8.6.15

Αφού οι εταίροι επιδιώκουν να αλλάξουν τη βάση διαπραγμάτευσης, να την αλλάξουμε και μεις

Θ. Πετράκος: Αφού οι εταίροι επιδιώκουν να αλλάξουν τη βάση διαπραγμάτευσης, να την αλλάξουμε και μεις

Για εκβιασμό και προσπάθεια εξευτελισμού που επιχειρείται από τους δανειστές εναντίον της κυβέρνησης και της χώρας, κάνει λόγο σε συνέντευξή του στο Κόκκινο και τον Κώστα Αρβανίτη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, ο οποίος επισημαίνει πως "το ζήτημα του χρέους και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας τίθενται μαζί με τις κόκκινες γραμμές μας."
"Βρισκόμαστε σε ένα συνεχιζόμενο μεγάλο εκβιασμό, λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν στη ρευστότητα. 'Oταν επί 4 μήνες δείχνεις μια πολύ μεγάλη θέληση που υπερβαίνει και τις αρχές σου και τις ανάγκες της κοινωνίας και δίνεις ένα κείμενο που περιλαμβάνει σοβαρότατες υποχωρήσεις από τις θέσεις σου και η στάση τους είναι αυτή η πρόκληση, τότε αυτό δείχνει πως οι εταίροι μας με τη διαπραγμάτευση, στόχο έχουν να εξευτελίσουν την κυβέρνηση και τη χώρα, και να στείλουν μήνυμα στους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης ότι δεν δικαιούνται να ψηφίζουν αριστερή κυβέρνηση διότι θα τιμωρούνται σκληρά.Πρέπει να δούμε την τακτική μας που θα επαναφέρει όλες μας τις προγραμματικές δεσμεύσεις μας. Αφού αυτοί επιδιώκουν να αλλάξουν τη βάση της διαπραγμάτευσης, να την αλλάξουμε κι εμείς", σημείωσε ο Θανάσης Πετράκος.

Εκτίμησε πως το πρόβλημα δεν είναι ιδεολογικο-πολιτικό, αλλά ουσιαστικό:

"Η  χώρα μας μετά από πέντε χρόνια σκληρών μνημονιακών πολιτικών και μετά από δεκαπέντε χρόνια άγριου νεοφιλελευθερισμού, έχει αποδιοργανωθεί η παραγωγική βάση της. Και χωρίς αυτή δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική σ αυτό το τόπο, θα είμαστε σε μια διαδικασία διαρκώς επιζήτησης δανεικών, χωρίς να δημιουργούμε τις βάσεις για μια πραγματική προοδευτικού χαρακτήρα ανάπτυξη.

Αρα το θέμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης είναι κυρίαρχο και πρέπει να τίθεται στις διαπραγματεύσεις, διότι δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη: η ρευστότητα των τραπεζών και το κόστος ενέργειας
 
Όταν λοιπόν οι δανειστές μιλούν για 23% ΦΠΑ στην ενέργεια, αυτό είναι πρόκληση, και αποδεικνύεται πως ο στόχος είναι να μετατραπεί η χώρα σε χώρα εισαγωγών, σε χώρα εξαρτώμενη , νεοαποικία δηλαδή. Αυτή είναι όλη η ουσία που προκύπτει μαζί με τις απαράδεκτες αξιώσεις τους, για να επαναφέρουν το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων του της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ."

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχουν άλλα περιθώρια για την διαπραγμάτευση, ο κ. Πετράκος είπε:

"Η  κίνησή μας μα μην πληρωθεί η πρώτη δόση του ΔΝΤ δημιούργησε μια αναταραχή στις χρηματαγορές, δείχνει πως η χώρα έχει περιθώρια να αντιδράσει, φάνηκε και στις παρεμβάσεις Πούτιν και Λιού. Εμείς πρέπει να επιμείνουμε πως δεν μπορεί να υπάρχει υποχώρηση από τις κόκκινες γραμμές μας, τους έξι μεγάλους άξονες, και βέβαια το ζήτημα του χρέους και ενός αναπτυξιακού προγράμματος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, διαφορετικά δεν έχει κανένα νόημα καμία συμφωνία, δεν θα έχει η χώρα προοπτική".
 

Μετάφραση