4.5.20

Ο ΒΟΡΙΔΗΣ ΚΑΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΕΦΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ


ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ  ΘΑΝ. ΠΕΤΡΑΚΟΥ
     Ο  ΒΟΡΙΔΗΣ ΚΑΙ Ο  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΕΦΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
1.      ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ: Είναι εγκληματική πολιτικά η άρνηση του κ. Βορίδη και της κυβέρνησης συνολικά  να ικανοποιήσει το απολύτως δίκαιο αναγκαίο  και στοιχειώδες αίτημα του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας για συμπληρωματική χρηματοδότηση του προγράμματος   δακοκτονίας με 1.200.000 ευρώ   ώστε να μπορούν να γίνουν 4 ψεκασμοί σε όλες  τις Π.Ε. αλλά και  να  καλυφθούν όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του  προγράμματος. Δημιουργείται συνεπώς  μέγας κίνδυνος για μια ακόμη χρονιά να καταστραφούν οι ελαιοπαραγωγοί  και η ελαιοπαραγωγή.Η ευθύνη θα βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση .
Οι ελαιοπαραγωγοί λόγω και των τραγικά χαμηλών τιμών αλλά και της ζημιάς  που ειχαν  υποστεί  τα προηγούμενα χρόνια από την δακοπροσβολή ,κυρίως λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης του προγράμματος δακοκτονίας, είναι κάτω από τα όρια τους . Επειδή η κυβέρνηση  δεν εχει λεφτά για τους αγρότες και τη στηριξη του πρωτογενους τομέα έχει όμως για το Μορέα και τα golden boys   είναι υποχρέωση του Περιφερειακού Συμβουλίου να το επιβάλει. Η  «Αγωνιστική  Συνεργασία  Πελοποννήσου» θα κάνει ότι πρέπει προς αυτή τη κατεύθυνση .
2.      ΚΑΜΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ  ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΈΑ: Η άρνηση για συμπληρωματική χρηματοδότηση της δακοκτονίας συνδέεται  προφανώς με την επιλογή της κυβέρνησης να μην στηρίξει   μεχρι σήμερα το εισόδημα των   αγροτών ουτε με 1 ευρω  λόγω της ζημιάς που υπέστησαν από τα μέτρα για την αντιμετώπιση  της πανδημίας. Την ώρα που ολοι οι σοβαροί οικονομολόγοι ανεξαρτήτως ιδεολογικής αντίληψης  επισημαίνουν με αφορμή και την κρίση της πανδημίας τη σημασία της στήριξης του πρωτογενούς τομέα . Την   ώρα που ο ΟΗΕ επισημαίνει τους κινδύνους για διατροφική κρίση . Την ώρα που χώρες απαγόρευσαν τις εξαγωγές αγροτοδιατροφικών παραγόντων.Την ώρα που απαιτείται εξασφάλιση στοιχειώδους εθνικής αυτάρκειας σε φάρμακα, υγειονομικό εξοπλισμό και τρόφιμα, με ικανά αποθέματα για καταστάσεις πανδημίας και μέτρα και πολιτικές για  ανάταξη της αγροτικής οικονομίας και ενίσχυση της τοπικής παραγωγής, υπερβαίνοντας την παρασιτική υπερδιόγκωση των υπηρεσιών, ιδιαίτερα των χρηματοπιστωτικών.Η κυβέρνηση δεν εχει στηρίξει ουτε με 1 ευρω τους αγρότες  οι οποίοι βιώνουν δραματική μείωση του εισοδήματος τους και αδυνατούν να καλιεργήσουν πάλι τα χωράφια τους και να κρατήσουν τα  κοπάδια τους .Η κατάσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγροτών είναι τραγική . Ελαιοπαραγωγοί , πατατοπαραγωγοί, παραγωγοι κηπευτικών και φρούτων ,κτηνοτρόφοι κλπ αδυνατούν όχι μόνο να συνεχίσουν το επάγγελμα αλλα και  να  επιβιώσουν .
Η  «Αγωνιστική  Συνεργασία  Πελοποννήσου» τονίζει ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι  μόνοι  σχεδόν που έχουν μείνει εκτός των μέτρων στήριξης από τις συνέπειες του κορονοϊού είναι οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες.
Καλούμε για μια ακόμη φορά  την κυβέρνηση  να πάρει επιτέλους  άμεσα μέτρα στήριξης της παραγωγής και της διάθεσης των προϊόντων και  του εισοδήματος των παραγωγών ώστε  να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα τους και να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να παράγουν ,διαφορετικά  οι ευθύνες της θα είναι πολύ μεγάλες  για την παραγωγική  καταστροφή που θα προκύψει στη χώρα και την ακραία φτωχοποίηση των αγροτών κτηνοτρόφων και ψαράδων που θα συμβεί.




ΤΟ  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ






Μετάφραση