1.10.21

ΕΙΣΗΓΗΣΗ Θανάση Πετράκου στο θέμα Πορεία υλοποίησης των αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πρόσφατες πυρκαγιές και την αποζημίωση των πληγέντων πολιτών».

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Θανάση Πετράκου στο θέμα

 Πορεία υλοποίησης των αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πρόσφατες πυρκαγιές και την αποζημίωση των πληγέντων πολιτών».

Στις 30 Αυγούστου το ΠεΣυΠ υπερψήφισε με ευρύτατη πλειοψηφία μια πολύ σημαντική απόφαση για την αντιμετώπιση των άμεσων και μακροπρόθεσμων προβλημάτων που δημιούργησαν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Πελοπόννησο. Τι πρέπει να διεκδικήσει η Περιφέρεια για την ουσιαστική και πλήρη κατά 100% αποζημίωση των πληγέντων καθώς και το τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση των άμεσων και μακροπρόθεσμων συνεπειών. Η απόφαση προϋποθέτει διεκδίκηση για να γίνουν αλλαγές  στην κυβερνητική πολιτική ώστε να αποζημιωθούν πλήρως και κατά 100% οι πληγέντες .

Α. Θυμίζω επιγραμματικά τα βασικά σημεία της απόφασης:

«1) Για τις αποζημιώσεις διεκδικούμε     :

α. Αύξηση του ποσού πρώτης αρωγής

β. Να θεσμοθετηθεί ένα  Μηνιαίο Εισόδημα  Έκτακτης Ανάγκης  και  να δοθεί στους πληγέντες για όσο χρόνο χρειαστεί,.  

γ. Η Αποζημίωση  για την αποκατάσταση του φυτικού ,του ζωικού κεφαλαίου ,των στάβλων, των αποθηκών του μηχανολογικού εξοπλισμού, των εργαλείων των δικτύων και για την απώλεια παραγωγής για όλους τους πληγέντες   αγρότες και μη αγρότες  ανεξάρτητα αν έχουν κάνει δήλωση ΟΣΔΕ  να είναι στο 100%  και όχι μόνο το 70% που είπε η κυβέρνηση.

δ.  Πλήρη αποζημίωση της ηρτημένης παραγωγής στο 100% για όλους τους πληγέντες   αγρότες και μη αγρότες  για την απώλεια παραγωγής σε βάθος 7 – 10 χρόνων και όχι 4 που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

ε. ζωοτροφές κατευθείαν στους δικαιούχους ή έκδοση επιταγής – κουπονιού.

στ. Επιδότηση κατά 90% των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ.

ζ. Μη καταβολή   των φορολογικών υποχρεώσεων των πυρόπληκτων ,  την απαλλαγή τους  από δημοτικά τέλη και τον ΕΝΦΙΑ για  τα επόμενα 5-7 χρόνια  .

η. Πάγωμα και διαγραφή των οφειλών των  πυρόπληκτων παραγωγών στα πιστωτικά ιδρύματα είτε πρόκειται για κεφάλαια κίνησης είτε πρόκειται για μακροχρόνια δάνεια. 

θ. Πάγωμα χρεών για ηλεκτρικό ρεύμα και  καμία διακοπή ρεύματος σε πυρόπληκτους μέχρι να έχουν πάλι εισόδημα.

ι. Να σταματήσουν και να ακυρωθούν όλοι οι πλειστηριασμοί και κατασχέσεις των πυρόπληκτων.

ια. Αποζημίωση ζημιών και στους επαγγελματίες   επιχειρήσεων π.χ. ελαιοτριβεία   και για την απώλεια εσόδων .

ιβ)  Εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος για εγκατάσταση νέων οικογενειών στις πληγείσες περιοχές με επιχορήγηση 100% των δραστηριοτήτων τους.

2) Αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα: Να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα καθαρισμού των χειμάρρων και των  ποταμών  και  της αντιδιαβρωτικής  και αντιπλημμυρικής προστασίας τόσο στις καμένες περιοχές όσο και στα σημεία που παρουσιάζουν προβλήματα στις έντονες βροχές     . 

3)Άμεση κήρυξη των καμένων αναδασωτέων χωρίς εξαιρέσεις και πλήρη απαγόρευση επιχειρηματικών επεμβάσεων
Να απαγορεύεται για διάστημα τριάντα (30) ετών, κατ’ ελάχιστον, οποιαδήποτε χρήση της ανωτέρω γης δασών και δασικών εκτάσεων, είτε πρόκειται για δόμηση, εγκατάσταση ΑΠΕ, των συνοδευτικών τους έργων, εξορύξεων, εγκατάσταση τουριστικών μονάδων και οιαδήποτε άλλη χρήση. Η απαγόρευση αυτή αφορά και ήδη αδειοδοτημένες χρήσης εντός των κατεστραμμένων εκτάσεων.  

4) Να αποκατασταθεί άμεσα το αγροτικό οδικό δίκτυο   και όλοι   οι   δρόμοι που έπαθαν ζημιές. 

5) Να γίνουν τα αναγκαία  Αρδευτικά έργα   ώστε να μπορούν να ποτίζουν την ανασύσταση των ελαιώνων τους.

6. Να υπάρξει κρατική μέριμνα και κάλυψη όλων των εξόδων αποκατάστασης  για τον τραυματία στη Καπελίτσα Γορτυνίας   Στέργιο  Λάππα .

7. Τέλος πρέπει να υπάρξουν άμεσα τοπικά σχέδια ολιστικής ανάταξης και ανάκαμψης, για τη κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία Γι αυτό απαιτείται να αξιοποιηθούν για αυτό όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αντιμετώπισης Καταστροφών (βλέπε πλημμύρες Κρήτης 2019) και  να ανασχεδιασθεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ. 9)

 

8. Παράλληλα  αποφασίσαμε ότι πρέπει να δρομολογήσουμε ως περιφέρεια  και τα εξής:

-Συγκεκριμένα σχέδια πυρασφάλειας ενιαία για κάθε ΠΕ καθ’ όλη την αντιπυρική περίοδο  

  • Να καταγραφούν   οι ανάγκες επισκευών των δεξαμενών και με τη μορφή του κατεπείγοντος να επισκευαστούν.
  • Έλεγχο του δασικού οδικού δικτύου σε συντονισμό με την ΠΥ, διάνοιξη τυχόν κλειστών τμημάτων του και βελτίωση της προσπελασιμότητας.
  • Πρόγραμμα καθαρισμού και απομάκρυνσης της βλάστησης και των ξερών χόρτων στους ορεινούς όγκους, στις διαχωριστικές νησίδες αυτοκινητοδρόμων και τα πρανή αυτών.
  • Καθαρισμός σε απόσταση 50 μέτρων από κάθε βλάστηση από τους μετασχηματιστές  διότι η κακή συντήρηση από το ΔΕΔΗΕ είναι   πολλές φορές η πηγή του κακού.
  • Δημιουργία προστατευτικών ζωνών 50 μέτρα γύρω από οικισμούς, κοινότητες κι εγκατάσταση υδατοδεξαμενών με αντλίες.

    -Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων που τόσο πρόσφεραν στο μέτωπο των πυρκαγιών.

- Να αποζημιωθούν αγρότες και πολίτες που τα οχήματα που διέθεσαν τα οχήματά και τα μηχανήματά τους για την πυρόσβεση και αυτά έπαθαν ζημιές.

9)   Θέσπιση θέσης Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας.

    10. Να  δώσει η Περιφερειακή Αρχή  στα μέλη του ΠΕΣΥΠ τα πρακτικά από τη συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου για τη φετινή αντιπυρική περίοδο.  

11.Να  τηρείται αυστηρά η  Νομοθεσία  σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των εκπροσώπων των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης σε όλες τις συνεδριάσεις του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) είτε αφορούν πρόληψη, είτε αφορούν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. 

12.) Να συσταθεί Συντονιστική επιτροπή ανασυγκρότησης των πληγέντων περιοχών, η οποία θα αποτελείται αμιγώς από εκπροσώπους των παρατάξεων, η οποία θα συνεδριάζει μία φορά το μήνα. Η απόφαση ορισμού θα είναι απόφαση των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, έπειτα από προτάσεις των παρατάξεων

13 Να ζητήσουμε να δημιουργηθεί επιτέλους ο Ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας  και μέχρι  να συσταθεί και να λειτουργήσει ο Ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας διεκδικούμε από την Κυβέρνηση να ενισχύσει τον στόλο και την υποδομή του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας, με τα αναγκαία μέσα. Να εξοπλιστούν με σύγχρονα μέσα οι πυροσβέστες και να συσταθεί ειδικό σώμα με εκπαίδευση και εξειδίκευση στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, και να μη γίνει καμία συγχώνευση ή κατάργηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και πυροφυλακίων, αντιθέτως να ανασυσταθούν και να ενισχυθούν όπου καταργήθηκαν.

Τέλος το ΠΕΣΥΠ αποφάσισε κάθε 2  μήνες να συζητείται ως θέμα η πορεία των αποζημιώσεων, των έργων αποκατάστασης, των αντιπυρικών, αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων και των έργων ανασυγκρότησης και ανασύστασης της αγροτικής παραγωγής.»

Σήμερα έχει περάσει πάνω από ένας μήνας απ’ τη συγκεκριμένη συνεδρίαση και:

1. Παρότι που  ο κ. Περιφερειάρχης συμφώνησε να συσταθεί συντονιστική επιτροπή ανασυγκρότησης των πληγέντων περιοχών η οποία να αποτελείται αμιγώς από εκπροσώπους των παρατάξεων και να συνεδριάζει μια φορά το μήνα δεν έχει υλοποιήσει ούτε αυτή την απόφαση. Οφείλει να απαντήσει γιατί δεν έχει προχωρήσει στη σύσταση της συντονιστικής επιτροπής  και να συγκροτηθεί επιτέλους σήμερα .

2) Το ΠεΣυΠ όπως ανέφερα πιο πάνω κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις όπως: α) να θεσμοθετηθεί ένα μηνιαίο εισόδημα έκτακτης ανάγκης που θα δοθεί στους πληγέντες αγρότες, κτηνοτρόφους, ρητινοπαραγωγούς και ελαιοπαραγωγούς, β) η αποζημίωση να είναι στο 100% της ζημιάς και όχι στο 70% που εξήγγειλε η κυβέρνηση, γ) να υπάρξουν τοπικά σχέδια παραγωγικής ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών, δ) να γίνουν άμεσα έργα καθαρισμού των χειμάρρων και ποταμών και συνολικά αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου και όλων των δρόμων που έπαθαν ζημιές τέλος να γίνουν τα αναγκαία αρδευτικά έργα για να συμβάλλουν στην ανασύσταση των ελαιώνων και ε) όλα τα υπόλοιπα που αναφέρονται στην απόφαση της 30ης Αυγούστου.

  Αποφασίσαμε όλα αυτά να τα διεκδικήσει ο κ. Περιφερειάρχης από την κυβέρνηση και να μας ενημερώσει για τις απαντήσεις της κυβέρνησης ώστε να ΠεΣυΠ να  οργανώσει την διεκδίκηση της χρηματοδότησης  όλων των επειγόντων αναγκαίων έργων και της πλήρους   κατά 100% αποζημίωσης των πληγέντων αλλά και της παραγωγικής ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών.

Δεν έχουμε καμία ενημέρωση ως Περιφερειακό Συμβούλιο από τον κ. Περιφερειάρχη για όλα αυτά και προφανώς αντιλαμβανόμεθα ή δεν διεκδικήθηκαν ή τέθηκαν στην κυβέρνηση αλλά οι απαντήσεις της είναι αρνητικές. Παρά μόνο η διόρθωση που έγινε στην πλατφόρμα για την έδρα της «επιχείρησης» η οποία στην αρχή δεν επέτρεπε στους πληγέντες να κάνουν αίτηση για την «αρωγή»

Επειδή το θέμα είναι μείζον αφού μας ενημερώσει ο κ. Περιφερειάρχης, προτείνουμε:  Το ΠεΣυΠ σήμερα  να καταλήξει σε συγκεκριμένες ενέργειες για την διεκδίκηση της υλοποίησης των αποφάσεων μας καθώς  και διεκδίκηση μαζί με τους Δήμους και μαζί με τους πληγέντες και τις Επιτροπές τους  για όλα όσα απαιτούνται και για τις χρηματοδοτήσεις που χρειάζονται.

3. Αντί να γίνουν αλλαγές ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% της ζημιάς  και  να δοθούν  επαρκείς χρηματοδοτήσεις για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα η κυβέρνηση στα πλαίσια της γενικής της πολιτικής για την υποβάθμιση μέχρι σημείου κατάργησης των συλλογικών   οργάνων της Αυτοδιοίκησης και μεταφοράς όλων των ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στο πρόσωπο του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη προχώρησε σε μια νέα αντιδημοκρατική και άκρως προκλητική απόφαση .Έδωσε τη δυνατότητα στους τέσσερις Περιφερειάρχες των πληγεισών Περιφερειών (Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας και Αττικής) να προχωρούν σε απευθείας αναθέσεις αντιπλημμυρικών έργων ύψους 5.225.000 ευρώ!!! Αλλά και πάνω από τα 5,225 εκ. να μπορούν να κάνουν απευθείας αναθέσεις αρκεί η Περιφέρεια να υπογράφει προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το  θέμα είναι μείζον διότι ο  κ. Μητσοτάκης αντί να προχωρήσει σε αναγκαίες  αλλαγές που θα επιταχύνουν την εκτέλεση των αναγκαίων και επειγόντων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, θεσμοθετεί την αδιαφάνεια στη διαχείριση  του δημοσίου χρήματος αφού παρακάμπτονται όχι μόνο τα αντίστοιχα Περιφερειακά Συμβούλια  αλλά και οι Οικονομικές Επιτροπές στις οποίες με προηγούμενη  αντιδημοκρατική  νομοθετική ρύθμιση έχει δώσει απόλυτη πλειοψηφία στις παρατάξεις των Δημάρχων και Περιφερειαρχών και επιπλέον παρακάμπτεται και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων!!!

Αυτό δείχνει  το ήθος   που εισάγει  στην πολιτική ζωή και στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος  η κυβέρνηση Μητσοτάκη , ή η Μητσοτάκης ΑΕ όπως χαρακτηρίζουν τη κυβέρνηση συγκεκριμένοι πολιτικοί αρχηγοί.   Καταργεί  εντελώς τα συλλογικά όργανα και επιδιώκει  με πρόσχημα την ταχύτητα εκτέλεσης των έργων  να γίνονται όλα      με απευθείας αναθέσεις που θα κάνουν οι εκλεκτοί της Περιφερειάρχες χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος ούτε από τα συλλογικά όργανα ούτε και  από τα ελεγκτικά όργανα της Ελληνικής Πολιτείας!!! .

Για αυτό καλούμε   όλους τους συναδέλφους Περιφερειακούς Συμβούλους να αντιδράσουμε έντονα   να καταγγείλουμε αυτή την προκλητική τροπολογία και να απαιτήσουμε να καταργηθεί  . Είναι μείζον θέμα και Δημοκρατίας και Διαφάνειας . Δεν πρέπει να ανεχτούμε  οι  «παρεκκλίσεις»  από την «κείμενη νομοθεσία» να γίνουν  απόλυτος  και μόνιμος  κανόνας.

Παράλληλα καλούμε τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π. Νίκα να δηλώσει και να δεσμευτεί ότι δεν θα αξιοποιήσει και δεν θα εφαρμόσει στη πράξη αυτή την προκλητικά αδιαφανή και αντιδημοκρατική νομοθετική ρύθμιση .

 

 

 

Μετάφραση