7.10.22

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ

 

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ  Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ 

Δήλωση Θανάση Πετράκου 

Δεν είναι υπερβολή να  πούμε ότι η   «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» για μια ακόμη  χρονιά  έσωσε την ελαιοπαραγωγή  από τον κίνδυνο του  δάκου. Εκφράζουμε  την ικανοποίησή  μας διότι η  ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ  που καταθέσαμε τη Τρίτη 4 Οκτωβρίου με την οποία   χτυπήσαμε συναγερμό διότι  όπως τονίσαμε υπάρχει: «Μεγάλος κίνδυνος για την ελαιοπαραγωγή από τους αυξημένους πληθυσμούς δάκου», κινητοποίησε την   Περιφερειακή Αρχή και χθες 6/10/2022 έδωσε  επιτέλους  τη λύση που προτείναμε στην Επερώτησή μας δηλαδή να ψεκαστούν οι ελαιώνες με το σκεύασμα που Forza που υπάρχει και επιπλέον να διεκδικηθεί επιπλέον ποσότητα από το Success για να καλυφθεί όλος ο νομός. Αναλυτικά  η Επερώτηση μας που έχει κατατεθεί από την Τρίτη είναι  η εξής:

 

«Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,

Ενώ έπρεπε να είχε σημάνει συναγερμός για να σωθεί η φετινή ελαιοπαραγωγή λόγω των αυξημένων πληθυσμών δάκου, ο κ. Περιφερειάρχης απαντώντας στην συνεδρίαση της Δευτέρας στην επερώτηση της κας Νικολάκου, είπε πως όλα πάνε καλά και κάποια μικροπροβλήματα μόνο υπάρχουν.

Δυστυχώς όμως για τους ελαιοπαραγωγούς τα πράγματα δεν είναι όπως τα παρουσίασε ο κ. Περιφερειάρχης. Ο δακοπληθυσμός αυξάνεται επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες σε όλες τις περιοχές του νομού Μεσσηνίας και αν δεν βρεθεί λύση να γίνουν ψεκασμοί άμεσα σε όλο το νομό Μεσσηνίας, η ελαιοπαραγωγή κινδυνεύει με καταστροφή.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες και γιατί προμηθεύθηκε  μόνο  την πυρεθρίνη FORZA  αλλά και διότι το βιολογικό σκεύασμα success που έστειλε δεν επαρκεί για να γίνει ψεκασμός σε όλο το νομό.

Κατά τη γνώμη μας επειδή ο ψεκασμός πρέπει να γίνει τώρα, οφείλει  να πάρει την ευθύνη ο Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης και να δώσουν εντολή ώστε να ψεκαστεί όλος ο νομός Μεσσηνίας με την πυρεθρίνη Forza αφού  μόνο αυτό  το σκεύασμα υπάρχει και επιπλέον να πιεστεί το υπουργείο να στείλει  άλλη τόση ποσότητα από το βιολογικό σκεύασμα success για να μπορούν να γίνουν τέσσερις ψεκασμοί.

Αν βέβαια μπορεί  να εξασφαλιστεί ΑΥΡΙΟ άλλο σκεύασμα να γίνει ψεκασμός με άλλο σκεύασμα διαφορετικά είναι μονόδρομος να επαναληφθεί ο ψεκασμός με το διαθέσιμο σκεύασμα που υπάρχει, .(εξάλλου ο  σοφός λαός έχει  βγάλει παροιμία για αυτές τις περιπτώσεις «από  το ολότελα καλή και η Παναγιώτενα»)…  

Οποιαδήποτε ολιγωρία έστω και λίγων ημερών θα είναι καταστροφική  για την ελαιοπαραγωγή και φυσικά θα έχετε και εσείς μερίδιο της ευθύνης για την καταστροφή εκτός από τους γνωστούς και  μη εξαιρετέους καταστροφείς κ. Λιβανό  και   Γεωργαντά  των οποίων η ευθύνη για αυτή την κατάσταση είναι αδιαμφισβήτητη και τεράστια.

Σας ρωτάμε λοιπόν:

Τι θα πράξετε ώστε αύριο να γίνει ψεκασμός σε όλο το νομό Μεσσηνίας;

Συμφωνείτε με τις προτάσεις μας;

Θα δώσετε εντολή να γίνει ΑΥΡΙΟ καθολικά δακοκτονία σε όλο το νομό Μεσσηνίας;»

 

Μετάφραση