21.2.14

Δημόσια διαβούλευση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με τους υπό κατάργηση/συγχώνευση οργανισμούς του Δημοσίου

Δημόσια διαβούλευση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με τους υπό κατάργηση/συγχώνευση οργανισμούς του Δημοσίου

Δημόσια διαβούλευση πραγματοποίησε την Τετάρτη η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Διοικητικές απλουστεύσεις – Καταργήσεις, συγχωνεύσεις νομικών προσώπων και υπηρεσιών του Δημόσιου τομέα – Τροποποίηση διατάξεων π.δ. 318/1992 (Α΄161) και λοιπές ρυθμίσεις».


Φωτογραφία Αρχείου
Στο πλαίσιο της συνάντησης σημειώθηκε από όλες τις πλευρές η ανάγκη ανατροπής των καταστροφικών σχεδιασμών της κυβέρνησης και της τρόικας για την συνεχιζόμενη επιχείρηση ακρωτηριασμού του κράτους, με επιπλέον μαζικές απολύσεις και «τυφλές» διώξεις χωρίς τέλος. Με το σχετικό σχέδιο νόμου καταργεί 23 φορείς, απολύει τους υπαλλήλους που υπηρετούν με σχέση ΙΔΑΧ και άλλους συμβασιούχους και, με το πρόσχημα της αξιολόγησης προετοιμάζει νέες απολύσεις για τους μονίμους με προθάλαμο τη διαθεσιμότητα.
Παρόντες στη διαβούλευση ήταν από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Μητρόπουλος Τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης, ο Δημήτρης ΣτρατούληςΤομεάρχης Εργασίας, ο Γραμματέας της Κ.Ο. Νίκος Βούτσης,  οι βουλευτές Σοφία Σακοράφα, Μαρία Κανελλοπούλου, Θεανώ Φωτίου, Αφροδίτη Σταμπουλή, Μαρία Μπόλαρη, Ιωάννα Γαϊτάνη, Όλγα Γεροβασίλη, Αγνή Καλογερή, Γιάννης Σταθάς,  Θανάσης Πετράκος, και Δημήτρης Τσουκαλάς.
Στη διαβούλευση πήραν μέρος εκπρόσωποι των Οργανισμών που θίγονται άμεσα από το νομοσχέδιο, όπως  «Α.Ε. Εκμετάλλευσης και Διαχείρισης Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων (ΤΕΟ Α.Ε.)», «Α. Ε. Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις Α.Ε. (ΕΑΧΑ ΑΕ)», «Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), «Εθνικό Κέντρο Βιβλίου» (Ε.ΚΕ.ΒΙ.),  Ερευνητικό Ινστιτούτο Δικονομικών Μελετών, Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας με την επωνυμία «Οργανισμός Αθήνας», «Οργανισμός Κωπαΐδας», «Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας» με έδρα το Μεσολόγγι, Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Στρατού, Γραφείο Έρευνας και Τεχνολογικών Εξελίξεων Ναυτικού και Κέντρο Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Αεροπορίας, Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.), η αυτοτελής δημόσια υπηρεσία Ταμείο Εθνικού Στόλου (Τ.Ε.Σ.), το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας (Τ.Α.Α.), καθώς και ο Οργανισμός παιδικών και εφηβικών βιβλιοθηκών.
Επίσης, πήραν μέρος εκπρόσωποι από το Διοικητικό Επιμελητήριο, από την Ένωση αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, από το Δ.Σ. Άμυνας, από την  Ομοσπονδία ΠΟΕ-ΥΠΟ, την ΑΔΕΔΥ, την Πανελλήνια Ομοσπονδία ΕΜΔΥΔΑΣ, το Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΕΧΩΔΕ, τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, της Ομοσπονδίας ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς και εκπροσώπων της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας (για τον Οργανισμό Κωπαϊδας).
Όπως τόνισε ο Τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, «ο πρώτος και μείζων στόχος του νομοσχεδίου είναι ποσοτικός. Η μνημονιακή κυβέρνηση στοχεύει στη δραστική συρρίκνωση του ευρύτερου δημόσιου χώρου, όπως τον διαμόρφωσαν οι ανάγκες του κοινωνικού συνόλου και η παράδοση των πιο εμπορεύσιμων τομέων του στους ιδιώτες. Επιπλέον, με το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων που νομοθετεί, καθιερώνει μία «ανθρωποφαγική μέθοδο» καθορισμένης ποσόστωσης μελλοθανάτων, αφού προσδιορίζει ανώτατα ποσοστά υπαλλήλων που μπορούν να βαθμολογηθούν με μία συγκεκριμένη κλίμακα, όπως και αντίστοιχα ποσοστά ελάχιστης υποβαθμισμένης αξιολόγησης. Τέτοιο «κανιβαλικό σύστημα» προκαθορισμένης ποσόστωσης για την αξιολόγηση, προσβάλλει κάθε ορθολογικό κριτήριο και ασφαλώς διευρύνει τη δεξαμενή για τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις.
Στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε, όλες οι πλευρές στάθηκαν αρνητικά στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και επισήμαναν την ανάγκη κοινής πάλης για την αποτροπή του επιχειρούμενου ακρωτηριασμού του κράτους, της υποβάθμισης του κρατικού φαινομένου, καθώς  και της περιφρόνησης των κοινωνικών του λειτουργιών.



Μετάφραση