21.2.14

Δήλωση Θανάση Πετράκου στις κινητοποιήσεις των αγροτών στον κόμβο της Νεστάνης

21/02/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δήλωση Θανάση Πετράκου στις κινητοποιήσεις των αγροτών στον κόμβο της Νεστάνης

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μέρος στην μεγαλειώδη συγκέντρωση των αγροτών της Πελοποννήσου στην Νεστάνη. Κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων  δήλωσε:  `
Η Κυβέρνησή δίνει τη χαριστική βολή στην ελληνική αγροτική παραγωγή και οδηγεί στον αφανισμό ενός ολόκληρου τομέα.
Ο αγροτικός κόσμος βυθίζεται στην απόγνωση αδυνατώντας να ανταποκριθεί στο αυξημένο κόστος παραγωγής, στις χαμηλές τιμές παραγωγού, στην ανεξέλεγκτη δράση των μεγαλεμπόρων και μεσαζόντων, στην έλλειψη ρευστότητας μετά το ξεπούλημα της ΑΤΕ, καθώς στις απειλές πλειστηριασμών από τις τράπεζες. Τελειωτικό χτύπημα στον αγροτικό κόσμο αποτελεί η άγρια φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ, το χαράτσι στα αγροτεμάχια και η υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων εξόδων από την πλειοψηφία των αγροτών.
Οι αγρότες συνεχίζουν και βρίσκονται στο δρόμο και διεκδικούν το δικαίωμά τους να συνεχίσουν να υπάρχουν και να παράγουν. Η κυβέρνηση πρέπει να δεχτεί τα δικαία αιτήματα των αγροτών και να  αποφασίσει:
α)  την άμεση απόσυρση του νέου φορολογικού-ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΙΚΟΥ  νόμου που εφαρμόζεται από 1-1-2014.
β), την άμεση μείωση του κόστους παραγωγής(μέσω μείωσης ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, μείωση αγροτικού ρεύματος κτλ), ώστε να μπορούν να έχουν ανταγωνιστικά προϊόντα για να μπορούν να παράγουν.
γ), την άμεση  κατάργηση του χαρατσιού που επιβλήθηκε στα αγροτεμάχια.
δ), το πάγωμα των χρεών των αγροτών και των κτηνοτρόφων για τρία χρόνια και τη χρηματοδότησή τους με χαμηλά επιτόκια, όπως και το πάγωμα των πλειστηριασμών για πέντε χρόνια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με όλες του τις δυνάμεις βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών, ώστε το αγροτικό κίνημα ενωτικά και μαχητικά, με συμπαράταξη με τους αγώνες των εργαζομένων, να σταματήσει την αποδιάρθρωση του πρωτογενή τομέα και της υπαίθρου, να ανατρέψει την συγκυβέρνηση της κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής και να ανοίξει το δρόμο της ελπίδας.
Τέλος θα αναλάβουμε  όλες τις απαραίτητες  πρωτοβουλίες ώστε να καταργηθούν τα μέτρα της φορολογίας για τους μικρομεσαίους αγρότες που ψήφισε η συγκυβέρνηση.

Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση