18.5.20

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Θ. ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΚΑΙ Δ. ΔΡΟΥΓΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΥΣΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΗΣ ΔΕΔΑ


ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Θ. ΠΕΤΡΑΚΟΥ  ΚΑΙ Δ. ΔΡΟΥΓΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ  ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΥΣΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΗΣ ΔΕΔΑ
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στη   συνεδρίαση του στις 18 Μαΐου 2020 αφού  συζήτησε  τις αρνητικές εξελίξεις της απένταξης  από τη ΡΑΕ των πόλεων της Πελοποννήσου  από τη σύνδεση τους με το δίκτυο του Φ.Α. , μετά  την αδικαιολόγητη  απόφαση της  Διοίκησης της ΔΕΔΑ να ακυρώσει τον αρχικό της προγραμματισμό ο οποίος μιλούσε για δημοπράτηση των έργων σύνδεσης των πόλεων της Πελοποννήσου με το φυσικό αέριο το 2021 και να μεταφέρει την υλοποίηση των έργων σύνδεσης στο τέλος του 2024, κατέληξε στην παρακάτω απόφαση  :

1.       Θεωρεί με δεδομένη και την δημόσια δέσμευση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου ότι στην πρώτη αναθεώρηση του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας θα διατεθούν 20 εκ  ευρώ ως συμβολή της Περιφέρειας στα έργα σύνδεσης  της ΔΕΔΑ  ,ότι είναι εντελώς αδικαιολόγητη  απόφαση της  Διοίκησης της ΔΕΔΑ να ακυρώσει τον αρχικό της προγραμματισμό ο οποίος μιλούσε για δημοπράτηση των έργων σύνδεσης των πόλεων της Πελοποννήσου με το φυσικό αέριο το 2021 και να μεταφέρει την υλοποίηση των έργων σύνδεσης στο τέλος του 2024.
2.       Επιμένει ότι η ένταξη στο δίκτυο του φυσικού αέριου από τη δημόσια ΔΕΔΑ και μόνο από δημόσιο φορέα  είναι πολύ σημαντική για την Πελοπόννησο, διότι θα δώσει οικονομική ανάσα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις και γι’ αυτό αποτελούσε και αποτελεί  πάγιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων της Πελοποννήσου.
3.       Καλεί τη Διοίκηση της ΔΕΔΑ και τη κυβέρνηση να δεσμευτούν τώρα δημόσια και   ΔΕΔΑ ότι θα επανακαταθέσει η Διοίκηση της ΔΕΔΑ στην ΡΑΕ  τον  αρχικό  χρονικό προγραμματισμός της  ώστε η ΡΑΕ να αλλάξει την απόφαση της και να συνδεθούν οι πόλεις της Πελοποννήσου με το δίκτυο  του φυσικού αέριου από τη Δημόσια Επιχείρηση   το συντομότερο δυνατό.
4.       Εξουσιοδοτεί τον Περιφερειάρχη και τους επικεφαλής των παρατάξεων να συζητήσουν με τον υπουργό Ενέργειας και  τη Διοίκηση   της ΔΕΔΑ την δυνατότητα σύνδεσης όλων των πόλεων με τον ίδιο τρόπο  καθώς και την τιμολογιακή πολιτική .
5.       Δεσμεύεται ότι στην προσεχή αναθεώρηση του ΠΕΠ Πελοποννήσου  θα ισχύσουν στο ακέραιο οι Δηλώσεις – Δεσμεύσεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για χρηματοδοτική συμβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου των έργων  σύνδεσης με το ποσό των 20 εκ. ευρώ με τον απαράβατο  όρο ότι η σύνδεση θα γίνει από τη Δημόσια Επιχείρηση .
6.       Καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΔΑ και των άλλων Δημόσιων Εταιρειών Ενέργειας .
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Πελοποννήσου
Θανάσης          Πετράκος
Δημοσθένης  Δρούγκας


Μετάφραση