6.2.14

Το Υπουργείο Ανάπτυξης πρέπει να μετονομαστεί σε Υπουργείο Εισαγωγών και Καταστροφής της Παραγωγικής Βάσης της χώρας.

06/02/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Το Υπουργείο Ανάπτυξης πρέπει να μετονομαστεί σε Υπουργείο Εισαγωγών και Καταστροφής της Παραγωγικής Βάσης της χώρας.


Ομιλία Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στην συνεδρίαση για το σ/ν του  Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκος μεταξύ άλλων τόνισε:
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ:
Ένας φορέας εξωστρέφειας είναι πάρα πολύ σημαντικός και η οργάνωσή του προφανώς είναι εξίσου σημαντική για κάθε χώρα, πόσο μάλλον για τη δική μας χώρα, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια κατάσταση ουσιαστικά κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής μετά από τόσα χρόνια δραματικής ύφεσης. Όμως, οι φορείς, πέρα από το πώς οργανώνονται, για να μπορέσουν να παίξουν το ρόλο τους, πρέπει κυρίως να ακολουθούν συγκεκριμένες πολιτικές κατευθύνσεις, που δίνουν η Κυβέρνηση και εν προκειμένω το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Όσο και αν φανεί βαρύ θα πω ότι το εξής, ότι εάν συνεχίσετε στην ίδια κατεύθυνση την οποία έχετε έως τώρα. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας πρέπει να μετονομαστούν σε Ενιαίος Φορέας Εισαγωγών και το Υπουργείο Ανάπτυξης σε Υπουργείο Εισαγωγών. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί, κύριε Υπουργέ, η χώρα μας εάν θέλει να κάνει κάτι, πρέπει και να αναπτυχθεί αλλά και να ανατρέψει την πορεία καταστροφής στην οποία βρίσκεται και πρέπει να στηριχθεί στον πρωτογενή τομέα.
Εσείς όμως τον πρωτογενή τομέα, όπου η πατρίδα μας διαθέτει προϊόντα μοναδικά στην παγκόσμια αγορά την καταστρέφετε. Παράδειγμα πρώτο η μαύρη σταφίδα, είναι ένα προϊόν το οποίο δεν υπάρχει πουθενά αλλού, καθότι έχουμε 95% της παραγωγής. Υπάρχουν σοβαροί επιστήμονες στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και στην Ιατρική Σχολή, οι οποίοι ασχολούνται και έχουν συμπεράνει μετά από κλινικές μελέτες και εργαστηριακές έρευνες, ότι πρόκειται για υπερτροφή. Τι έχετε κάνει; Τίποτα.
Η χώρα έχει ένα προϊόν κατ' εξοχήν εξαγώγιμο, αλλά και το οποίο μπορεί να πολλαπλασιασθεί η παραγωγή του στην Πελοπόννησο, εάν η εσωτερική αγορά μάθει την τεράστια διατροφική αξία την οποία έχει η μαύρη σταφίδα.
Δεύτερον, παράγουμε ελιές Καλαμάτας, μια ποικιλία μοναδικού προϊόντος και εδώ πραγματικά κ. Υπουργέ, μιας και βρίσκεται εδώ θέλω να μου απαντήσετε τι σημαίνει στο σημείο 6 της επιστολής του Υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας της Σιγκαπούρης προς την Κομισιόν την 21/1/2013.
Στο σημείο 6 λοιπόν της επιστολής που απευθύνετε στον Ευρωπαίο Επίτροπο γράφει χαρακτηριστικά ότι έχουν συνομολόγηση τα δύο μέρη. «Τα μέρη συμφωνούν ότι οι ελιές Καλαμάτας και Βαλένθια, τα προϊόντα ως φυτικών ποικιλιών, δεν εμποδίζουν την επιλεξιμότητα για την καταχώρηση της ελιάς Καλαμάτας και των κίτρων Βαλένθιας ως γεωγραφικών ενδείξεων, με την προϋπόθεση ότι δεν θα εμποδιστεί η χρήση του εν λόγων ποικιλιών.»
Σας μιλώ ειλικρινά, απευθύνθηκα ακόμη και σε στελέχη της χώρας μας που βρίσκονται στην Κομισιόν για να μου διασαφηνίσουν τι ακριβώς έχετε υπογράψει και τι σημαίνει αυτό. Και αν αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά το ότι κάνατε με τον Καναδά και τη φέτα το κάνετε με τη Σιγκαπούρη με τις ελιές Καλαμάτας. Η απάντηση που μου δώσανε τα στελέχη ήταν πως αυτή η διατύπωση τα έχει όλα.
Σας καλώ λοιπόν σήμερα να μου απαντήσετε τι ακριβώς έχετε συμφωνήσει. Το πιο καταστροφικό όμως απ' όλα είναι αυτό που σας είπε ο κ. Ευάγγελος Απόστολου στην αρχή, γιατί είχαμε συνάντηση πριν από λίγη ώρα με το σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας και τους Έλληνες αγελαδοτρόφους, σε σχέση με το γάλα και το γιαούρτι.
Κύριε Υπουργέ δεν νομίζετε ότι η έκθεση του ΟΑΣΑ και των παραγόντων οι οποίοι έχουν τις δικές τους στοχεύσεις σε σχέση με την Ελληνική Οικονομία ότι δεν θα πρέπει να έχουν τόση αξία για το Υπουργείο σας, όση θα πρέπει να έχουν οι εκθέσεις και οι γνωματεύσεις των ειδικών είτε της Γεωπονικής  Σχολής είτε των Ελληνικών Πανεπιστημίων αλλά και των παραγωγών;
Καθηγητές της γεωπονικής σχολής και άλλων πανεπιστημίων, αλλά και οι παραγωγοί λένε ότι η κατάργηση της αναγραφής της χώρας προέλευσης για το γάλα, είναι Δούρειος Ίππος για την καταστροφή της ελληνικής κτηνοτροφίας.  Συμφωνώ μαζί τους. Αυτό σε συνδυασμό με την απόφασή σας  για επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος στις δέκα ημέρες. Με αυτή την απόφαση ουσιαστικά παύει να υπάρχει φρέσκο γάλα στην Ελλάδα. Αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική παραγωγή, με αποτέλεσμα να γεμίσουμε εισαγωγές- αυτό τεκμηριώνει εκείνο τον χαρακτηρισμό που είπα. Στη συνέχεια, γράφετε ότι θα προχωρήσετε σε αλλαγή του κώδικα τροφίμων και ποτών στα άρθρα 79-85, θα επιτρέπεται να κατασκευάζεται γιαούρτι από γάλα σκόνη και αυτό θα έχει δραματικές συνέπειες και στην φέτα, εφόσον ουσιαστικά υπονομεύουμε την ονομασία ΠΟΠ ΦΕΤΑ.
Φυσικά είναι καλό να υπάρξει ενιαίος φορέας εξωστρέφειας, αλλά ουσιαστικά για ποια εξωστρέφεια και για ποιες εξαγωγές μιλάμε, όταν με την πολιτική σας ουσιαστικά ενισχύετε τις εισαγωγές και την καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας;

Το Γραφείο Τύπου 

Μετάφραση