8.9.19

ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΓΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ


ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΓΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Ως Περιφερειακοί  Σύμβουλοι της   «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» στην  σημερινή πρώτη συνεδρίαση του ΠΕ.ΣΥ.Π. για την  «εκλογή» των μελών της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου   καταθέσαμε την ακόλουθη δήλωση.
  «Η κυβέρνηση της ΝΔ με τις πρόσφατες αλλαγές (ν.4623/2019 και 4625/2019) στον "Κλεισθένη" ( ν.4555/2018) νομοθέτησε   μια διαδικασία αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική .

Αξιοποιώντας τις ανακολουθίες του εκλογικού συστήματος όσον αφορά την αναλογική εκπροσώπηση (απλή αναλογική στην εκλογή  περιφερειακού και   δημοτικού   συμβουλίου, πλειοψηφικό όσον αφορά την εκλογή περιφερειάρχη και δημάρχου ) και προβάλλοντας υποκριτικά την αναγκαιότητα της "κυβερνησιμότητας" των δήμων και των περιφερειών,  υποβαθμίζει πλήρως τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, ενισχύοντας προκλητικά τις παρατάξεις των Περιφερειαρχών και των Δημάρχων και τα μονοπρόσωπα όργανα, (τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο),  καθιστώντας τους «αυτοκράτορες»    .
Η ισονομία και η αναλογικότητα καταργούνται παρά τις αντιρρήσεις που εξέφρασε ακόμα και η επιστημονική επιτροπή της βουλής για την αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων. Τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών δεν λαμβάνονται υπόψη. Ουσιαστικά καταργείται πραξικοπηματικά η λαϊκή ετυμηγορία που εκφράστηκε στις 26  Μαΐου έχοντας υπόψη της ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα διοίκησης.
Η "κυβερνησιμότητα" οδηγεί στη δημιουργία δικτατορίσκων και  ευτελίζει την έννοια της  πολιτικής. Η "κυβερνησιμότητα" και η "αποτελεσματικότητα" που επικαλούνται είναι προφάσεις μιας και το θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων και περιφερειών είναι διαμορφωμένα με τους αλλεπάλληλους αντιλαϊκούς νόμους και τα διαδοχικά μνημόνια εδώ και εννιά χρόνια. Προσδιορίζουν δε τις πολιτικές που θα ασκηθούν στην Τ.Α με βάση το τελευταίο μεσοπρόθεσμο τουλάχιστον μέχρι το 2023.
 Αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών θα είναι η ενίσχυση της  αλαζονείας ,του  αυταρχισμού, της αδιαφάνειας και ελλείψει πολιτικού και κοινωνικού ελέγχου   η σπατάλη και η διαφθορά.
 Προφανώς οι κυβερνώντες έχουν "αλλεργία" σε οποιαδήποτε δημοκρατική διαδικασία που μπορεί να διευκολύνει τη συμμετοχή των πολιτών.
Η συγκρότηση της  Οικονομικής Επιτροπής και του Προεδρείου του ΠΕ.ΣΥ.Π.  μοιάζουν περισσότερο με επικύρωση διορισμών παρά με εκλογές.
Η παράταξη   του κ. Περιφερειάρχη ευνοείται σκανδαλωδώς με το διορισμό των μελών της στην  Οικονομική Επιτροπή  ώστε να έχει απόλυτη πλειοψηφία ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της Α` Κυριακής ,ενώ οι μικρές παρατάξεις αποκλείονται από το δικαίωμα όχι μόνο της συνεργασίας με άλλες παρατάξεις ,όπως έχει ο Περιφερειάρχης  αλλά και της κατάθεσης ψηφοδελτίου!!!
Είναι χαρακτηριστικό ότι με τον τρόπο που μοιράζονται οι έδρες από την Οικονομική Επιτροπή, αποκλείονται για όλη την τετραετία συγκεκριμένες παρατάξεις από αυτήν όπως   η «Αγωνιστική  Συνεργασία  Πελοποννήσου». Ακόμη και στην περίπτωση που μια παράταξη θα ήθελε να παραιτηθεί από την επιτροπή για να διευκολύνει την εκλογή μέλους από την αμέσως μικρότερη σε ψήφους παράταξη, όπως  έγινε το 2014 με τη Λαϊκή Συσπείρωση  (σε ένδειξη δημοκρατικής ευαισθησίας ή διάθεσης συνεργασίας) αυτό απαγορεύεται καθώς η έδρα πηγαίνει στην παράταξη της πλειοψηφίας.!!! Δημιουργούνται λοιπόν σύμβουλοι 2 ταχυτήτων, όπου κάποιοι σύμβουλοι έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι και άλλοι δεν το έχουν σε όλη τη θητεία τους, παραβιάζοντας την αρχή της ισότητας. Επίσης  απαγορεύονται οι συγκλίσεις και οι συνεργασίες παρατάξεων, για όλη την τετραετία, εκτός αν στην συγχώνευση- συνεργασία συμμετέχει η παράταξη του Περιφερειάρχη η του Δημάρχου. Αποτρέπονται επομένως οι πολιτικές και προγραμματικές συγκλίσεις για όλες τις παρατάξεις, πλην αυτής του Περιφερειάρχη, η παράταξη του οποίου έχει αυξημένα προνόμια και δικαιώματα σε σχέση με τις υπόλοιπες παρατάξεις.
Θεωρώντας ότι αυτές οι νομοθετικές προβλέψεις είναι σαφώς αντιδημοκρατικές αλλά και αντισυνταγματικές, αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε με την συμμετοχή  μας μια τέτοια διαδικασία και δηλώνουμε ότι δεν θα συμμετέχουμε στη διαδικασία εκλογής των μελών της Οικονομικής Επιτροπής .Δεν αποχωρούμε, θα παρακολουθήσουμε τη διαδικασία, αλλά δεν θα συμμετέχουμε ούτε θα ψηφίσουμε.
Ως εκπρόσωποι της «Αγωνιστικής  Συνεργασίας  Πελοποννήσου»  σταθεροί στις αρχές και τις αξίες μας είμαστε  αποφασισμένοι να αντιδράσουμε με όλα τα μέσα, πολιτικά ,κινηματικά ,νομικά, που θεωρούμε πρόσφορα. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν  κόντρα στους αντιδημοκρατικούς και αντισυνταγματικούς (ν.4623/2019 και 4625/2019)   ώστε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου όχι  μόνο  να  μην υποβαθμιστεί και γίνει  γνωμοδοτικός «κομπάρσος» αλλά να αναβαθμιστεί . Θα εργαστούμε με δημοκρατική ευθύνη  μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο για την ανάδειξη και επίλυση των  προβλημάτων με γνώμονα τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων.  
  Πιστεύουμε το Σ.τ.Ε. να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων  και να καταπέσει ως αντισυνταγματική στο Συμβούλιο της Επικρατείας αυτή η καλπονοθευτική διάταξη του νόμου αφού είναι σαφώς και αντιδημοκρατική  και αντισυνταγματική .
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου»
Θανάσης Πετράκος
Δημοσθένης Δρούγκας

Μετάφραση