεγάλες  όμως είναι και οι ευθύνες και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου  κ. Π. Νίκα ο οποίος συντάχθηκε 100% με τα συμφέροντα 3  ιδιωτών που εκπροσωπούσε  ο υπόδικος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας   κ.  Μαρλαφέκας  και όλους τους «νεκροθάφτες»  της μαύρης σταφίδας και αγνόησε όλες τις προτάσεις μας αλλά και τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.

Για αυτό πρέπει στις επερχόμενες εκλογές  όχι μόνο  οι σταφιδοπαραγωγοί αλλά και οι  καταναλωτές να  «πληρώσουν» τη κυβέρνηση Μητσοτάκη και όσους συντάχτηκαν μαζί της  με το ίδιο νόμισμα.

Δεν είμαστε πλέον στο και 1΄΄ .Είμαστε στο και 59΄΄. Όμως η  μαύρη σταφίδα  και οι σταφιδοπαραγωγοί πρέπει  έστω και τώρα να σωθούν. Είναι ευθύνη όλων των βουλευτών των σταφιδοπαραγωγικών Νομών , όλων των κομμάτων  της αντιπολίτευσης στη Βουλή , όλων των Αυτοδιοικητικών των σταφιδοπαραγωγικών Νομών  και    όλων των φορέων, να πιέσουν δυναμικά ακόμη και τώρα μετά την ύστατη ώρα    να δοθεί λύση στο πρόβλημα των αποθεμάτων όπως ακριβώς έχουμε προτείνει εδώ και δυο χρόνια και προτείνει η Παναιγιάλειος Συνεταιριστική  Ένωση σε χρόνο 0 ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ και όχι ΘΑ   .Δεν υπάρχει πλέον άλλος  χρόνος.

Ο Θανάσης Πετράκος είναι Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου και πρώην βουλευτής Μεσσηνίας  .

 

 

 

Μετάφραση