1.6.15

Στο... σκαμνί ο Τατούλης με μήνυση Πετράκου

Στο... σκαμνί ο Τατούλης με μήνυση Πετράκου


Στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Τρίπολης θα καθίσει την Τετάρτη 3 Ιουνίου (αν δεν φυγομαχήσει) ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, μετά από μήνυση του βουλευτή Μεσσηνίας Θαν. Πετράκου για εξύβριση, δυσφήμιση και συκοφαντική δυσφήμηιση την εποχή που ήταν περιφερειακός σύμβουλος.
Αφορμή για τη μήνυση που κατέθεσε ο Θ. Πετράκος, τον Απρίλιο του 2012, αποτέλεσαν δηλώσεις του περιφερειάρχη σε περιφερειακής εμβέλειας μέσα ενημέρωσης, μετά από επεισοδιακή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις αρχές του ίδιου μήνα. Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο αφορούσε τη λήψη απόφασης για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της μονάδας βιοαερίου στη θέση «Μπέρμπερη» του Δήμου Τρίπολης, με την οποία διαφωνούσαν κάτοικοι της εν λόγω περιοχής, ζητώντας η χωροθέτηση της μονάδας να γίνει στη ΒΙΠΕ της αρκαδικής πρωτεύουσας.
Οπως αναφέρει ειδικότερα στη μήνυσή του ο Θ. Πετράκος -που ήταν τότε περιφερειακός σύμβουλος στην ελάσσονα μειοψηφία- ο Π. Τατούλης, τις ημέρες μετά την επίμαχη συνεδρίαση και συγκεκριμένα στις 10 Απριλίου 2012, «έδωσε συνέντευξη σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Πελοποννήσου και τις δηλώσεις τις προέβαλαν ακόμη και οι πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί Mega και Antenna. Στην συνέντευξη αυτή, επί λέξει και εν γνώσει της αναλήθειας του περιεχομένου τους, με κατηγόρησε "…ότι προετοίμασα και υποκίνησα τη 'δολοφονική' (όπως τη χαρακτήρισε) επίθεση εναντίον του". Στη συνέχεια δήλωσε "…στόχος της δολοφονικής επίθεσης ήμουν εγώ και έχει εμπλοκή ο κ. Πετράκος σε αυτή την ενέργεια…"».
Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
Ο Θ. Πετράκος δηλώνει στη μήνυσή του ότι, όσον αφορά την πρώτη συνεδρίαση για το επίμαχο θέμα, στις 2 Απριλίου, «έφτασα ενώ είχε ξεκινήσει η συζήτηση του εν λόγω θέματος, γιατί ήμουν στην κηδεία του φίλου μου Δημήτρη Φιλιόπουλου, στο χωριό Μηλιώτη Μεσσηνίας. Τη στιγμή που έφθασα, είδα πως ήταν συγκεντρωμένοι περίπου 300 κάτοικοι της περιοχής (…)».
Συνεχίζοντας, ο Θ. Πετράκος αναφέρει ότι αν και ο Π. Τατούλης πρότεινε στο Σώμα να μην λάβει απόφαση προκειμένου να παραπεμφθεί το θέμα στον γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, «σύσσωμη η αντιπολίτευση» πρότεινε να πάρει θέση το Περιφερειακό Συμβούλιο, πρόταση «την οποία υπερψήφισαν και οι Αρκάδες περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, πλην ενός».
Ακολούθησε πεντάλεπτο διάλειμμα, στη διάρκεια του οποίου, όπως αναφέρει ο Θ. Πετράκος, «εγώ παρέμεινα στη θέση μου και δεν επεχείρησα να βγω έξω», όμως «μετά τη λήξη του διαλείμματος, επειδή ο περιφερειακός σύμβουλος Θεοφάνης Στεφανόπουλος δήλωσε ότι εξυβρίστηκε από κάποιους από τους συγκεντρωμένους πολίτες, αποφασίστηκε από το προεδρείο να διακοπεί η συνεδρίαση και να επαναληφθεί την Πέμπτη 5 Απριλίου 2012, με το αιτιολογικό ότι υπήρχε έκρυθμη κατάσταση. Η απόφαση αυτή εξόργισε τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι αποδοκίμασαν τον εγκαλούμενο».
Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
Αναφορικά με τη δεύτερη επί του εν λόγω θέματος συνεδρίαση, την Πέμπτη 5 Απριλίου, ο Θ. Πετράκος δηλώνει ότι «από νωρίς οι κάτοικοι της περιοχής της Μαντινείας, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι αγρότες, ήρθαν στην Τρίπολη και έκαναν πορεία με τρακτέρ και κατέληξαν στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου. Την πορεία τους αυτή την είδα, όπως και όλα τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, ενώ ήμουν στα γραφεία της Περιφέρειας και συμμετείχα στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Οταν στις 3.10 μ.μ. έφτασα στον χώρο της συνεδρίασης, είδα περίπου 500 συγκεντρωμένους πολίτες έξω από το Πνευματικό Κέντρο, απ’ τους οποίους γνώριζα μόνο έναν ιερέα, που ήταν μέλος της επιτροπής και του οποίου το όνομα ακόμη δεν γνωρίζω, καθώς και ένα - δυο άτομα ακόμη, οι οποίοι είναι μέλη της επιτροπής ενάντια στην κατασκευή της εν λόγω μονάδας, που είχαν συγκροτήσει οι κάτοικοι της περιοχής "Μπέρμπερη" της Μαντινείας».
Οπως αναφέρει ακολούθως ο Θ. Πετράκος, την είσοδο των συγκεντρωμένων «δεν επέτρεπαν αστυνομικές δυνάμεις που ήταν στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου. Εισήλθαν όταν έφτασε ο περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης, συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας κ. Βαγγέλη Γιαννακούρα, οι οποίοι έδωσαν εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις να επιτρέψουν την είσοδο των πολιτών στο Πνευματικό Κέντρο όπου θα συνεδρίαζε το Π.Σ. Ξεκίνησε η διακοπείσα συνεδρίαση και όταν έφτασε η ώρα της ψηφοφορίας και οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι της περιοχής είδαν ότι οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Αρκαδίας, οι οποίοι στη συνεδρίαση της Δευτέρας είχαν ψηφίσει κατά της πρότασης του κ. περιφερειάρχη, τώρα ψήφιζαν υπέρ της πρότασής του να δοθεί θετική γνωμοδότηση στην ΜΠΕ, επιτέθηκαν, αρχικά φραστικά, στους περιφερειακούς συμβούλους και στον περιφερειάρχη, με τους χαρακτηρισμούς "ψεύτες" και "προδότες" και στη συνέχεια, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, κάποιοι, εντελώς άγνωστοι σε μένα, δημιούργησαν μεγάλης έκτασης επεισόδια, αφού αναποδογύρισαν όλα τα τραπέζια, τις καρέκλες και άρχισαν να πετάνε ποτήρια, με συνέπεια να τραυματιστεί και ένας πολίτης, ο οποίος έτρεξε να προστατεύσει τον περιφερειάρχη, προς τον οποίον κινούνταν οι εξαγριωμένοι κάτοικοι από την περιοχή της Μαντινείας.
Σχετικά με τα συγκεκριμένα επεισόδια και τις σκηνές βίας που εκτυλίχθησαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, δήλωσα ευθύς αμέσως ότι δεν βοηθούν το δίκαιο των αιτημάτων των πολιτών και καταδίκασα τα επεισόδια και στη συνέχεια εξέφρασα τη συμπαράστασή μου και ευχές για γρήγορη ανάρρωση στον τραυματία».
«ΕΙΧΕ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ»
Συνεχίζοντας ο Θ. Πετράκος αναφέρει στη μήνυσή του, ότι «από το παραπάνω επεισόδιο μέχρι τη συνέντευξη του εγκαλουμένου πέρασαν 5 ολόκληρες μέρες, χρόνος δηλαδή που υπεραρκούσε, ώστε ο περιφερειάρχης να μάθει την πραγματική αλήθεια και σε κάθε περίπτωση να εξακριβώσει ότι εγώ δεν είχα καμία απολύτως σχέση με επεισόδια που έλαβαν χώρα στο χώρο συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου». Προσθέτει ακόμα ότι «ο εγκαλούμενος, μετά από τόσες μέρες, μπορούσε να δει -και είδε- το σχετικό video και εκεί ήταν σε θέση να αναγνωρίσει ότι οι πρωταίτιοι των επεισοδίων (αναποδογυρίσματος τραπεζιών κ.λπ.), ήταν πολιτικοί φίλοι και οπαδοί του».
Καταλήγοντας ο Θ. Πετράκος δηλώνει ότι «είμαι γνωστός του εγκαλουμένου, έχουμε επανειλημμένα αντιπαρατεθεί πολιτικά, γνώριζε ότι είμαι ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης που πρόσκειται στο Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς και γνώριζε και γνωρίζει πόσο προσεκτικός είμαι στις τοποθετήσεις μου και σε όλη γενικά τη διαδικασία, είτε των συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, είτε διαφόρων επιτροπών κ.ο.κ. Επιπροσθέτως, γνώριζε ότι ο πολιτικός μου χώρος ουδέποτε είχε οποιαδήποτε σχέση με τέτοιου είδους πράξεις και επιχειρούμενες εγκληματικές ενέργειες, αλλά η Αριστερά ήταν -και δυστυχώς και στις μέρες μας έχει παρατηρηθεί να είναι- θύμα τέτοιων ενεργειών και όχι θύτης.
Απλούστατα, η συνέντευξη δόθηκε με αποκλειστικό σκοπό να βλάψει εμένα και τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των επερχόμενων εκλογών, εν όψει της αναλήθειας όλων των παραπάνω, μια και γνώριζε ότι θα ήμουν υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Μεσσηνίας».Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/perifereia/item/66256-minysi-petrakou


Μετάφραση