19.6.15

«Η Κυβέρνηση υπέγραψε την μεγαλύτερη ενεργειακή συμφωνία της τελευταίας δεκαετίας»

19/06/2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θανάσης Πετράκος: «Η Κυβέρνηση υπέγραψε την μεγαλύτερη ενεργειακή συμφωνία της τελευταίας δεκαετίας»


Κατά την συζήτηση της υπ’ αριθμόν 1/1/26-3-2015 επίκαιρη επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα: «Ενδοσχολική βία-Πορεία υλοποίησης δράσεων για την εξάλειψη του φαινομένου». ο Θανάσης Πετράκος (Βουλευτής Μεσσηνίας & Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος) του ΣΥΡΙΖΑ στην ολομέλεια μεταξύ των άλλων τόνισε:
Παρατίθεται το βίντεο της ομιλίας: https://youtu.be/OyBx9qTxJio
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Θέλω να τονίσω εισαγωγικά ότι ήταν θετική η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ να συζητηθεί αυτό το θέμα. Βέβαια, η τοποθέτηση του κ. Λοβέρδου είναι «άνω ποταμών». Θα μιλήσουμε για αυτά.
Θέλω να τονίσω με δύο λόγια τα ζήτημα της ενδοσχολικής βίας. Όταν μιλάμε για σχολική βία, δεν έχουμε πολλές φορές συνειδητοποιήσει ότι μιλάμε για το αποτέλεσμα και όχι την αιτία του προβλήματος. Για να υπάρχει, όμως, αποτέλεσμα πάντα υπάρχει μία αιτία.
Συνειδητά, λοιπόν, οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, όταν μιλούν γι’ αυτό, κάνουν μία προσπάθεια να πείσουν ότι αυτό έχει να κάνει μόνο με διάφορους ατομικούς όρους. Το θέμα, όμως, έχει και κοινωνικές αιτίες και κοινωνική διάσταση και δεν μπορεί να αποδίδεται μόνο σε ατομικές ιδιαιτερότητες κτλ.
Εντέχνως, επίσης, αποσιωπάται πολλές φορές ότι ο μαθητής, αλλά και η οικογένεια του ζουν και επηρεάζονται από την οργάνωση της κοινωνίας και συνεπώς ανήκουν σε μία κοινωνία. Επομένως και ο τρόπος που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χειρίζονται ορισμένα πρότυπα ή προβάλλουν πρότυπα βίας και δημιουργούν μόδα. Και η ίδια η οικονομική κρίση, όμως, είχε αρνητικές συνέπειες στα παιδιά, όταν είναι σε μία ευάλωτη ηλικία. Όσο πιο δύσκολα, δηλαδή, το μεροκάματο έρχεται στο σπίτι, τόσο μεγαλώνουν οι εντάσεις και τα κοινωνικά προβλήματα.
Συνεπώς, τουλάχιστον δεν είναι –να το πω έτσι- αυτοκριτικό, όταν η προηγούμενη πολιτική ηγεσία κατήργησε χωριστές δομές αγωγής υγείας, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και πολιτιστικών δραστηριοτήτων που υπήρχαν σε κάθε νομό και δημιούργησε μία δομή που τα περιλαμβάνει όλα αυτά. Αυτό είναι ουσιαστικά υποβάθμιση. Και να έρχεται τώρα και να ζητάει τα ρέστα ο κ. Λοβέρδος!
Για εμάς, για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας, πρέπει το σχολείο να είναι όχι μόνο χώρος απόκτησης γνώσης, αλλά και χώρος πολιτικής και κοινωνικής αγωγής.
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου καθοριστικό ρόλο έχει η πολιτεία πρώτα από όλα, η οικογένεια και όλοι οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης γι’ αυτό το ζήτημα.
Συνεπώς, είναι πάρα πολλά τα ζητήματα και τα είπε ο κύριος Υπουργός. Δεν θέλω να σταθώ αναλυτικά, αλλά θα τονίσω μόνο δύο πλευρές: Πολλές φορές νομίζουμε ότι, αν δείξουμε μηδενική ανοχή απέναντι στο θύτη, κάναμε το καθήκον μας. Θεωρώ ότι αυτό δεν είναι σωστό. Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και με αυτούς που θεωρούμε θύτες, γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πληγωμένα παιδιά από διάφορα προβλήματα. Επομένως, πρέπει να ενδυναμώσουμε τις κοινωνικές δράσεις.
Δεύτερον, πρέπει να τονίσουμε ότι εκτός από το θύτη και το θύμα υπάρχει, αυτό που λέμε «ο τρίτος παράγοντας» που είναι σημαντικός και είναι οι παρατηρητές. Ο παρατηρητής, λοιπόν, όταν ευαισθητοποιηθεί, μπορεί να συμβάλει στο να μειωθεί ο κύκλος της βίας.
Όμως, αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι και κύριε Λοβέρδο, εσείς ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος –και πολύ σωστή η πρωτοβουλία του κόμματός σας, όπως είπα και μετά από πολλά χρόνια δίνω «συγχαρητήρια» στο ΠΑΣΟΚ που έφερε αυτό το ζήτημα και που έφερε ένα τέτοιο θέμα- όταν μιλήσαμε για βία, πραγματικά, δεν είδα να αντιδράτε.
Αντίθετα ο κύριος Κουμουτσάκος από την άλλη μεριά έδειξε να ενοχλείται από αυτό που είπε ο κ. Λεουτσάκος, ότι εκτός από την ενδοσχολική βία, τη βία στην κοινότητα τη σχολική, υπάρχει και η βία που ασκείται απέναντι στη χώρα και στο λαό από την κοινότητα στην οποία βρίσκεται.
Εσείς, όμως, χθες από ότι είδα, χειροκροτούσατε κάποιους που φώναζαν να γίνουν δεκτά τα μέτρα Γιούνκερ.
Όμως, απέναντι στην άθλια βία που ασκείται στη χώρα μας από τους πιστωτές, δεν είδαμε να αντιδράτε. Δεν είδαμε να μιλάτε καθόλου.
Αντίθετα μιλήσατε και μας είπατε: «Ο Τσίπρας απέτυχε. Τι κάνει;». Αλήθεια; Τι κάνει ο Τσίπρας; Αγωνίζεται για το μέλλον αυτής της χώρας, γι’ αυτή τη χώρας την οποία τη φέρατε στα βράχια. Εσείς τη στείλατε στα βράχια με την πολιτική σας το 2009 και το 2010. Εσείς τη στείλατε τη χώρα στα βράχια. Εσείς αρνηθήκατε το κούρεμα του χρέους τότε. Εσείς δεχτήκατε να μετατραπεί το ιδιωτικό χρέος των τραπεζών και η κρίση των ιδιωτικών τραπεζών της Ευρωζώνης σε κρίση χρέους της Ελλάδας και του ελληνικού λαού και να οδηγηθεί η χώρα στα μνημόνια και μας ζητάτε τα ρέστα και μας λέτε να απολογηθεί ο Τσίπρας, ο οποίος απέτυχε και τι κάνει στους διάφορους τομείς;
Και το λέτε σήμερα: «Τι κάνει ο Τσίπρας στους διάφορους τομείς;»; Αφού μιλήσατε και για την ενέργεια, υπεγράφη πριν λίγο το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της τελευταίας δεκαετίας. Ο νέος ευρωπαϊκός αγωγός, ο ελληνικός αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος θα φέρει πενήντα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Κεντρική Ευρώπη, θα δώσει είκοσι χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα χρηματοδοτηθεί κατευθείαν με 2.000.000.000 ευρώ και θα είναι 50-50 και όχι χωρίς χρηματοδότηση, όπως εσείς κάνατε τον ΤΑΠ πριν 100-0 υπέρ της αζέρικης εταιρείας. Θα ανήκει 50-50.
Αυτά κάνει ο Τσίπρας σήμερα και θα κάνει πολύ περισσότερα τη Δευτέρα όπως κάνει όλη αυτή την περίοδο αυτή η Κυβέρνηση, η οποία αγωνίζεται για να υπάρξει μέλλον σ’ αυτόν τον τόπο.
Εσείς, όμως, ερχόσαστε και επαναλαμβάνετε και όπως και ορισμένα συστημικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επιχαίρουν σήμερα. Διάβασα ένα άρθρο και διάβασα και κάτω το περιεχόμενο. «Σφίγγει ο κλοιός του ΔΝΤ» γράφει σήμερα σε έναν τίτλο και επιχαίρουν αυτό.
Απαντάμε, λοιπόν. Ο ελληνικός λαός, η ελληνική Κυβέρνηση και η ίδια η χώρα δεν εκβιάζονται, δεν υποτάσσονται. Καλούμε τον ελληνικό λαό απέναντι στις σειρήνες των εκβιασμών και της τρομοκρατίας, οι οποίες δίνουν ένα ρεσιτάλ κινδυνολογίας το οποίο υπάρχει αυτές τις μέρες, να κλείσει τα αυτιά του, να μείνει ψύχραιμος και να είναι σίγουρος πάνω από όλα ότι αυτή η Κυβέρνηση αγωνίζεται για να υπάρξει προοπτική σ’ αυτόν τον τόπο.
Καταθέσαμε προτάσεις. Είναι ευθύνη και των εταίρων να βρεθεί λύση. Και πρέπει να ξέρετε, κύριε Λοβέρδο, πράγματι, αλήθεια είπε ο Υπουργός και να σας το πω πιο χαρακτηριστικά: Αν μας σφίγγουν το μαχαίρι στο λαιμό πρέπει να αντιδράσετε, μιας και το θέμα είναι η ενδοσχολική βία, και πρέπει να τους πείτε κι εσείς αυτό που θα πω εγώ. Το μαχαίρι έχει δύο πλευρές.
Εμείς, όμως, δεν θέλουμε να χρησιμοποιηθεί κανένα μαχαίρι. Εμάς μας εκφράζει η δήλωση του Πρωθυπουργού ότι μόνο με αλληλεγγύη, δημοκρατία και αλληλοσεβασμό μπορεί να βρεθεί λύση στην κρίση. Όμως, εσείς θα αντιδράσετε; Θα απαιτήσετε αλληλοσεβασμό στη χώρα σας και στο λαό σας; Θα απαιτήσετε αλληλεγγύη από τους εταίρους ή θα λέτε συνεχώς ότι φταίει η ελληνική Κυβέρνηση επειδή αγωνίζεται;
Θα δεχθείτε μεθαύριο να συμμετάσχετε σε κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία που προτείνουμε, ώστε να υπάρξει συζήτηση στη Βουλή, στην Ολομέλεια της Βουλής, για το πώς δημιουργήθηκε το χρέος και να ενισχύσουμε τον αγώνα για να απαιτήσουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους και τη μείωσή του;
Θα μιλήσετε για αυτά τα ζητήματα; Θα συνταχθείτε στον αγώνα για να μην υπάρξουν αυτές, να μη γίνουν δεκτές και να μην υποκύψει η χώρα μας απέναντι στους άθλιους εκβιασμούς ή θα συνεχίσετε να συντάσσεστε με το μέρος των δανειστών και θα λέτε: «Μπράβο, καλά κάνουν και πιέζουν την Κυβέρνηση αυτή γιατί δεν υπόγραψε από την πρώτη μέρα»;
Για όλα αυτά όμως ξεχνάτε ότι έχει αποφασίσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στις 25 Γενάρη. Και στις 25 Γενάρη ο λαός ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ δίνοντάς του την εντολή να διαπραγματευτεί για να σταματήσει η λιτότητα και ο κατήφορος για την χώρα.
Το Γραφείο Τύπου



Μετάφραση