24.9.19

Εισήγηση στο θέμα: Μεταφορά μεταναστών στο στρατόπεδο της Κορίνθου

Εισήγηση στο  θέμα: Μεταφορά μεταναστών στο στρατόπεδο της  Κορίνθου
Εισαγωγικά  ως «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» θέλουμε  να τονίσουμε ότι: Είναι υποκρισία να μην παραδεχόμαστε , ως Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου,  ότι  υπάρχουν  ιστορικά και τρέχοντα αίτια στα οποία έχουν συμβάλει ενεργά  οι ΗΠΑ , οι ευρωπαϊκές δυνάμεις και η ΕΕ και τα οποία εντείνουν τα φαινόμενα μετανάστευσης σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Αυτά είναι  η αποικιοκρατία, η ανομοιόμορφη ανάπτυξη και η  ασύμμετρη αλληλεξάρτηση των χωρών, οι τομεακές πολιτικές της ΕΕ, ιδίως η γεωργική και η εμπορική της πολιτική, οι οποίες προωθούν την απορρύθμιση, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τη φτώχεια και να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγική ικανότητα των κρατών, στα δικαιώματα των εργαζομένων και στην κατανομή του πλούτου. Επίσης  ο ρόλος των προγραμμάτων διαρθρωτικής προσαρμογής του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην καταστροφή των δημόσιων υπηρεσιών και στην αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Κυρίως  όμως  οι όλο και πιο γενικευμένες παρεμβατικές, αποσταθεροποιητικές, πολεμικές και επιθετικές πολιτικές που προωθούν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ εις βάρος κυρίαρχων χωρών.
Συνεπώς  ως Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου οφείλουμε:

1.   Να απορρίψουμε, την εξάπλωση και αναπαραγωγή των ξενοφοβικών και ρατσιστικών πολιτικών της ΕΕ, οι οποίες συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του  διεθνούς  δικαίου. Επίσης να απορρίψουμε  τις μεταναστευτικές πολιτικές όπως τη  συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας .
2.Να  καταδικάσουμε τις ειδεχθείς και απάνθρωπες μορφές εργασιακής εκμετάλλευσης των μεταναστών και να  επισημάνουμε  ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν αυτές τις μορφές εκμετάλλευσης για να υπονομεύουν το καθεστώς του συνόλου του εργατικού δυναμικού και να διαιρούν τους εργαζομένους. Παράλληλα τροφοδοτούν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, πράγμα που εκμεταλλεύεται στη συνέχεια η άκρα δεξιά .
3.Να  επισημάνουμε  την ανάγκη να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των μεταναστών στην κοινωνική και εργασιακή προστασία, στην κοινωνική ασφάλιση και σε υψηλής ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες στις χώρες υποδοχής τους ·και να  τονίσουμε τη σημασία της αλληλεγγύης και της ενότητας των εργαζομένων για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών.

4.Να  τονίσουμε   τη σημασία των μηχανισμών έρευνας και διάσωσης και την ανάγκη να ενισχυθούν, με στόχο να δοθεί τέλος στην κρίση στη Μεσόγειο, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους κατά την τελευταία δεκαετία δεκάδες χιλιάδες μετανάστες.
5. Να ζητήσουμε να εξασφαλιστεί η δημιουργία ανοιχτών, αξιοπρεπών κέντρων υποδοχής, ούτως ώστε τα κέντρα αυτά να μπορούν να λειτουργούν ως προσωρινές εγκαταστάσεις  και όχι  να  αποσυμφορηθεί  απλά η «ΜΟΡΙΑ» και στη θέση της  να δημιουργηθούν πολλές  μικρές «ΜΟΡΙΕΣ» όπως φαίνεται ότι επιδιώκει  η  σημερινή κυβέρνηση.
6. Πάνω απ όλα να απαιτήσουμε να αλλάξει ο κανονισμός του Δουβλίνου ο οποίος “φορτώνει” όλο το πρόβλημα στις πλάτες των χωρών πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα, είναι αντίθετος με το Διεθνές Δίκαιο  και παραβιάζει τα δικαιώματα των προσφύγων. 
Κυρίες και  κύριοι  συνάδελφοι είναι γνωστό ότι:  Το 2003, επί Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, ο τότε πρωθυπουργός κ. Σημίτης και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, ετοίμασαν, πρότειναν και υπέγραψαν, τον περίφημο Κανονισμό του Δουβλίνου, ο οποίος δίνει το δικαίωμα στα κράτη-μέλη της ΕΕ να επαναπροωθούν όσους πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκουν στο έδαφός τους, πίσω στη χώρα πρώτης υποδοχής, αδιαφορώντας πλήρως για τις δραματικές συνέπειες που έχει η πρακτική αυτή και  για τους πρόσφυγες και για τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η χώρα μας.
Το  2016, όταν  υπογράφηκε η συμφωνία ΕΕ με την Τουρκία, είναι Έλληνας ο Επίτροπος για τα θέματα μετανάστευσης, ο κ. Αβραμόπουλος . Ξεχνιούνται τότε οι δεσμεύσεις για κατάργηση ή ριζική αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου. Γίνονται κουρελόχαρτα οι ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ για απορρόφηση 160.000 προσφύγων από τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Χώρες της ΕΕ, αλλά και τρίτες, κλείνουν αυθαίρετα και παράνομα τα σύνορά τους και όσοι πρόσφυγες συλλαμβάνονται κακοποιούνται και επιστρέφονται. Ομάδες ρατσιστών-παρακρατικών δρουν ατιμώρητα σε βάρος των προσφύγων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Προωθούνται  αυθαίρετες ερμηνείες του Διεθνούς Δικαίου αλλά και του ίδιου του Κανονισμού του Δουβλίνου. Συνάπτονται “μυστικές συμφωνίες” (όπως Γερμανίας-Ελλάδας) που “σταυρώνουν” τις πιο ευαίσθητες ομάδες προσφύγων. Όλα αυτά, με τις ευλογίες ή και την ανοχή της Κομισιόν.
Το συμπέρασμα είναι  ότι  η πολιτική της άκριτης συμπόρευσης με τους ισχυρούς της ΕΕ εκ μέρους όλων αυτών των πειθήνιων και  υποτακτικών πολιτικών ,   υπονομεύει τα συμφέροντα του λαού και της χώρας μας.
Είναι πλέον σαφές   ότι  η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας η  οποία συμπυκνώνει όλη την προσφυγική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι  μια επαίσχυντη συμφωνία η οποία   είναι σε βάρος της χώρας μας γιατί, μετατρέπει το προσφυγικό πρόβλημα σε πρόβλημα Ελληνικό, πρόβλημα ελληνοτουρκικού χώρου είναι σε βάρος των προσφύγων και σε βάρος των μεταναστών γιατί περιλαμβάνει απαράδεκτες ρυθμίσεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και την συνθήκης της Γενεύης όσον αφορά τα δικαιώματα των προσφύγων.
 Συμπερασματικά  πρέπει να τονίσουμε ότι : Οι εταίροι μας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις αποφάσεις τους, ενώ έχουν καταστρέψει την χώρα με τα τρία μνημόνια, επιχειρούν, να δημιουργήσουν ανυπέρβλητα προβλήματα και με την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, μετατρέποντας την Ελλάδα σε ένα απέραντο στρατόπεδο προσφύγων και μεταναστών με συνέπεια, ούτε να μπορεί να το αντέξει αυτό το πρόβλημα, ούτε να μπορεί να το αντιμετωπίσει όπως θα έπρεπε, σύμφωνα με το αξιακό οπλοστάσιό της .
Γι' αυτό   λέμε ότι, η συμφωνία αυτή είναι επώδυνη και για την Ελλάδα και για τους πρόσφυγες και επομένως απέναντι στην ευθύνη που έχει η προηγούμενη  κυβέρνηση που υπέγραψε τέτοιες συμφωνίες , αλλά και  η σημερινή που συμφωνεί  και πειθαρχεί, όπως φάνηκε μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μέρκελ, πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει αγώνας, προσπάθεια της ελληνικής κοινωνίας, του ελληνικού λαού, αλλά κι εντέλει των ευρωπαϊκών λαών, για να μην πάμε σε μια Ευρώπη υπερσυντηρητική, ρατσιστική, ξενοφοβική, γιατί αυτό προοιωνίζει και άλλες επικίνδυνες καταστάσεις. Έχουμε χρέος να απαιτήσουμε να αλλάξει ο  κανονισμός του Δουβλίνου  ο οποίος ο οποίος “φορτώνει” όλο το πρόβλημα στις πλάτες των χωρών πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα ,είναι αντίθετος με το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζει τα δικαιώματα των προσφύγων. 
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αξιοποιώντας τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας αλλά και το ότι η ΕΕ δεν είναι συνεπής οικονομικά απέναντι του επανέλαβε,  για μια ακόμη φορά, στις 7 Σεπτεμβρίου του 2019, την απειλή του ότι θα ανοίξει τα σύνορα προς την Ευρώπη για τους Σύρους πρόσφυγες, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της μια ακόμη ενδεχόμενη μεταναστευτική ροή από την Συρία.
Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου αποσκοπούν στην άσκηση πίεσης για την αύξηση των ποσών που παρέχει η Ε.Ε. στη χώρα του. Τις πιο βαριές συνέπειες  όμως θα υποστεί   η Ελλάδα, καθώς είναι αυτή που θα δεχτεί τα νέα κύματα των προσφύγων σε περίπτωση υλοποίησης των τουρκικών απειλών, με δεδομένες τις συμφωνίες Ελλάδας-Ε.Ε. και Ελλάδας –Γερμανίας  για εγκλωβισμό τους στη χώρα μας και παρεμπόδιση της μετακίνησής τους προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του σοβαρού  αυτού  προβλήματος επιλέγει από τη μια  τα επικοινωνιακά σόου. Στην αρχή κάθε εβδομάδας γίνεται και ένα σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση όπου αστυνομικές δυνάμεις εκκενώνουν κάποια κατάληψη που φιλοξενούσε οικογένειες προσφύγων κατά προτίμηση στα Εξάρχεια. Όμως τα επικοινωνιακά αυτά σόου παραβιάζουν βασικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη μόρφωση μικρών παιδιών, όμως επιτελούν ένα ρόλο, τον εθισμό των πολιτών στην περιφρόνηση βασικών αξιών και θεσμών μιας πολιτισμένης, δημοκρατικής κοινωνίας.
Και  από την άλλη επιλέγει το δόγμα της αποτροπής με μεγαλύτερη εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων αλλά και του ΝΑΤΟ όπως φανερώνουν οι τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό, ύστερα από τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις του Σαββατοκύριακου.
 Όλα αυτά όμως γρήγορα θα αποδεδειχθούν αδιέξοδα.
Η αντιμετώπιση των προσφύγων σήμερα είναι το πεδίο σύγκρουσης, όπου η νικηφόρα έκβασή της σημαίνει νίκη της Ανθρωπιάς και του Πολιτισμού, μια ήττα θα σήμαινε την επικράτηση της βαρβαρότητας για πολλά χρόνια.
Με αυτά τα δεδομένα  το  μεταναστευτικό όπως γράφτηκε και στον Κυριακάτικο τύπο  κυριάρχησε στις συζητήσεις Μητσοτάκη – Μέρκελ. Τα μέτρα που όπως έγραψε ο τύπος «όπως βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στην Ελλάδα εν όψει και του χειμώνα αλλά και επιπλέον προσωπικό ώστε να ενισχυθούν οι υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για τις διαδικασίες ασύλου» δεν  είναι κατά τη γνώμη  μας ούτε ασπιρίνες και προφανώς  δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Μέσα στα πλαίσια αυτά αποφασίστηκε και το άνοιγμα 9 νέων στρατοπέδων, μεταξύ αυτών και του στρατοπέδου της Κορίνθου στο οποίο ήδη ήρθαν οι πρώτοι 200 και φυσικά αναμένονται και άλλοι τουλάχιστον 800 πρόσφυγες στην ανοικτή δομή της Κορίνθου. Αναφερόμαστε για όσους εξεδιώχθηκαν από τα κατειλημμένα σπίτια των Εξαρχείων (περίπου 280 αλλά οι 100 έφυγαν και πάλι - επέστρεψαν ; στην Αθήνα) αλλά και σε όσους πιθανόν μετακινηθούν από Μόρια και αλλού. Μέχρι σήμερα έχει διαμορφωθεί στο χώρο πάνω σε τσιμεντένια βάση, ένα μεταλλικό πλέγμα που σκεπάζεται με σκηνή, είναι χωρισμένο με γυψοσανίδες σε 14 δωμάτια και υπάρχουν κοινά μπάνια και χημικές τουαλέτες (αν είναι ακριβείς οι πληροφορίες μου). Είναι φανερό ότι η διαβίωση θα είναι πολύ δύσκολη σε χειμερινές συνθήκες.
Εμείς όπως τονίσαμε  ήδη είμαστε αντίθετοι:
1) Να  δημιουργηθούν στη θέση της «ΜΟΡΙΑ» πολλές  μικρές «ΜΟΡΙΕΣ» όπως επιδιώκει  η  σημερινή κυβέρνηση. Διότι όπως τονίζει η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η δημιουργία  κάμπινγκ  με περισσότερα από 150 άτομα δεν είναι σωστό, να δημιουργηθούν και άλλα γκέτο προσφύγων ανά τη νησιωτική και ηπειρωτική χώρα. Είναι πραγματικά γκέτο, αποκομμένα από τις τοπικές κοινωνίες. Δεν εξασφαλίζονται ενιαίοι κανόνες διαχείρισης των προσφύγων, δεν εξασφαλίζεται ικανοποιητική παροχή υπηρεσιών υγείας και κυρίως εκπαίδευσης. Κυρίως δεν παρέχεται η δυνατότητα εργασίας στους ενήλικες που παραμένουν ολημερίς χωρίς απασχόληση και νόημα ζωής.
2). Με αυτές τις πολιτικές που οδηγούν σε αδιέξοδα.
Αγωνιζόμαστε προτείνουμε και επιμένουμε: 
1. Να αλλάξει ο  κανονισμός του Δουβλίνου  και συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ώστε να μην εγκλωβίζονται στην Ελλάδα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.
2. Να αλλάξει ριζικά η σημερινή  αδιέξοδη πολιτική και να πάμε σε πολιτικές ενσωμάτωσης όπως η Γερμανία. Η κοινωνία μας δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την ξενοφοβία και τον ρατσισμό και από την εκμετάλλευση των προσφύγων. Αντιθέτως, οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ αυτοί μπορούν να δημιουργήσουν και να ενισχύσουν τις κοινότητες μας με τον πολιτισμό τους και την κουλτούρα τους και με την διάθεσή τους να ΖΗΣΟΥΝ με αξιοπρέπεια. Πιστεύουμε ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει ενεργό ρόλο στην οργανωμένη εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών με διαφανείς διαδικασίες , με μετριοπάθεια , με σχέδιο και άξονα τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού και της παράδοσης αλλά και της δικής μας γνώσης από την προσφυγιά και την μετανάστευση.
3. Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τις οικογένειες με  παιδιά και ειδικά για τα ασυνόδευτα ανήλικα.
4. Να νοικιαστούν σπίτια όπως έχει  γίνει στη Τρίπολη. Γνωρίζουμε ότι περίπου 260 πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (60% περίπου παιδιά), φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στην Τρίπολη. Ο δήμος που χρηματοδοτείται από την Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ, έχει συνάψει για τη διαχείριση των ζητημάτων του προσφυγικού πληθυσμού με την Πελοπόννησο Α.Ε. Η γνώμη μας για την πορεία αυτών των προσφύγων είναι θετική έως σήμερα. Μπορούν επίσης να ενοικιαστούν και ξενοδοχεία αντί να φτιάχνονται   μικρές «ΜΟΡΙΕΣ» όπως φοβόμαστε ότι θα συμβεί στο στρατόπεδο της Κορίνθου. Είναι γνωστό  ότι υπάρχουν ξενοδόχοι που το ζητούν. Όπως επίσης είναι   γνωστό ότι ξενοδοχεία και στον Ισθμό και στους Αγ. Θεοδώρους  έχουν δεχτεί πρόσφυγες στο πρόσφατο παρελθόν. 
5. Να υπάρξει  στελέχωση  και υποστήριξη  των δομών υγείας, περίθαλψης, εκπαίδευσης για να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες νέες ανάγκες.
6. Πάνω απ  όλα να σταματήσουν οι πόλεμοι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πολιτικές καταλήστευσης των χωρών ώστε να εκλείψουν οι βασικές αιτίες όξυνσης του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος.
Τέλος όσον αφορά την εισήγηση του  κ. Τατούλη οφείλουμε να πούμε ότι κ. Τατούλη ωραία τα λόγια τώρα, αλλά ήσασταν 9 χρόνια Περιφερειάρχης και πάντα επιλέγατε και εσείς να κάνετε πλάτες σε όλες τις κυβερνήσεις των 9 αυτών  χρόνων, όπως ορθά κατηγορείτε τώρα τον κ. Νίκα. Έχετε τεράστιες ευθύνες κ. Τατούλη για το ότι εξακολουθεί να λειτουργεί το κέντρο κράτησης μεταναστών στο στρατόπεδο της Κορίνθου και για το ότι δεν αποδόθηκε το στρατόπεδο στη τοπική κοινωνία της Κορινθίας. Οπότε αφήστε τα ωραία λόγια γιατί εκτίθεστε. 
Θανάσης Πετράκος
Δημοσθένης Δρούγκας

Μετάφραση