19.12.19

Δήλωση Θ.Πετράκου και Δ. Δρούγκα για τις επερωτήσεις »


Δήλωση   Θ.Πετράκου και Δ. Δρούγκα  για τις  επερωτήσεις »
Στην τακτική συνεδρίαση του Π.Σ. τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019  αναδείξαμε σημαντικά θέματα της Περιφέρειας και ζητήσαμε απαντήσεις.
1) Θέσαμε προ ημερησίας διάταξης την επείγουσα ανάγκη που υπάρχει να γίνουν αμέσως επεμβάσεις κοπής κλαδιών γιατί δεν υπάρχει καθόλου ορατότητα με συνέπεια να είναι πολύ επικίνδυνος ο δρόμος Τρίπολη – Αρχαία Ολυμπία, που δικαίως ονομάζεται «δρόμος του τρόμου» και ιδιαίτερα στα τμήματα Λαγγάδια – Λευκοχώρι και Κουκλαμά – Γέφυρα Ερυμάνθου.

Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Χρ. Λαμπρόπουλος ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα των κατοίκων της Γορτυνίας και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει αμέσως παρέμβαση.
2) Στην επερώτησή μας για τα αντιπλημμυρικά της Μεσσηνίας, της Μεγαλόπολης και της σήραγγας Ραψομμάτη των οποίων μελέτη έχει ανατεθεί στον ΜΟΡΕΑ από τον προηγούμενο Υπουργό Υποδομών κ. Χρ. Σπίρτζη ο κ. Περιφερειάρχης μας ενημέρωσε ότι:
α) Το θέμα των μελετών έχει βαλτώσει. Έχει γίνει μόνο εκπόνηση μέρους των μελετών.
β) Οι παραχωρησιούχοι ξεκίνησαν τις μελέτες γιατί η προηγούμενη πολιτική ηγεσία τους είχε υποσχεθεί ότι θα τους ανατεθεί και η εκτέλεση των έργων.
γ) Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών δεν έχει ακόμη αποφασίσει. Αναμένεται σε μερικές εβδομάδες η Υ.Α. για τον τρόπο εκτέλεσης των έργων και την ολοκλήρωση των μελετών.
Με βάση τις απαντήσεις εμείς τονίζουμε ότι: Πρέπει να υπάρξει πίεση προς την κυβέρνηση ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα και οι 8 μελέτες και να χρηματοδοτηθούν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.
3) Στην ερώτησή μας για τον Ανάβαλο, ο κ. Περιφερειάρχης απάντησε ότι:
α) Το Υπουργείο δεν έχει ακόμη σαφή κατεύθυνση για το αν θα πάει νερό στην Ερμιονίδα.
β) Τα χρέη του ΓΟΕΒ Αργολίδας προς τη ΔΕΗ θα ρυθμιστούν και
γ) Ότι είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά και μικρές ανεμογεννήτριες στα δίκτυα του Αναβάλου.
Με βάση τις απαντήσεις εμείς τονίζουμε ότι: Δικαιώνεται η επιμονή μας να αναδείξουμε το θέμα της τοποθέτησης ΑΠΕ στα δίκτυα του Αναβάλου ώστε να μειωθεί δραστικά το κόστος άρδευσης για τους αγρότες της Αργολίδας σε ολόκληρη την προεκλογική περίοδο αλλά και στη συνέχεια.
4) Στην επερώτησή μας για το τι θα γίνει με το δρόμο Ριζόμυλο – Κορώνη, καθώς το υποέργο Τζάννε – Καλαμάκι και τα έγγραφα που έχουμε ζητήσει, ο κ. Περιφερειάρχης ζήτησε ένα μήνα περιθώριο για να μας δώσει ολοκληρωμένη απάντηση.
5) Στην επερώτησή μας για τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, ο κ. Περιφερειάρχης ζήτησε μεν δεκαπενθήμερη παράταση, διεφάνη όμως ότι η μόνη δέσμευσή του θα είναι να τηρηθεί η νομιμότητα καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα διοικητικών ερευνών.
Εμείς θα επιμείνουμε ότι εκτός από την τήρηση της νομιμότητας:
α) Υπάρχει νομοθετικό κενό στη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων καθώς και ανυπαρξία μεγέθους επικινδυνότητας των ρύπων. Το πρόβλημα αυτό είναι γνωστό ότι είναι έντονο και στην Καλαμάτα και στην περιοχή του Μελιγαλά, κυριότερα όμως στην πόλη του Ναυπλίου, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη συζήτηση για την ανάγκη μετεγκατάστασης των πυρηνελαιουργείων.
β) Πρέπει να διεκδικηθούν πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιβάλλοντος για την τοποθέτηση φίλτρων αλλά και την μετεγκατάσταση των πυρηνελαιουργείων.
Οι προτάσεις μας αυτές είναι εφαρμόσιμες, αφού με τον ίδιο τρόπο έλυσε το πρόβλημα αυτό η Ιταλία.
Δηλώνουμε ότι η ποιότητα ζωής των κατοίκων της Πελοποννήσου είναι προτεραιότητά μας και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε για την επίλυση του προβλήματος.
Το Γραφείο Τύπου

         

Μετάφραση